19.6 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 21:16
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΙσπανία: Εμμένει στη θέση της για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς  μετά την κλήση...

Ισπανία: Εμμένει στη θέση της για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς  μετά την κλήση για διαβουλεύσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στη Μαδρίτη-Εξηγήσεις Σάντσεθ και στην COP28

Η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη θέση της για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών να καλέσουν τον πρεσβευτή τους στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις, και τονίζει ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι διεθνείς ηγέτες που υποστηρίζουν τα ίδια επιχειρήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, αποφάσισε χτες Πέμπτη να καλέσει τον πρεσβευτή του για διαβουλεύσεις μετά από αυτά που θεωρούσε «εξωφρενικά» λόγια του προέδρου της κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, στα οποία, ώρες πριν, είχε επιμείνει ότι είχε «ειλικρινείς αμφιβολίες ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο στη Γάζα.

Η πρόσκληση για διαβουλεύσεις δημοσιοποιήθηκε ενώ ο Σάντσες ταξίδευε στο Ντουμπάι για να συμμετάσχει αυτήν την Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 και στην οποία θα συμπέσει με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Εκτελεστικές πηγές τόνισαν ότι η κλήση για διαβουλεύσεις στον Ισραηλινό πρεσβευτή δεν αποτελεί απόσυρση αυτού του εκπροσώπου και δεν θεωρούν ότι συνεπάγεται σοβαρή κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης.

Επιμένουν ότι θέλουν να έχουν τις καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ και καταδικάζουν για άλλη μια φορά σθεναρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, αλλά ταυτόχρονα λυπούνται για την κατάσταση στη Γάζα και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην ισραηλινή απάντηση.

Αυτή είναι μια θέση που τονίζουν ότι συμμερίζονται ολοένα και περισσότερες χώρες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζουν συγκεκριμένα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarcic, εξέφρασε τις αμφιβολίες του αυτή την εβδομάδα σχετικά με την αναλογικότητα με την οποία απαντά το Ισραήλ όταν υπάρχουν περισσότεροι από 15.000 νεκροί σε πενήντα ημέρες συγκρούσεων και δυσκολεύτηκε να υποστηρίξει ότι γίνεται σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη θέση της, την οποία συζήτησε ευθέως αυτή την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες, στον Ισραηλινό ομόλογό του σε συνομιλία που είχαν στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της βόρειας Μακεδονίας, με αφορμή την παρουσία του στο υπουργικό συμβούλιο του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μια συνομιλία πριν γίνει γνωστό ότι ο Κοέν κάλεσε τον πρεσβευτή του στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις και στην οποία εξέφρασε την επιθυμία της Ισπανίας να διατηρήσει καλές σχέσεις.

Δεν έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων ότι θα υπάρξει επαφή αυτή την Παρασκευή στο Ντουμπάι μεταξύ του Σάντσες και του Ισραηλινού προέδρου, αν και θα συμπέσουν στις συνόδους κορυφής αλλά και στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών που θα παρευρεθούν σε αυτήν.

Ο Σάντσεθ συνάντησε ήδη τον Χέρτζογκ την περασμένη Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της περιοδείας που έκανε στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο, και σε εκείνη τη συνάντηση, πριν από μια άλλη με τον Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρόεδρο να συμμορφωθεί χώρα του με το δικαίωμα της με το δικαίωμα τη απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς και ότι πρέπει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα.

Αργότερα υπέβαλε το ίδιο αίτημα στον Νετανιάχου και, την επόμενη μέρα, στο πέρασμα της Ράφα, άνοιξε την πόρτα στην Ισπανία να αναγνωρίσει μονομερώς το παλαιστινιακό κράτος, εάν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κινηθούν μαζί προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του θα εκμεταλλευτεί το COP28 για να συναντηθεί με διάφορους ηγέτες, «να τονίσει ξεκάθαρα και βαθιά τις φρικαλεότητες» της Χαμάς και να τους εμπλέξει στην προσπάθεια επιστροφής των ομήρων που κρατά αυτή η τρομοκρατική οργάνωση.

Είναι προφανές ότι στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο Σάντσεθ και με άλλους ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, θα ανακύψει η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και θα εξηγήσει και την ισπανική θέση.

Πηγή: EFE 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο