18.1 C
Almyros
2 Οκτωβρίου 2024 22:37
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΛογοτεχνική και μουσική βραδιά στη Μακρινίτσα

Λογοτεχνική και μουσική βραδιά στη Μακρινίτσα

Ίσως να θεωρείται αρκετά φιλόδοξο, ο νέος φορέας της Μακρινίτσας να είναι σε θέση να συνεχίσει μια δραστηριότητα πολιτισμού που τα καλοκαίρια της τελευταίας δεκαετίας του 20ου Αιώνα και τα πρώτα του 21ου, αποτέλεσε τόπο παρουσίασης υψηλού επιπέδου πολιτιστικής έκφρασης, για την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Μακρινίτσα, τον Βόλο αλλά και επισκέπτες της περιοχής του Πηλίου.

Στο μέτρο του δυνατόν και στο πνεύμα των καιρών όμως θα το προσπαθήσει, με στόχο να φτάσει στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί μια πολυσήμαντη «Συνάντηση Δρωμένων» από όλη την Ελλάδα, με Επιστημονική ημερίδα, παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, φωτογραφικών εκθέσεων, και αποκορύφωμα την αναπαράσταση των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου». Θα παρουσιαστούν επίσης οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» της Νάουσας, Αργκουτσιάρια Κλεισούρας Καστοριάς κ.α.

Έχοντας καταρτίσει ένα εφικτό πρόγραμμα, με λίγες αλλά σημαντικές δράσεις και εκδηλώσεις, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουμε και πάλι το Βολιώτικο κοινό με το υψηλό επίπεδο πολιτιστικής κουλτούρας, προπάντων όμως τους πολυπληθείς επισκέπτες της Μακρινίτσας και του Πηλίου, όπου θα συναντήσουν μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη από τις τόσες πολλές που συναντούν επιλέγοντας τη Μακρινίτσα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Την όλη ευθύνη της νέας διοργάνωσης αναλαμβάνει το  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.», που δημιουργήθηκε μετά την ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η ένταξη του δρώμενου των ΜΑΗΔΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, στο Εθνικό κατάλογο ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος,  απόρροια μια συνεχούς προσπάθειας διάσωσης της Μακρινιτσιώτικης ζώσας παράδοσης και πολιτιστικής της ταυτότητας,

Το Δ.Σ. της Α.Μ.Κ.Ε. που αποτελείται από νέα παιδιά με την καθοδήγηση μεγαλύτερων και πλέον πεπειραμένων Μακρινιτσιωτών, επιθυμεί να προσδώσει μια νέα δυναμική σε όλα τα θέματα του πολιτισμού και της παράδοσης, διαφυλάσσοντας πρωτίστως την ιστορική υποδομή του τόπου.  

Ο Δήμος Βόλου, αναγνωρίζοντας την υπεύθυνη αυτή προσπάθεια, παραχώρησε το Δημοτικό Σχολείο Μακρινίτσας, όπου ήδη γίνονται, Μελέτη Επανάχρησης και οι πρώτες εργασίες συντήρησής του.

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, και έχοντας την παρότρυνση από τους κατοίκους και τους πολυάριθμους φίλους της Μακρινίτσας, θεωρούμε καθήκον της Α.Μ.Κ.Ε. να συμβάλλει στην προσπάθεια να ξεκινήσουν, μετά την επιτυχημένη Χριστουγεννιάτικη παρουσίαση, έναν κύκλο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Για τον λόγο αυτό αρχίζουν οι εκδηλώσεις «Μακρινίτσα ‘23», το Σάββατο 22 Ιουλίου23, στις 21.00, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, όπου ο φορέας πολιτισμού του χωριού ανοίγει την αυλή του…. και σας περιμένει!

Αρχικά θα γίνει η παρουσίαση του έβδομου βιβλίου του Βολιώτη Συγγραφέα, Γιάννη Αντάμη   «Α, ΕΔΩ», ΠΟΥ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΧΑΡΑΜΑΔΑ.

Το Α, ΕΔΩ είναι μια ιστορία, κωμική και τρομακτική ταυτόχρονα, που προκύπτει αναπάντεχα κατά τη διάρκεια ενός κατά τα άλλα αδιάφορου νυχτερινού περιπάτου. Μια αστεία περιπέτεια που ξεδιπλώνεται καθώς ο ήρωάς της εξερευνά, με έναν τρόπο αυτοκαταστροφικά ανέμελο, τα όρια των εμμονών του και της πόλης.

«Όταν όλα μοιάζουν γύρω μας τόσο στυλιζαρισμένα, κάποιος σημειώνει αδιάφορα, “α, εδώ” και έπειτα γλιστρά από την χαραμάδα της πιο απλής περίστασης για να καταστρώσει μια μικρογραφία με σοφά, ταιριασμένες λέξεις, ξυπνώντας τον αδέσποτο τρόμο και την απέραντη ευτυχία ενός κόσμου γεμάτου δρομείς, απορίες, ειδυλλιακές νύχτες, γροθιές, θανάτους και λυτρωτικά νούμερα για να σε φέρουν πίσω όταν, μαζί με την ιστορία που χτίζεται σε κάθε σελίδα και αφήνεται στα χέρια σου, φθάνεις τόσο μακριά.»

Το βιβλίο και τον Συγγραφέα θα παρουσιάσει ο Δικηγόρος του Βόλου ΖΑΠΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΟΥΓΚΟ,  ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν η Ηθοποιός Σύνθια Μπατσή και ο Χρήστος Σαββίδης από το Αντίσκηνο.

Θα επακολουθήσει μουσική βραδιά στην αυλή του σχολείου με ζωντανή μουσική, από το

CROSSWORLD MUSIC ENSEMBLE

Το Crossworld Music Ensemble είναι ένα νεοσύστατο μουσικό σύνολο που αποτελείται από τέσσερις μουσικούς με κοινό σημείο επικοινωνίας το ενδιαφέρον για εξερεύνηση παραδοσιακών μουσικών ιδιωμάτων ανά την υφήλιο.

Όλα τα μέλη του μουσικού συνόλου είναι ενεργοί μουσικοί και ο καθένας έχει διαγράψει στο ιστορικό του την προσωπική του ξεχωριστή μουσική διαδρομή.

Αφορμή της συνάντησης τους είναι η ιδιότητα τους  ως εκπαιδευτικοί στο Μουσικό Σχολείου του Βόλου.

Το ακροατήριο μπορεί να περιμένει μία μουσική παράσταση με μελωδίες και ρυθμούς της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, σε ενορχηστρώσεις με  γνώμονα  τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό.

Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τους, Κωνσταντίνο Γεδίκη   Πολίτικο Λαούτο  (Λάφτα), Άγγελο Αντωνίου    Ηλεκτρική Κιθάρα, Στέφανο Παρασκευά    Κρουστά και Χρήστο Θωμαΐδη    Ηλεκτρικό Μπάσο.

Την πλήρη ευθύνη για την οργάνωση της πρώτης δράσης, έχει η Αντιπρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. Αγγελική Στ. Κωνσταντινίδη.

Οι πολιτιστικές δράσεις θα συνεχιστούν με την συνεργασία της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου την επόμενη Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, ώρα 20.00, στην Αίθουσα «Κυρά Λένης Ματσούκα» του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας με την Έκθεση Φωτογραφίας της Καίτη Παπαναούμ, «Ο μόχθος για το κάρβουνο». Το θέμα της έκθεσης έχει να κάνει με την ιστορία των δύσκολων χρόνων της Μακρινίτσας όπου όλοι οι άνδρες του χωριού και κυρίως της συνοικίας Κακουνά, είχαν ως κύρια πηγή βιοπορισμού την παραγωγή του κάρβουνου. Από εκεί και ο χαρακτηρισμός, «Καρβ’νουσάκια». (Κώστας Λιάπης. «Το γλωσσικό ιδίωμα του Πηλίου».

Σημαντικό ακόμη να αναφερθεί από τώρα θα είναι και το αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον αείμνηστο κάτοικο της Μακρινίτσας, συνθέτη Νότη Μαυρουδή με τον Μανώλη Χατζημανώλη και τον Νίκο Ανδρουλιδάκη, στην αυλή της αγαπημένης του Αγίας Μαγδαληνής της Κουκουράβας, στις 2 Σεπτεμβρίου 2023.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο