19.6 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 11:34
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣIσπανία: Στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την εκλογή Σάντσεθ

Iσπανία: Στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την εκλογή Σάντσεθ

Σε εξέλιξη είναι στην ισπανική Βουλή η συζήτηση για την εκλογή Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργού από τα κόμματα της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής εντολής που έλαβε από τον βασιλιά Φελίπε , εξασφάλισε συμφωνίες με 6 κόμματα της Βουλής που θα τον βοηθήσουν στην εκλογή του.

Αφού ολοκληρωθούν οι ομιλίες όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων σήμερα και αύριο θα γίνει η ψηφοφορία (αύριο το μεσημέρι ).

Υπολογίζεται ότι θα τον ψηφίσουν 179 βουλευτές , οπότε η εκλογή του θεωρείται βέβαιη από την πρώτη ψηφοφορία όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 176 εδρών.

Στην ίδια διαδικασία είχε μπει και ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό που κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για την εκλογή του πλην της ακροδεξιάς Vox και δύο επιπλέον βουλευτές μονοεδρικών κομμάτων.

Από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Σάντσεθ συνέχιζε εκτελώντας χρέη υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών PSOE και του αριστερού συνασπισμού κομμάτων Sumar ενώ με τα υπόλοιπα κόμματα έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμφωνίες δεν θα συμμετέχουν όμως στην νέα κυβέρνηση.

Τα μέτρα ασφαλείας έξω από το κοινοβούλιο είναι ισχυρότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά καθώς οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος και της ακροδεξιάς Vox κατά του σχεδίου νόμου περί αμνηστίας των Καταλανών που κατατέθηκε στη Βουλή δεν έχουν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο