20.1 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 23:31
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΛάρισα: Β. Κόκκαλης – Έχουν κατατεθεί 4,5 χιλ. αιτήσεις στη Θεσσαλία αλλά...

Λάρισα: Β. Κόκκαλης – Έχουν κατατεθεί 4,5 χιλ. αιτήσεις στη Θεσσαλία αλλά δεν έχει επισκευαστεί ακόμη κανένα σπίτι

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και πράξεων άσκησε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Κόκκαλης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έχει κάνει το κράτος τόσο για τους πλημμυροπαθείς, όσο και για τους σεισμοπαθείς που ακόμη εδώ και χρόνια περιμένουν να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, καθώς και για μία σειρά ακόμη ζητημάτων, όπως οι εξοφλήσεις στους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας και το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Ο κ. Κόκκαλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “έχουν υποβληθεί τεσσερισήμισι χιλιάδες αιτήσεις για επισκευή, διότι τα στάδια είναι πρώτα η πρώτη αρωγή, η αυτοψία από μηχανικούς, ακολουθεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την οριοθέτηση της περιοχής, ακολουθεί Υπουργική Απόφαση για τις προθεσμίες και τη διαδικασία για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής και τέλος, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κανένα σπίτι στη Θεσσαλία δεν φτιάχτηκε, κανένα σπίτι δεν γκρεμίστηκε που έπρεπε να γκρεμιστεί! Σήμερα που μιλάμε έχουν κατατεθεί τεσσερισήμισι χιλιάδες αιτήσεις, αλλά δεν έχει προχωρήσει ούτε μία. Ο έλεγχος των σχετικών δικαιολογητικών –πιθανότατα- λένε κάποιοι ότι έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία. Αληθεύει ότι οφείλονται εκτός έδρας στους υπαλλήλους του Υπουργείου, οι οποίοι έχουν κάνει αυτοψία; Αληθεύει; Αληθεύει ότι έχουν βάλει από την τσέπη τους οι άνθρωποι για αυτοψίες τις οποίες έχουν διενεργήσει; Όμως, αυτό στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Δεν μπορείτε σήμερα να έρχεστε και να μιλάτε –να έχετε το θράσος, γιατί το πρώτο χαστούκι έγινε στις 9 Ιουνίου- και με ψέματα να λέτε ότι είστε δίπλα στον πολίτη, όταν αποδεδειγμένα δεν έχει φτιαχτεί ούτε ένα σπίτι, δεν έχει επισκευαστεί ούτε ένα σπίτι στη Θεσσαλία και δεν έχει γκρεμιστεί κανένα. Για κατεδάφιση έχουν χαρακτηριστεί χίλια πεντακόσια. Χίλια πεντακόσια αυτή τη στιγμή που μιλάμε και δεν έχει γίνει ακόμη ούτε η απομάκρυνση των μπαζών! Και δεν έχει εκδοθεί ούτε μία έγκριση ανακατασκευής! Και εσείς αυτό το λέτε κρατική αρωγή, το λέτε στεγαστική συνδρομή;

Έρχομαι στην τροπολογία, κυρία Πρόεδρε, για την οποία περιμένουμε να τοποθετηθείτε. Με σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος για την αντιμετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών, για την αντιμετώπιση των απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων και των δευτερευουσών κατοικιών. Όμως, σύμφωνα με το παράρτημα 2 της συγκεκριμένης Απόφασης του 2019, οι εκτιμήσεις των ζημιών αναφέρονται μόνο στο κτήριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες και υπόγεια” .

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο