24.6 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 03:18
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΜε μεγάλη επιτυχία η ετήσια συνάντηση Αποφοίτων Παιδοπόλεων στον Βόλο – Δείτε...

Με μεγάλη επιτυχία η ετήσια συνάντηση Αποφοίτων Παιδοπόλεων στον Βόλο – Δείτε εικόνες

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη νέα «ΠΑΙΟΔΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2023». Μια εκδήλωση τιμής σε μια ζωντανή θρύλο για του Αποφοίτους Παιδοπόλεων, που αποτελεί ένα ιστορικό παράδειγμα για όλες τις γενιές των Παιδοπολιτών. Την Κλεοπάτρα Τσακίρη – Χατζηαγγέλου. Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, στο κατάμεστο με εκατοντάδες Απόφοιτους Παιδοπόλεων και φίλους τους στο Valis Resort and Spa,  στην Αγριά Βόλου.

Την λαμπρή και βαρυσήμαντη εκδήλωση διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων, που έχει έδρα τον Βόλο και πρόκειται για θεσμό που απονέμει τιμητική διάκριση σε Αποφοίτους που έχουν λάβει μεγάλες διακρίσεις, αλλά και φέρνει σε άμεση επαφή τους αποφοίτους μεταξύ τους και με τον τόπο και τους φίλους Βολιώτες των νεανικών τους χρόνων 

«Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε μια ξεχωριστή, αξιόλογη και σεμνή Παιδοπολίτισσα, συμπαραστάτρια και «μάνα» όλων μας. Έχει ένα μοναδικό χάρισμα, ένα ταλέντο από τον Θεό να παραμένει «Άνθρωπος της Προσφοράς», που το κατέθετε επί δεκαετίες ολόκληρες! Βρισκόταν πάντα πλάι μας για ότι χρειαστήκαμε, τόσο ως Εκπαιδευτικός στην Παιδόπολη, όσον και κατόπιν της αποχώρησής της».

Αυτές τις φράσεις αναφέρθηκαν στο συγκινητικό και γεμάτο σεβασμό και υπερηφάνεια χαιρετισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, που έλαβε την απόφαση της απονομής του τίτλου. 

Η τιμή στην κυρία Πάτρα ήταν η κορυφαία στιγμή στην  Ετήσια Χειμερινή Συνάντηση Αποφοίτων Παιδοπόλεων, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων, στο Valis Resort and Spa,  στην Αγριά Βόλου.

Τον καθιερωμένο αγιασμό της Βασιλόπιτας έκανε φέτος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, με την παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας,  Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μακρή, της πρώην Υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη, της νέας Χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, Άννας – Μαρίας Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη, των  Αντιπεριφερειαρχών  Φώτη Λαμπρινίδη, στον τομέα Περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απασχόλησης & Εμπορίου, Γιάννη Αναστασίου, Τουρισμού, του Προέδρου της ΕΚΠΟΛ, Νίκου Ντίτορα, του περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Χαυτούρα, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Έλενας Αντωνοπούλου και Απόστολου Ζαρκάδα Βεργή από τον Δήμο Βόλου, του Χαράλαμπου Ζάχου, Δημοτικού Συμβούλου Βόλου και παλαιού φίλου των Αποφοίτων, του πολιτευτή της «Ελληνικής Λύσης» Άγγελου Αγραφιώτη, της προέδρου των Χριστιανών Επιστημόνων Βασιλικής Τέα, ενώ χαιρετισμό έστειλε και ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Μεγάλη στιγμή αποτέλεσε η παρουσία παλαιότερα τιμημένων «Παιδοπολιτών της Χρονιάς», του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, του Γιάννη Αντωνάκου, του Γιώργου Κοσμίδη και της Γιώτας Κούγιαλη, ενώ αξίζει να αναφέρουμε το Θανάση Τσάτσο, μοναδικό τιμηθέντα που δεν ήταν Παιδοπολίτης, αλλά πρόσφερε πάρα πολλά στον Σύλλογο, που την τελευταία στιγμή, λόγω καιρικών συνθηκών ματαίωσε το ταξίδι του στον Βόλο και άλλους που απουσίαζαν εκτός Ελλάδος.

Αμέσως μετά τον Αγιασμό ο Σεβ Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος χαιρέτησε τη συνάντηση, απευθυνόμενος στους Αποφοίτους  με πολύ θερμά λόγια αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

-«Χαίρομαι πολύ που είμαι ανάμεσά σας, διότι από προσωπική εμπειρία γνωρίζω τα αποτελέσματα της λειτουργίας των Παιδοπόλεων και σας ζηλεύω για το επίπεδο που έχετε κατακτήσει και τον χαρακτήρα που διαμορφώσατε, προ πάντων όμως για την ενότητα που έχετε μεταξύ σας, που διαρκεί πολλές δεκαετίες. Καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας και μαζί με τους Βολιώτες Αποφοίτους τιμώ κι εγώ την Επίτιμη Πρόεδρό σας Κλεοπάτρα Τσακίρη – Χατζηαγγέλου».

Όλοι οι εκπρόσωποι των Αρχών με πολύ θερμά λόγια χαιρέτισαν την εκδήλωση, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την προσφορά των Παιδοπόλεων στην Ελλάδα και στην περιοχή μας, την αναγνώριση της προσφοράς της Κλεοπάτρας Τσακίρη – Χατζηαγγέλου, αλλά και την συγκινητική συμμετοχή των Αποφοίτων και στην φετινή εκδήλωση. 

Την αναφορά στη ζωή και στο έργο της τιμώμενης, καθώς και την αιτιολόγηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, ετοίμασε η Απόφοιτος Σοφία Κωνσταντέλλια, Κοινωνική λειτουργός με μακρά θητεία και πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Νομού Αττικής, η οποία κατοικεί στην Ικαρία και ήταν πολύ δύσκολο να παραβρεθεί. Το κείμενο, γεμάτο συναίσθημα, αναγνώριση και υπερηφάνεια ανέγνωσε το μέλος  του Δ.Σ. Ξανθή Νίκου. 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου, στη Σχολή Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο “Σκηνοθεσία”, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, «ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2013», αναφέρθηκε στη συνέχεια με έναν εμπνευσμένο λόγο στην τιμώμενη:

-«Ο καθένας μας που έζησε  στις  Παιδοπόλεις, βρέθηκε εκεί  για διαφορετικούς λόγους, πράγμα  φυσιολογικό  καθώς προερχόμασταν  από διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα και με διαφορετικού είδους  οικογενειακά προβλήματα.  Παρ’ όλα αυτά είχαμε όλοι μας μια κοινή συνισταμένη·   το τραύμα της αποκόλλησης από την οικογένεια. Η απώλεια της οικογενειακής εστίας, όποια κι αν ήταν αυτή, είναι  για ένα παιδί ένα τραύμα διαμπερές και δύσκολα διαχειρίσιμο.

Το καινούριο περιβάλλον που βρεθήκαμε, οι Παιδοπόλεις, αποτέλεσαν για όλους μας τις καινούριες οικογένειες. Εκτός του να μας φροντίσουν, να μας μεγαλώσουν και να μας σπουδάσουν ανέλαβαν και το δύσκολο φορτίο να διαχειριστούν το τραύμα στο οποίο αναφέρθηκα, να το επουλώσουν. Κι αυτό το επωμίστηκαν οφείλω να πω,  περισσότερο απ’ όλους τους εργαζόμενους των Παιδοπόλεων, οι ομαδάρχισσές μας. Κλήθηκαν να φροντίσουν παιδιά που  ορισμένα, άργησαν να συμφιλιωθούν μ’ αυτή την τόσο ριζική αλλαγή στη ζωή τους, κλήθηκαν κατά κάποιο τρόπο να υποκαταστήσουν τις μανάδες μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι  πολλές από αυτές, νέες κοπέλες  ακόμη,  δεν είχαν καν δημιουργήσει την δική τους οικογένεια. 

Αυτό το δύσκολο καθήκον, κρίνοντας από την προσωπική  μου εμπειρία ως Παιδοπολίτη τόσο ως τρόφιμος της Παιδόπολης Αγίου Δημητρίου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης όσο και ως τρόφιμος της Παιδόπολης Αγίας Σοφίας  στον Βόλο, το κατάφεραν στο έπακρο. Μας πρόσφεραν αφειδώλευτη  φροντίδα, αγάπη, νοιάξιμο και στάθηκαν δίπλα μας όποτε το είχαμε ανάγκη. 

Η κυρία Κλεοπάτρα-Τσακίρη Χατζηαγγέλου ήταν μία από αυτές τις ομαδάρχισσες, που όμως ξεχώριζε.  Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να την  τιμήσουμε καθώς, “η κυρία Πάτρα”, όπως την αποκαλούσαμε, είχε για μας και μια άλλη, ξεχωριστή ιδιότητα. Ήταν πρώην παιδοπολίτισσα, ήταν μια από μας. 

Τα χρόνια όμως έχουν περάσει και οι εποχές έχουν αλλάξει. Σήμερα, αυτό που την ξεχωρίζει   είναι το γεγονός πως  όλα αυτά τα χρόνια, με αξιοζήλευτη συνέπεια, συνεχίζει να μας νοιάζεται  ακόμη κι αν οι Παιδοπόλεις έχουν αδειάσει κι έχουν αλλάξει φυσιογνωμία. Και  γι’ αυτό της αξίζει κάθε τιμή».

Μετά την παρέμβαση αυτή ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, απένειμε τον τίτλο της «ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2023» και της «ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ», που συνοδεύονταν από ένα μικρογλυπτό που απεικόνιζε τη «Στοργική Μάνα», ενδεικτικό του χαρακτήρα που αποδίδεται στην τιμώμενη.

Η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή, απένειμε τον τίτλο του «ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΜΕΛΟΥΣ» στην κυρία Μαρία Χρόνη και η Αντιπεριφερειάρχης Άννα Μαρία Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη στην κυρία Παναγιώτα Σιδηροπούλου Νίκου, τον ίδιο τίτλο.

-«Θα μιλήσω, λοιπόν, κι εγώ με το συναίσθημα!

Όταν μιλάει η καρδιά τα χείλη να σωπαίνουν, γιατί μπροστά στα αισθήματα λέξεις δεν παραβγαίνουν», είπε η κυρία Πάτρα παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο, δηλώνοντας ότι αισθάνεται βαθιά συγκινημένη και ευχαρίστησε ακολούθως όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Και βέβαια, θερμές ήταν οι ευχαριστίες της και προς τους Απόφοιτους, κυρίως σε αυτούς που ήλθαν από μακριά ζητώντας απ’ όλους να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο του Συλλόγου και να επιδεικνύουν σεβασμό στους  χώρους όπου μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν με σημαντικές αξίες της ζωής. 

Πριν  το γεύμα έγιναν ανακοινώσεις από το Δ.Σ. για τον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον χαιρετισμό και στην προοπτική συνεργασίας, που έστειλε ο «Σύλλογος Φίλων Παιδοπόλεως Άγιος Γεώργιος Καβάλας», εκπρόσωποι του οποίου, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ακύρωσαν το ταξίδι τους στον Βόλο, λόγω του καιρού. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα δύο πολύ ενδιαφέροντα δώρα της Βασιλόπιτας, προσφορές της Οικογένειας Γεωργίου Χάλαρη από την Οία της Σαντορίνης, «έπιασαν τόπο». Τυχερή στάθηκε η κυρία Αλεξία Τσικρικώνη – Μανίνη και η κυρία Κατερίνα Σαρλή, από την Κρήτη, σύζυγοι και οι δύο Αποφοίτων οι οποίες βεβαίως εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και τις ευχαριστίες τους.

Το νέο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, στον αμέσως επόμενο μήνα θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό του για την επόμενη πορεία του Συλλόγου, αισθανόμενο τη βαριά ευθύνη ότι πλέον θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς την καθοδήγηση της κυρίας Πάτρας Τσακίρη – Χατζηαγγέλου.

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο