15.7 C
Almyros
24 Σεπτεμβρίου 2024 07:23
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚρεμλίνο: Δεν επίκειται επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα

Κρεμλίνο: Δεν επίκειται επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα

Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα αναφορές σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Νωρίτερα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαΐλ Μπογκντάνοφ, μετέδωσε ότι οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας ίσως έχουν διαβουλεύσεις στη Μόσχα στις αρχές Απριλίου.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η Μόσχα θα διαπιστώσει ποιος κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία θα διαπιστώσει ποιο ή ποια κράτη βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιά στους αγωγούς αερίου Nord Stream και ότι θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει αυτό που χαρακτήρισε προσπάθειες της Δύσης να «συγκαλύψει» αυτό που συνέβη.

Στους αγωγούς, που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής, σημειώθηκαν εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις, ένας ισχυρισμός που η Ουάσινγκτον απορρίπτει ως ψευδή.

Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε νωρίτερα σήμερα (Δευτέρα 27/3) ότι η Μόσχα ίσως ζητήσει αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στους αγωγούς, χωρίς όμως να διευκρινίζει από ποιους.

Η Μόσχα ενδέχεται να ζητήσει απόζημιώσεις για τους αγωγούς Nord Stream

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη, μετέδωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε πέρυσι.

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν εκρήξεις στους δύο αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να εγείρουμε αργότερα το θέμα αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έκρηξη τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream», δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιρισέφσκι επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο.

Ο Μπιρισέφσκι δεν διευκρίνισε από ποιον θα ζητήσει αποζημίωση η Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι το μέλλον των αγωγών δεν είναι ξεκάθαρο. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για το μέλλον των αγωγών Nord Stream. Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αγωγοί μπορούν να επιδιορθωθούν», σημείωσε.

Το Κρεμλίνο έχει επισημάνει ότι οι μέτοχοι θα αποφασίσουν αν οι αγωγοί θα πρέπει να παροπλιστούν.

Ο Nord Stream 1, που κόστισε 7,4 δισεκ. ευρώ, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2011. Η κατασκευή του Nord Stream 2, που κόστισε περισσότερα από 10 δισεκ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο