27.7 C
Almyros
27 Σεπτεμβρίου 2024 17:35
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚομισιόν-Ουγγαρία: « Τεχνική συμφωνία» για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης...

Κομισιόν-Ουγγαρία: « Τεχνική συμφωνία» για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης  

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Judit Varga, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια «τεχνική συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες, λέγοντας ότι ελπίζει σε ξεμπλοκάρισμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων τους επόμενους μήνες, αναφέρει το AFP. 

«Είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης» Ντιντιέ Ρέιντερς, έγραψε η υπουργός στο Twitter. «Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τις νομικές μας δεσμεύσεις έχουν ολοκληρωθεί», πρόσθεσε, λέγοντας τώρα ότι αναμένει την απόφαση ολόκληρης της Επιτροπής

Ο Επίτροπος Reynders χαιρέτισε την πρόοδο στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο: «Θα ακολουθήσουν εσωτερικά βήματα για την ανάλυση της προόδου που σημειώθηκε», είπε. 

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε επίσης η Βάργκα κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες το think tank MCC Brussels, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. «Σε ό,τι μας αφορά, εμείς έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν», είπε. 

«Νομίζω ότι, μέσω του σημερινού αποτελέσματος, μπορούμε να σεβαστούμε την ατζέντα που προτείνει ο (διαπραγματευτής Tibor) Navracsics, δηλαδή ότι στο δεύτερο εξάμηνο αυτού του εξαμήνου μπορούμε πραγματικά να μπούμε στη διαδικασία για την απόκτηση των πόρων, μέρος του ταμείου συνοχής», είπε Ουγγαρέζα  υπουργός. 

Συνολικά, σχεδόν 22 δισεκατομμύρια από τα ταμεία συνοχής που οφείλονται στην Ουγγαρία για την περίοδο 2021-2027 ανεστάλησαν τον περασμένο Δεκέμβριο από την ΕΕ έως ότου η Βουδαπέστη εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση, ιδίως, της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος. 

Αυτές οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν επίσης μέρος των προϋποθέσεων για την καταβολή από τις Βρυξέλλες των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας μετά τη COVID-19, ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Οι συζητήσεις μεταξύ του Ρέιντερς και της Βάργκα επικεντρώθηκαν ειδικά σε αυτά τα κεφάλαια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κρίστιαν Γουίγκαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Οι Βρυξέλλες, οι οποίες εδώ και καιρό ανησυχούν για την πιθανή υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ και τη διαφθορά στην Ουγγαρία, έχουν θέσει έναν πολύ αυστηρό οδικό χάρτη, που περιλαμβάνει 27 «σούπερ βήματα», μερικά από τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και στην «εξάλειψη των καταχρήσεων επιρροής “. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι ιδίως η ενίσχυση της εξουσίας του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης (OBT) «να περιορίζει τις αυθαίρετες αποφάσεις στη διαχείριση των δικαστηρίων», τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την εναρμόνισή του με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ (πάνω από 25% τον Μάρτιο), η Ουγγαρία χρειάζεται επειγόντως αυτά τα χρήματα. 

Αν και χαιρετίζουν τη σταθερότητα που επιδεικνύεται στις Βρυξέλλες, οι ακτιβιστές κατά της διαφθοράς έχουν λίγες αυταπάτες μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια «ανελεύθερου» μετασχηματισμού της Ουγγαρίας, υπό την ηγεσία του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. 

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο