15.9 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 01:18
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΙσραήλ: Ενδοκυβερνητικές εντάσεις θέτουν σε κίνδυνο διάλυσης το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο

Ισραήλ: Ενδοκυβερνητικές εντάσεις θέτουν σε κίνδυνο διάλυσης το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο  διάλυσης  του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με τον Rador.ro . 

Μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και των εταίρων του στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, των υπουργών Ganz και Eizenkot, υπάρχει μια συνεχής ένταση εδώ και πολύ καιρό, η οποία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας έφτασε σε πρωτοφανές αποκορύφωμα.

Οι δυο τους, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Galant, επέκριναν τη στάση του πρωθυπουργού ότι δεν τους ενημέρωσε για πολλές σημαντικές αποφάσεις που έλαβε υπό την επιρροή των εξτρεμιστών υπουργών Ben-Gvir και Smotrich, μεταξύ των οποίων η πιο πρόσφατη είναι αυτή της μη αποστολής πλέον της Ισραηλινής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στο Κάιρο την περασμένη Πέμπτη, ενώ δύο μέρες πριν απαγόρευσε στην αντιπροσωπεία να συζητήσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα το νέο προσχέδιο της πρότασης του Ισραήλ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το οποίο τελικά αποκάλυψαν  τα παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Οι υπουργοί Ganz και Eizenkot, μέλη του κεντρώου κόμματος, στο κρατικό σκέλος, είπαν στον πρωθυπουργό ότι εάν επαναληφθεί η απομάκρυνση τους από τέτοιες αποφάσεις, θα εξετάσουν προσεκτικά το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και επιστροφής στην αντιπολίτευση  όπως  τους έχει  ζητηθεί εδώ και καιρό από τον επικεφαλής της, Yair Lapid.

Σχολιαστές και αναλυτές της ισραηλινής πολιτικής ζωής εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νετανιάχου να θέλει τώρα να αποχωριστεί από τους δύο, ενώ, στην αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τους παρακάλεσε να ενταχθούν στην εθνική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.

Την Πέμπτη, καθώς οι εντάσεις εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ έφτασαν στο απόγειο, φάνηκε ότι η διάλυσή του είναι θέμα ημερών, το πολύ μίας εβδομάδας.

Ο υπουργός Benny Ganz είπε σε ομιλία που εκφώνησε χτες στους συμμετέχοντες στην ετήσια συνάντηση στην Ιερουσαλήμ της Επιτροπής Προέδρων Εβραϊκών Οργανώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί εξωτερικό εξαναγκασμό σχετικά με τον μελλοντικό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας, όπως η δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτος, όπως ακριβώς δήλωσε και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου  στη  χτεσινή συνεδρίαση της κυβέρνησης. Επιπλέον, ο υπουργός Ganz απείλησε την οργάνωση Χαμάς ότι εάν δεν απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους, μέχρι την έναρξη της αργίας του Ραμαζανιού τον επόμενο μήνα, το Ισραήλ θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη Ράφα.

Πηγή: Rador.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο