14.7 C
Almyros
15 Οκτωβρίου 2024 01:25
ESPA
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚυβερνοασφάλεια: Νέες απειλές με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη

Κυβερνοασφάλεια: Νέες απειλές με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Απειλών για τον Σεπτέμβριο του 2024 της Check Point Software Technologies, αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα τάση στην κυβερνοασφάλεια, ιδίως την εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), παράλληλα με τη συνεχιζόμενη κυριαρχία των απειλών ransomware.

Πιο αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι δράστες των επιθέσεων χρησιμοποίησαν πιθανότατα τεχνητή νοημοσύνη για να αναπτύξουν ένα σενάριο που παραδίδει το κακόβουλο λογισμικό AsyncRAT, το οποίο έχει πλέον καταλάβει τη 10η θέση στη λίστα με τα πιο διαδεδομένα κακόβουλα λογισμικά.

Νέα εκστρατεία phishing – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εταιρείες

Η μέθοδος περιελάμβανε λαθρεμπόριο HTML, όπου ένα προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης αρχείο ZIP, το οποίο περιείχε κακόβουλο κώδικα VBScript, εστάλη για να ξεκινήσει μια αλυσίδα μόλυνσης στη συσκευή του θύματος. Ο καλά δομημένος και με σχόλια κώδικας υποδήλωνε συμμετοχή τεχνητής νοημοσύνης.

Μόλις εκτελεστεί πλήρως, το AsyncRAT εγκαθίσταται επιτρέποντας στον επιτιθέμενο να καταγράφει πληκτρολογήσεις, να ελέγχει εξ αποστάσεως τη μολυσμένη συσκευή και να αναπτύσσει πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό. Η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει μια αυξανόμενη τάση εγκληματιών του κυβερνοχώρου με περιορισμένες τεχνικές δεξιότητες να χρησιμοποιούν AI για να δημιουργούν ευκολότερα κακόβουλο λογισμικό.

Αυτόν τον μήνα, το Joker εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για κινητά, ενώ το RansomHub παραμένει η κορυφαία ομάδα ransomware, διατηρώντας και οι δύο τις θέσεις που είχαν και τον προηγούμενο μήνα. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την επιμονή στις απειλές που θέτουν αυτές οι κακόβουλες οντότητες στο εξελισσόμενο τοπίο της κυβερνοασφάλειας.

Τον Σεπτέμβριο, η Εκπαίδευση/Έρευνα παρέμεινε στην 1η θέση των βιομηχανιών που δέχθηκαν τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση/Στρατιωτικό τομέα και την Υγεία.

Η Μάγια Χόροβιτς, VP of Research στην Check Point Software, σχολίασε αυτή την τάση δηλώνοντας: «Το γεγονός ότι οι δράστες πίσω από τις απειλές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ως μέρος της υποδομής των επιθέσεών τους αναδεικνύει τη συνεχή εξέλιξη των τακτικών στις κυβερνοεπιθέσεις. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις διαθέσιμες τεχνολογίες για να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους, καθιστώντας απαραίτητη την εφαρμογή προληπτικών στρατηγικών ασφάλειας (κυβερνοασφάλεια) από τους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων μεθόδων πρόληψης και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης των ομάδων τους».



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο