24.7 C
Almyros
27 Σεπτεμβρίου 2024 19:24
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚόσοβο: Ένα βήμα πιο κοντά προς την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Κόσοβο: Ένα βήμα πιο κοντά προς την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Το  Κοσσυφοπέδιο έκανε τη Δευτέρα ένα βήμα προς την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έναν οργανισμό αναφοράς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια προοπτική που πολεμά η Σερβία, η οποία αντιτίθεται στη διεθνή αναγνώριση της πρώην επαρχίας της, ενημερώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέβαλε την αίτηση για έγκριση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου, η οποία συγκεντρώνει 46 κράτη, ανέφεραν στελέχη του θεσμού. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα γνωμοδοτήσει σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί, εξήγησαν. Η επόμενη συνεδρίαση του Προεδρείου της Συνέλευσης έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gërvalla-Schwarz, χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών, αναφέροντας στο Facebook ότι το σώμα ενέκρινε την υποψηφιότητα με την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

«Για το νέο μας κράτος, η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί ένα  ιστορικό βήμα, ίσως το πιο σημαντικό από την ανεξαρτησία μας», είπε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η ενταξιακή διαδικασία παραμένει «μακρά και δύσκολη».

Τον Μάιο του 2022, το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε την υποψηφιότητά του λίγο μετά την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η αποχώρηση της Μόσχας, του ιστορικού συμμάχου του Βελιγραδίου, θα πρέπει να διευκολύνει την Πρίστινα να αποκτήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων.

«Θα καταψηφίσουμε την ένταξη του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Αυτή η μέρα θα παραμείνει ημέρα ντροπής για το Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σύμφωνα με την εθνική τηλεόραση.

Το Βελιγράδι δεν αναγνώρισε ποτέ την ανεξαρτησία της Πρίστινα, που κηρύχθηκε το 2008, αντιπολίτευση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία στερεί από το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος του ΟΗΕ

 Πηγή: Αgerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου  

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο