11.7 C
Almyros
2 Οκτωβρίου 2024 04:38
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΙσπανία: Η Formula 1 θα επιστρέψει στη Μαδρίτη

Ισπανία: Η Formula 1 θα επιστρέψει στη Μαδρίτη

 

Το Ισπανικό Grand Prix της Formula 1, 45 χρόνια μετά τον τελευταίο αγώνα στην πίστα στα περίχωρα της ισπανικής πρωτεύουσας, 3.850 μέτρων και 13 στροφών, που κατασκευάστηκε το 1967 και σχεδιάστηκε από τον Ολλανδό John Hugenholtz, θα επιστρέψει ξανά το 2026 στη Μαδρίτη.

Κανείς δεν έχει κερδίσει τόσες φορές στην Ισπανία όσο οι μόνοι δύο επτά φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές της F1, ο Γερμανός Michael Schumacher και ο Άγγλος Lewis Hamilton, με έξι νίκες έκαστος, τις οποίες πέτυχαν πάντα στο Circuit de Barcelona-Catalunya, χρόνια μετά αγωνίστηκε στην Ισπανία, τελευταία φορά στη Jarama.

Και ο μόνος Ισπανός που κέρδισε το Ισπανικό Γκραν Πρι είναι ο Αστούριος Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος κέρδισε δύο φορές, επίσης στο Μονμελό (Βαρκελώνη): το 2006, με ένα Renault – τη χρονιά που επικύρωσε εκ νέου τον τίτλο και το 2012, όταν πέτυχε την τριακοστή δεύτερη και τελευταία του νίκη μέχρι σήμερα.

Δεν είναι γνωστό αν ο Alonso, θα συνεχίσει να οδηγεί το 2026 και αν θα συμμετάσχει στον πρώτο αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στο IFEMA, σε έναν χώρο που δυνητικά θα φιλοξενήσει συνολικά έως και 110.000 θεατές.

Όμως, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία του λαμπρού και άκαυτου Αστουριανού οδηγού, φαίνεται πιθανό ότι εκείνη την ημέρα ο Carlos Sainz γιος του ολοκαίνουργιου τετραπλού νικητή του ομώνυμου Ράλι Ντακάρ (29), τώρα στη Ferrari, με δύο νίκες στη F1, θα αγωνιστεί μπροστά στους θαυμαστές του.

Ο Γκράχαμ Χιλ, διπλός παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 και ο μόνος που κατέκτησε το «Triple Crown» (σημείωσε το Grand Prix του Μονακό, το 24 Hours of Le Mans και το Indianapolis 500) ήταν ο πρώτος που κέρδισε στο Jarama, έδρα -το 1968- της τρίτης διοργάνωσης του Ισπανικού Γκραν Πρι. Ένα τεστ που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1951 στο αστικό σιρκουί του Pedralbes (Βαρκελώνη), στο οποίο έγινε ξανά τρία χρόνια αργότερα.

Ο λαμπρός Niki Lauda, ​​τριπλός νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Αυστρία, το έκανε το 1974. Και δύο χρόνια αργότερα, όταν κατέληξε να σκοράρει, μετά από μια σκληρή μάχη με τον προηγούμενο – που ήταν στα πρόθυρα του θανάτου, στις φλόγες, σε ένα άγριο ατύχημα στο Nürburgring (Γερμανία) -, ένα πρωτάθλημα που απαθανατίστηκε αξιόπιστα στην ταινία «Rush», πέτυχε ο θεαματικός Άγγλος Τζέιμς Χαντ.

Ο Αμερικανός Mario Andretti ήταν ο μόνος που επανέλαβε τη νίκη στο Jarama, το 1977 και το 1978: τη σεζόν που κέρδισε τον τίτλο. Και πριν ο θρυλικός Gilles Villeneuve σκοράρει (το ’81) τον τελευταίο αγώνα που έγινε στη Μαδρίτη, ο Γάλλος Patrick Depailler το είχε κάνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο επόμενος νικητής στην ισπανική πρωτεύουσα θα γίνει γνωστός το 2026, αφού ανακοινώθηκε η συμφωνία με την οποία το Ισπανικό Γκραν Πρι θα διεξαχθεί στην πίστα IFEMA, κατ’ αρχήν, μέχρι το 2035.

Πηγή: EFE – 24 Ιανουαρίου 2024

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο