15.7 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 05:16
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΙσπανία: Τριήμερο εκδηλώσεων του ακροδεξιού κόμματος VOX – «Πυρά» του Αργεντίνου Προέδρου...

Ισπανία: Τριήμερο εκδηλώσεων του ακροδεξιού κόμματος VOX – «Πυρά» του Αργεντίνου Προέδρου κατά του Σάντσεθ και της συζύγου του

Στη Μαδρίτη, την ώρα που οι υψηλοί εκπρόσωποι του διεθνούς ακροδεξιού χώρου και οι οπαδοί τους συγκεντρώνονταν στο στάδιο Βισταλέγκρε, εκατοντάδες διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης διαδήλωναν κατά του φασισμού.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Ο Σαντιάγκο Αμπασκάλ επικεφαλής του VOX θέλησε να κάνει επίδειξη των ισχυρών συμμαχιών του με διεθνή ακροδεξιά κόμματα, όπως του Αργεντινού προέδρου Μιλέι με τις αλλοπρόσαλλες απόψεις του για την οικονομία ή τις αμβλώσεις , την Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν που είναι φαβορί για τις ευρωεκλογές, αλλά και τον επικεφαλής του ακροδεξιού Chega της Πορτογαλίας Αντρέ Βεντούρα, τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και έναν ακόμα επικεφαλής κόμματος της Χιλής. 

Στο στάδιο Βισταλεγκρε της Μαδρίτης με περίπου 10.000 συγκεντρωμένους, η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι και ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν απηύθυναν σε ζωντανή σύνδεση, μήνυμα στήριξης του VOX και οι τριήμερες εκδηλώσεις και ομιλίες περιελάμβαναν όλα τα ακραία επιχειρήματα των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων ειδικότερα κατά του Σοσιαλιστικού και Λαϊκού Κόμματος ενώ πρότειναν “μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών”.

Ο Αργεντινός πρόεδρος Μιλέι προσήλθε στην ομιλία του ως ροκ σταρ ενώ προκειμένου να δικαιολογήσει ως “επίσημο” το τριήμερο ταξίδι του στην Ισπανία συναντήθηκε με Ισπανούς επιχειρηματίες παρακάμπτοντας τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό καθώς άλλωστε είναι αρκετά συνήθης η διπλωματική προστριβή του με την Ισπανία. Παρουσίασε μάλιστα και το βιβλίο του και τόνισε ότι ο ακροδεξιός Αμπασκάλ τον στήριζε όταν κανείς δεν ασχολούνταν μαζί του. Εξήρε επίσης τις πάνω από 1000 προεδρικές αποφάσεις του και καταφέρθηκε εναντίον του “καρκινογόνου σοσιαλισμού”.

Τέλος, το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες από γυναικείες οργανώσεις στο κέντρο της Μαδρίτης με κύριο σύνθημα κατά του φασισμού και κατά των απόψεων Μιλέι περί αμβλώσεων και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.).

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε θεσμική δήλωση του ζητά από τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις του στη Μαδρίτη, όπου καταφέρεται εναντίον του Πέδρο Σάντσεθ και της συζύγου του την οποία αποκαλεί “διεφθαρμένη” και επιπλέον καλεί την Ισπανίδα πρέσβειρα στο Μπουένος Άιρες για εξηγήσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά : «Είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία των διεθνών σχέσεων και ακόμη λιγότερο στις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών που ενώνονται με ισχυρούς δεσμούς αδελφοσύνης».

Ο Αλμπάρες εξέφρασε τη λύπη του που «παρά τη φιλοξενία» της ισπανικής κυβέρνησης, ο Μιλέι «απάντησε με κατά μέτωπο επίθεση». «Είναι απαράδεκτο ένας εν ενεργεία πρόεδρος, σε μια επίσκεψη στην Ισπανία, να προσβάλλει την Ισπανία και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας», επέμεινε. Ο Αλμπάρες ανακοίνωσε ότι κάλεσε την Ισπανίδα πρέσβειρα στο Μπουένος Άιρες για διαβούλευση. Επικοινώνησε επίσης με τους κοινοβουλευτικούς  εκπροσώπους όλων των κομμάτων, που υποστήριξαν τη θεσμική διακήρυξη, εκτός από το PP και το Vox, που ακόμα «δεν έχουν σχολιάσει».

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο