24.1 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 15:39
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΜαγνησία: Επιχείρηση εξαπάτησης ηλικιωμένων το τελευταίο 24ωρο – Τι συμβουλεύει η ΕΛΑΣ

Μαγνησία: Επιχείρηση εξαπάτησης ηλικιωμένων το τελευταίο 24ωρο – Τι συμβουλεύει η ΕΛΑΣ

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις προσπάθειας εξαπάτησης ηλικιωμένων στη Μαγνησία το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την αστυνομία με τη γνωστή μέθοδο “του συγγενικού προσώπου που πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή της πρόκλησης τροχαίου και του κόστους αποφυγής της ποινικής διαδικασίας”.

Αυτή την περίοδο ο Βόλος έχει μπει στο στόχαστρο αυτών των δραστών που ζητούν μεγάλα ποσά από ηλικιωμένους λέγοντάς τους ότι τα παιδιά τους ή συγγενείς τους έχουν πέσει θύματα. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα εφαρμογής του “κόλπου” όλοι είναι υποψιασμένοι δεν αποκλείεται όμως κάποιος να “τσιμπήσει”. Πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν αρκετά περιστατικά με απόπειρες απάτης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και για τις οποίες ενημερώθηκε η αστυνομία

Συμβουλές
Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει οι πολίτες να ενεργούν.
Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις που οι επιτήδειοι επικαλούνται την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος ενεργούν ως εξής:
– Τηλεφωνούν αιφνιδιαστικά προσποιούμενοι τους γιατρούς, δικηγόρους ή αστυνομικούς.
– Υποστηρίζουν ψευδώς ότι στενό συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με σοβαρό ή θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου.
– Ζητούν χρηματικά ποσά για να μη φυλακιστεί το συγγενικό σας πρόσωπο και να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες.
– Άλλοι συνεργάτες των δραστών παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική γραμμή, προσποιούμενοι το συγγενικό σας πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια.
– Σας ζητούν να έρθουν σπίτι σας για να παραλάβουν τα χρήματα ή σας δίνουν ραντεβού σε καθορισμένο τόπο και χρόνο.
Στις περιπτώσεις που οι επιτήδειοι επικαλούνται νοσηλεία ασθενή ενεργούν ως εξής:
– Τηλεφωνούν αιφνιδιαστικά και σας αναγγέλλουν ότι στενός σας συγγενής εισήχθη στο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή άλλου λόγου.
– Απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια χειρουργική επέμβαση.
– Σας ζητούν να πάτε σε κάποιο σημείο, όπου υποτίθεται αναμένει υπάλληλος του νοσοκομείου (νοσηλευτής, κ.λπ.) για να παραλάβει τα χρήματα.
– Δεν τερματίζουν την κλήση, παραμένοντας στη «γραμμή» και εάν χρησιμοποιήσετε την ίδια τηλεφωνική συσκευή για να καλέσετε το συγγενή σας, οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση και επιβεβαιώνουν την άσχημη είδηση, παριστάνοντας π.χ. τον τραυματιοφορέα.
Με στόχο την αντιμετώπιση και πρόληψη τέτοιων περιστατικών η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
– Μην εμπιστεύεστε αγνώστους, που προσπαθούν να σας πείσουν τηλεφωνικά να τους δώσετε χρήματα, λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού σας προσώπου.
– Μην κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο προς επιβεβαίωση.
– Χρησιμοποιήστε άλλη τηλεφωνική συσκευή για την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο, καθώς ενδέχεται οι δράστες να βρίσκονται ακόμη στη «γραμμή».

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο