15.4 C
Almyros
3 Οκτωβρίου 2024 02:17
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚρίσιμη επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο – Στην ατζέντα Μεσανατολικό, ένταξη Σουηδίας στο...

Κρίσιμη επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο – Στην ατζέντα Μεσανατολικό, ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στο Βερολίνο αναμένεται σε λίγη ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και πρόκειται να έχει συναντήσεις με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μετά από τρία χρόνια στη Γερμανία και το κλίμα είναι βαρύ λόγω των δηλώσεων υποστήριξής του προς τη Χαμάς αλλά και την αναβολή της συζήτησης στο τουρκικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο Βερολίνο έχουν κινητοποιηθεί περίπου 1.500 αστυνομικοί για την περιφρούρηση αυτής της επίσκεψης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει καταρχήν δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Είναι μια εθιμοτυπική συνάντηση δύο προέδρων.

Το πολιτικό μέρος της επίσκεψης θα ακολουθήσει στο δείπνο στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας στην Καγκελαρία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Στο πολιτικό μενού πρόκειται να συζητηθούν μια σειρά από επίκαιρα θέματα, όπως Μεσανατολικό, κρίση στη Γάζα, όπου Σολτς και Ερντογάν έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις για τη Χαμάς. Για τον Σολτς είναι τρομοκρατική οργάνωση, για τον Ερντογάν είναι απελευθερωτικό κίνημα.

Επίσης θα συζητηθούν και τα γερμανοτουρκικά και ευρωτουρκικά, με αιχμή τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Μάλιστα το προσφυγικό καίει τη Γερμανία αλλά και τον Όλαφ Σολτς και αυτό σημαίνει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, που θέλει όμως και επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και απελευθέρωση της βίζας για την επίσκεψη Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόσκληση αυτή στον Ερντογάν χρονολογείται από τον Μάιο, μετά την επανεκλογή του. Ο Τούρκος πρόεδρος σχεδίαζε διήμερη επίσκεψη για να δει αύριο και τον ποδοσφαιρικό αγώνα των ομάδων Γερμανίας-Τουρκίας μαζί με τον Όλαφ Σολτς. Αλλά ο καγκελάριος ξέκοψε ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει και τελικά δεν θα το δει ούτε ο Ερντογάν και θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο