24.7 C
Almyros
27 Σεπτεμβρίου 2024 19:15
ESPA
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑMeta Platforms: Νέο πρόστιμο ύψους 91 εκατ. ευρώ από την ιρλανδική DPC

Meta Platforms: Νέο πρόστιμο ύψους 91 εκατ. ευρώ από την ιρλανδική DPC

Η πλέον κρίσιμης σημασίας ρυθμιστική αρχή απορρήτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο στην Meta Platforms ύψους 91 εκατομμυρίων δολαρίων για την ακούσια αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης ορισμένων χρηστών χωρίς προστασία ή κρυπτογράφηση.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια αφού η Meta ενημέρωσε την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) ότι είχε αποθηκεύσει ορισμένους κωδικούς πρόσβασης σε «απλό κείμενο». Η Meta αναγνώρισε δημοσίως το περιστατικό εκείνη την εποχή και η DPC ανέφερε ότι οι κωδικοί πρόσβασης δεν ήταν διαθέσιμοι σε εξωτερικά μέρη.

«Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε απλό κείμενο, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους κατάχρησης που προκύπτουν από άτομα που έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα», δήλωσε ο Ιρλανδός αναπληρωτής επίτροπος της DPC Γκράχαμ Ντόιλ.

Η σχέση Meta PlatformsDPC

Η ιρλανδική DPC αποτελεί την κύρια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τις περισσότερες από τις κορυφαίες εταιρείες διαδικτύου των ΗΠΑ λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότερες από  αυτές έχουν σαν έδρα των δραστηριοτήτων τους στην ΕΕ στην Ιρλανδία.

Μέχρι στιγμής η DPC έχει επιβάλει πρόστιμο στη Meta συνολικά 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για παραβιάσεις βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεσπίστηκε το 2018, ενώ ακολούθησε νέο πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 για το οποίο η Meta ασκεί έφεση.

Καθυστερεί το λανσάρισμα της AI στην ΕΕ

Σημειώνεται ότι η Meta Platforms δεν θα κυκλοφορήσει τα μοντέλα Meta AI στην Ευρώπη προς το παρόν, αφού η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή απορρήτου της συνέστησε να καθυστερήσει το σχέδιό της να αξιοποιήσει δεδομένα από χρήστες του Facebook και του Instagram.

Η απόφαση της Meta ήρθε μετά από καταγγελίες και σχετική έκκληση της ομάδας υπεράσπισης NOYB προς τις αρχές προστασίας δεδομένων σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Ισπανία να δράσουν κατά της εταιρείας

Το πρόβλημα προέκυψε από το πλάνο της Meta να χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα για την εκπαίδευση των μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης (AI) χωρίς να ζητήσει συγκατάθεση, αν και η εταιρεία έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει δημόσια διαθέσιμες και αδειοδοτημένες διαδικτυακές πληροφορίες.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο