14.6 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 07:17
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΛΑΣ Βόλου: Η επιβολή του τέλους ταφής θα επιφέρει τεράστια επιβάρυνση του...

ΛΑΣ Βόλου: Η επιβολή του τέλους ταφής θα επιφέρει τεράστια επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος

Η επιβολή του ‘’τέλους ταφής’’ που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιφέρει τεράστιες επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των δήμων, καθώς και περαιτέρω αφαίμαξη του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών με την αύξηση των δημοτικών τελών. 

Όπως είναι γνωστό το “τέλος ταφής” είχε  προβλεφθεί με τον  ν.4042/2012. Ο  ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το αντικατέστησε με την  «περιβαλλοντική εισφορά» με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019, ενώ η ΝΔ επανήλθε  με το άρθ. 38 του ν.4819/2021  και επέβαλλε το ‘’τέλος ταφής’’, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021. 

Πρόκειται για μια ακόμη φοροληστεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Στον Δήμο Βόλου το κόστος ταφής των απορριμμάτων μέχρι και το 2021 ήταν 11,5 € τον τόνο, για το 2024 το χαράτσι του ‘’τέλους ταφής’’ ανεβαίνει στα 30 € τον τόνο και θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια στα 55 € μέχρι το 2027, καθώς επίσης και η «περιβαλλοντική εισφορά», που επιβάλλεται για το 2022 με 10 € επιπλέον ανά τόνο, με αύξηση 5 € για τα επόμενα χρόνια και έως 35 €. 

Η θέση των ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Θεσσαλίας, για αναστολή της επιβολής των παραπάνω τελών γιατί οι δήμοι δεν έχουν ακόμη της κατάλληλες «υποδομές» και γιατί η κυβέρνηση «Δεν πρόβλεψε χρηματοδοτικά εργαλεία για την προετοιμασία και ωρίμανση των έργων, ούτε βέβαια για την υλοποίηση των ΜΕΑ, ΜΕΒΑ και των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων», μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, γιατί στην πραγματικότητα ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση της ανταποδοτικότητας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων, διαχείριση η οποία βάζει ταφόπλακα στην ανακύκλωση και προωθεί  την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. 

Με αριθ.πρωτ. 108153/15.12.2023 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών με θέμα «Επιχορήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με συνολικό ποσό ύψους 129.141.872,00€, για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού για το τέλος ταφής του έτους 2022 και του α΄ εξαμήνου έτους 2023», προβλέπεται για τον Δήμο Βόλου, για 62.250,40 τον. απορριμμάτων, που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ, προβλέπεται να καταβάλει  1.245.008 € για το 2022 και 778.130 € για το α΄ εξάμηνο του 2023, που παρακρατούνται από τις επιχορηγήσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που χρηματοδοτούνται οι δήμοι για τις λειτουργικές τους ανάγκες, οδηγώντας με μαθητική ακρίβεια στην παραπέρα αύξηση των ανταποδοτικών τελών, στη διπλό χαράτσωμα – φορολογία των λαϊκών στρωμάτων.

Ερωτάται η δημοτική αρχή τι θα κάνει και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει:

  • για την κατάργηση άμεσα των  χαρατσιών του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς; 
  • για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι ΣΔΙΤ και οι ιδιωτικοποιήσεις – παραχωρήσεις.
  • για να καλύπτεται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη  φορολόγηση του κεφαλαίου το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας;
  • Για να προωθηθεί η ανάγκη της ανακύκλωσης, ανάκτησης, επανάχρησης, κομποστοποίησης και να σταματήσει η καύση των αποβλήτων ως εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον;
  • για να ακυρωθεί η σχεδιαζόμενη Μονάδα Παραγωγής SRF και να ανταποκρίνεται εν τέλει η διαχείριση των απορριμμάτων στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος; 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΟΛΟΥ

Γαργάλας Κωνσταντίνος

Ριζόπουλος Απόστολος

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο