23.2 C
Almyros
3 Οκτωβρίου 2024 19:27
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΜαγεύει η Όθρυς το Φθινόπωρο! Το βουνό των Τιτάνων που απέχει μόνο...

Μαγεύει η Όθρυς το Φθινόπωρο! Το βουνό των Τιτάνων που απέχει μόνο 50′ απ΄τον Βόλο [εικόνες]

Γράφει ο Γεώργιος Σύρος

Όχι, η παραπάνω φωτογραφία δεν απεικονίζει κάποιο ορεινό τοπίο των ΗΠΑ, αλλά ένα από τα πανάρχαια ορεινά μέρη της Ελλάδας. Η Μαγνησία μας είναι ένας νομός με απαράμιλλο φυσικό κάλλος. Εκτός του Πηλίου, καταπράσινης πατρίδας των Κενταύρων, υπάρχει και η Όθρυς, η πατρίδα των Τιτάνων.

Κατά την Ελληνική Μυθολογία, η Όθρυς ήταν ο οίκος των Τιτάνων.  Άτλας, Υπερίων, Κρόνος, Ιαπετός, Ωκεανός, Ρέα, Τηθύς, Θέμις κ.α. ήταν μερικοί από αυτούς. Οι Τιτάνες, τα υπερφυσικά εκείνα πλάσματα – κατά το απωλεσθέν έπος Τιτανομαχία – είχαν το ορμητήριό τους στην Όθρυ και μάχονταν από εκεί τον Δία και τους υπόλοιπους Θεούς, εκτοξεύοντας προς τον Όλυμπο πελώριους λίθους. Hττήθησαν, ωστόσο, από το ολυμπιακό καθεστώς.

Υψηλότερη κορυφή της Όθρυος είναι το Γερακοβούνι με υψόμετρο 1.726 μ., ενώ άλλες βουνοκορφές είναι το Γκιούζι και ο Πήλιουρας ( < Πήλιο + ὁρῶ, διότι από εκεί κάποιος ορά, βλέπει δηλαδή το Πήλιο). Στο ορειβατικό καταφύγιο της περιοχής «Πετροκάναλο» δε, γυρίστηκε η ταινία τρόμου του Αλμυριώτη σκηνοθέτη Δ. Τσαμπίρα «Τhe Lumberjack», η οποία θα προβληθεί προσεχώς, ενώ στην περιοχή «Τσαντάλι» ευρίσκεται το μνημείο των πεσόντων αεροπόρων, καθώς το 1991 το C-130 προσέκρουσε στο σημείο. Στην Όθρυ βρίσκονται χωριά, τα οποία έως και τον 18ο αιώνα ήταν κεφαλοχώρια με εκατοντάδες κατοίκους όπως Κοκκωτοί, Κωφοί, Βρύναινα, Άγιος Ιωάννης.

Η Όθρυς μπορεί να διαφέρει από το Πήλιο ως προς την πλούσια βλάστηση, έχει όμως και αυτή τις ομορφιές της. Καταπράσινα λιβάδια, αχανή σκοτεινά δάση με δρύες και πανύψηλα έλατα, γυμνές εκτάσεις και πετρώδεις κορυφές συνθέτουν το ακαταβλήτου κάλλους σκηνικό του πανάρχαιου όρους της Όθρυος, η οποία κατά τον Ηρόδοτο συνιστά το νότιο άκρο της Θεσσαλίας («…καὶ ἄνεμον νότον ἡ Ὄθρυς», Πολύμνια, 129.1). Είναι δε η οροσειρά που διαχωρίζει την Θεσσαλία από την Στερεά Ελλάδα.

Στην Όθρυ είναι χτισμένη η Παναγία Κισσιώτισσα, γνωστή ως Άνω Μονή της Παναγιάς Ξενιάς. Ένα μεσαιωνικό μοναστήρι (απ΄ τα πιο αρχαία), το οποίο σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, ανηγέρθη το 647 μ.Χ., μετά το πέρας δηλαδή της βασιλείας του αυτοκράτορα Ηρακλείου Α΄ του Μεγάλου, οπότε και αρχίζει ο γλωσσικός εξελληνισμός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Όθρυς ενδείκνυται για πλήθος ενασχολήσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων. Είναι κατάλληλη για κατάβαση φαραγγιών (Canyoning), πεζοπορία (Ηicking), ορειβασία – αλπινισμό (Μountaineering) και Αναρρίχηση (Climbing).

Το μόνο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, με την παρέα σας είναι να πάρετε το αυτοκίνητό σας το Σαββατοκύριακο και να ανακαλύψετε την Όθρυ!

*Αρχείο φωτογραφιών Γεώργιος Σύρος

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο