19.8 C
Almyros
4 Οκτωβρίου 2024 05:16
ESPA
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚυβερνοασφάλεια: Πώς να μην πέσετε θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Κυβερνοασφάλεια: Πώς να μην πέσετε θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Για τα αυξημένα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης με την μορφή του phishing μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, αντιστράτηγος ε.α., ειδικός σε θέματα κυβερνοεγκλήματος εξηγώντας τι θα πρέπει να κάνουμε για να μην δώσουμε κατά λάθος σημαντικά δεδομένα μας σε επιτήδειους.

«Τα αυξημένα περιστατικά απατών συνεχίζονται και αυτό γίνεται μέσα από μια διαδικασία. Η φετινή χρονιά στην κυβερνοασφάλεια ήταν αφιερωμένη στην κοινωνική μηχανική, κυριότερη μορφή του οποίου είναι η αλίευση δεδομένων», ανέφερε ο κ. Παπαπροδρόμου.

Με ποια brands «ψαρεύουν» θύματα οι eαπατεώνες

Οι απατεώνες παρακολουθούν την επικαιρότητα

Σύμφωνα με τον ειδικό οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν ένα συνδυασμό τεχνικών είτε με αποστολή στοχευμένων μηνυμάτων είτε με το υποδύονται ένα άλλο πρόσωπο ώστε να υφαρπάξουν ουσιαστικά λεπτομέρειες, κωδικούς, οικονομικά στοιχεία τα οποία θα είναι στη συνέχεια χρήσιμα γι’ αυτούς για να μπορούν να μεταφέρουν ποσά ή να τα διαθέσουν.

«Αυτοί που αλιεύουν τα δεδομένα, δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι είναι και αυτοί που χρησιμοποιούν. Μιλάμε για ένα σκοτεινό χώρο του οργανωμένου εγκλήματος που απειλεί φυσικά άτομα, οργανισμούς και κοινωνίες. Γιατί ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς» ανέφερε ο κ. Παπαπροδρόμου.

O αντιστράτηγος ε.α. δήλωσε ότι ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα μιας ανάλογης συμπεριφοράς γι’ αυτό θα πρέπει ο κόσμος να είναι ευαισθητοποιημένος.

«Μπορούμε να δεχθούμε ένα ασυνήθιστο μήνυμα, κάτι το οποίο δεν το περιμένουμε» ανέφερε προσθέτοντας ότι οι κυβερνοεγκληματίες παρακολουθούν την ατζέντα της επικαιρότητας και προσαρμόζουν τις τακτικές τους σε αυτό.

Να ανανεώνουμε τακτικά τους κωδικούς

«Θα είμαστε ενημερωμένοι, να ανανεώνουμε κωδικούς. Δεν δίνουμε στοιχεία, δεν μπαίνουμε σε οργανισμούς που προκύπτουν από συνδέσμους που υπάρχουν στα μηνύματα, στα email, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, είτε στο SMS που μας έρχεται, πρόσθεσε.

Και όπως τόνισε, «δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ενισχυμένους και πολύπλοκους κωδικούς, όχι εύκολους και προβλέψιμους κωδικούς».

Πηγή: ΕΡΤ



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο