17.6 C
Almyros
2 Οκτωβρίου 2024 00:31
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΙταλία: Χιλιάδες άτομα στην κηδεία της 22χρονης δολοφονημένης από τον πρώην σύντροφό...

Ιταλία: Χιλιάδες άτομα στην κηδεία της 22χρονης δολοφονημένης από τον πρώην σύντροφό της – Ομιλία-δίδαγμα του πατέρα της

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε κλίμα συγκίνησης δόθηκε σήμερα το τελευταίο αντίο στην 22χρονη Τζούλια Τσεκετίν, η οποία μαχαιρώθηκε από τον συνομήλικο πρώην σύντροφό της στις 10/11.

Η κηδεία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εκκλησία της Πάντοβα στο Βένετο, είδε τη συμμετοχή περίπου 100 δημάρχων αλλά και 10.000 απλού κόσμου, ο οποίος προσήλθε για να αποδώσει φόρο τιμής στην αδικοχαμένη νεαρή.

Την κηδεία τέλεσε ο επίσκοπος της Πάντοβα, ο οποίος έκανε έκκληση στους νέους “να αγαπήσουν περισσότερο και καλύτερα”, μίλησε για την ανάγκη “να μην παγιδευτούμε στην τεράστια τραγωδία που εκτυλίχθηκε” και ζήτησε “ειρήνη και για τον Φίλιππο (τον δολοφόνο) και την οικογένειά του”.

Παρόντες ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Λούκα Τζάια, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο, ενώ ο Ιταλός ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τόνισε πως “η αξία και ο σεβασμός της ζωής πρέπει να επιβεβαιωθούν με αποφασιστικότητα, σε κάθε τομέα, σε κάθε περίσταση, σε κάθε διάσταση”, κάτι που ειδικά την ημέρα της κηδείας της Τζούλια Τσεκετίν “πρέπει να επιβεβαιωθεί σθεναρά”.

Η ομιλία του πατέρα της Τσεκετίν “θα έπρεπε να διαβάζεται στα σχολεία”
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν μίλησε ο πατέρας της 22χρονης, Τζίνο, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα έχασε και την σύζυγό του από ξαφνική νόσο. Μια ομιλία-δίδαγμα, συγκινητική και με πολύ βαθύ περιεχόμενο η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας Βένετο “θα έπρεπε να διαβάζεται στα σχολεία”.

“Οι γυναικοκτονίες είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας κουλτούρας που υποτιμά τη ζωή των γυναικών, θύματα των ίδιων των ανθρώπων που θα έπρεπε να τις έχουν αγαπήσει” είπε χαρακτηριστικά ο Τζίνο Τσεκετίν, ο οποίος αναφέρθηκε στις “πολλές ευθύνες”, εκ των οποίων “η εκπαιδευτική ευθύνη μας αφορά όλους: οι οικογένειες, τα σχολεία, η κοινωνία των πολιτών, ο κόσμος της πληροφόρησης…”.

Ο Τσεκετίν απευθύνθηκε “πρώτα στους άνδρες “γιατί πρώτα εμείς πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε φορείς αλλαγής κατά της έμφυλης βίας”. Στη συνέχεια μίλησε “από καρδιάς” στους γονείς: “Ας διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της θυσίας και της δέσμευσης, και ας τα βοηθήσουμε επίσης να αποδεχτούν την ήττα”.

Ο πατέρας της 22χρονης αναφέρθηκε επίσης και στο ρόλο της τεχνολογίας. “Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μας συνδέει με εξαιρετικούς τρόπους, αλλά συχνά, δυστυχώς, μας απομονώνει και μας στερεί την πραγματική ανθρώπινη επαφή. Η έλλειψη γνήσιας ανθρώπινης επαφής μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και τραγικές αποφάσεις” υπογράμμισε.

Τέλος, η ομιλία τελείωσε με την ελπίδα “όλη αυτή η βροχή του πόνου να γονιμοποιήσει το έδαφος της ζωής μας, και θέλω να ελπίζω ότι μια μέρα θα βλαστήσει. Και θέλω να ελπίζω ότι θα δώσει τον καρπό της αγάπης, της συγχώρεσης και της ειρήνης.”

“Θόρυβος” κατά των γυναικοκτονιών – Ακόμα σοκαρισμένη η Ιταλική κοινή γνώμη
Έξω από την εκκλησία το πλήθος έκανε θόρυβο με αντικείμενα, καμπάνες και κλειδιά – μια χειρονομία σύμβολο κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών και που έγινε μια από τις χειρονομίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Ιταλία.

Ο θάνατος της Τζούλια Τσεκετίν – η 105η γυναικοκτονία από την αρχή του 2023 – σόκαρε την Ιταλική κοινή γνώμη, και το θέμα της έμφυλης βίας έχει πλέον πάρει τεράστιες διαστάσεις σε κοινωνικό επίπεδο, με σχεδόν καθημερινές συζητήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Η έμφυλη βία αποθανατίστηκε σε ταινία-ρεκόρ
Με την έμφυλη βία σχετίζεται και μια ταινία-ρεκόρ της ηθοποιού Πάολα Κορτελέζι, η οποία σε ρόλο σκηνοθέτη (και πρωταγωνίστριας) μιλά για την ιστορία των γυναικών που, στα χρόνια της μετάβασης της Ιταλίας στη Δημοκρατίας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1940, υπέστησαν ξυλοδαρμούς και βία από τους τύραννους συζύγους τους.
Μια ιστορία-λάβαρο κατά της βίας, η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα τούτο το φθινόπωρο, εφόσον η ταινία κατατάσσεται ανάμεσα σε αυτές με τις περισσότερες προβολές στον Ιταλικό κινηματογράφο, και η πρώτη με γυναίκα σκηνοθέτη.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο