15.9 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 01:32
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝ. Μηταράκης – Γ. Μουζάλας στην ΕΡΤ: Πόσο θα «κοστίσει» η απόφαση...

Ν. Μηταράκης – Γ. Μουζάλας στην ΕΡΤ: Πόσο θα «κοστίσει» η απόφαση Κατρούγκαλου και οι σκέψεις για μετεκλογικές συνεργασίες

Στην τελική ευθεία πλέον πριν τις εκλογές 2023, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, μίλησαν ο Νότης Μηταράκης, υποψήφιος βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία και ο Γιάννης Μουζάλας, υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νότης Μηταράκης και ο Γιάννης Μουζάλας σχολίασαν την παραίτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες των κομμάτων τους.

Η παραίτηση Κατρούγκαλου

Ο κ. Μουζάλας σχολίασε αρχικά την σημερινή αποχώρηση του Γιώργου Κατρούγκαλου και κατά πόσο αυτή η απόφαση μπορεί να «στοιχίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, ο κ. Κατρούγκαλος είναι: «Ένας από τους εξαιρετικούς πολιτικούς στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέπεσε σε σφάλμα, εξέφρασε μια προσωπική άποψη μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας. Προσωπική άποψη που δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όντας αξιοπρεπής και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος, αποφάσισαν από κοινού την μη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία.

Θα επηρεάσει αυτό το πράγμα το λάθος του κ. Κατρούγκαλου, την εκλογική διαδικασία; Νομίζω ότι αν την επηρεάσει θα την επηρεάσει πάρα πολύ λίγο και κυρίως θα ενισχύσει τα επιχειρήματα αυτών που ήδη ήταν έτσι κι αλλιώς ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι ελευθεροεπαγγελματίες – όπως εγώ – έχοντας ζήσει την κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία, δεν θα πεισθούν».

Ο κ. Μηταράκης σχολίασε κι εκείνος τα συμπεράσματα από την παραίτηση Κατρούγκαλου και τα περί «προοδευτικής Βαβέλ».

«Καταρχήν νομίζω μπορούμε να βγάλουμε δύο συμπεράσματα. Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη λόγω μνημονίων και όχι λόγω πολιτικής επιλογής. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακριβώς αυτό που είχε εφαρμόσει ο νόμος του. Δεν είπε κάτι καινούργιο. Καταδεικνύει λοιπόν, ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και όχι αποτέλεσμα των μνημονίων.

Το δεύτερο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο χρειάζεται πάνω από 80 δισεκατομμύρια, χρειάζεται πηγές εσόδων. Και ακούμε λοιπόν, από διάφορους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για νέα μέτρα υπερφορολόγησης. Από κάπου πρέπει να βρεθούν αυτά τα λεφτά.

Σε αντίθεση, η Νέα Δημοκρατία μείωσε τον ΕΝΦΙΑ 35%, μείωσε τον εισαγωγικό φόρο εισοδήματος από το 22 στο 9, μείωσε ασφαλιστικές εισφορές, κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης και κατάφερε να αυξήσει μισθούς, να αυξήσει συντάξεις, χωρίς νέα δανεικά».

«Πλαφόν στα κέρδη της αισχροκέρδιας»

Ο κ. Μουζάλας απάντησε σε όσα δήλωσε ο κ. Μηταράκης, εξηγώντας πως: «Υπερφορολόγηση δεν θα υπάρξει. Από πού θα βρεθούν τα χρήματα που τις τελευταίες τρεις ημέρες η Νέα Δημοκρατία κατέληξε ότι θα είναι στην τετραετία 85 δισεκατομμύρια. Ξεκίνησε από 40, πήγε στα 53, μετά 75. Τώρα, φαίνεται καταλήξανε.

Από τα λεφτά τα οποία η Νέα Δημοκρατία μοίρασε αφειδώς από τους φόρους μας, στους μεγάλους παρόχους ενέργειας. Τέσσερις στους δύο που έχουν τα διυλιστήρια, στα σουπερμάρκετ.

Εμείς λέμε ότι θα επιβάλλουμε φόρους σε αυτούς οι οποίοι έχουν κέρδη, σε επίπεδο αισχροκέρδειας», είπε αρχικά.

Συνέχισε εξηγώντας σχετικά με τα παραπάνω πως: «Αυτός ήταν ένας πανέξυπνος τρόπος η Νέα Δημοκρατία να ενισχύσει τους χορηγούς της. Τι έκανε; Μου πήρε από φόρους μέσα από ΦΠΑ και φόρο ειδικής κατανάλωσης 1.000 ευρώ. Μου έδωσε τα 200 και τα υπόλοιπα 800 μου τα έδωσε να τα δώσω στους φίλους της. Αυτό το πράγμα εμείς θα το σταματήσουμε και αυτά θα είναι λεφτά για το κράτος.

Θα βάλουμε πλαφόν στα κέρδη της αισχροκέρδειας και η αισχροκέρδεια είναι ευρωπαϊκός όρος νομικός όρος, δεν είναι συναισθηματικός όρος και θα ήθελα επίσης να πω, ότι έχουμε τα 10 δισεκατομμύρια που είναι η απευθείας ανάθεσεις, καταγγελία που έχει γίνει και που συζητιέται στο Ευρωκοινοβούλιο, για το μεταναστευτικό είναι ένα μείζον ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο».

Οι μετεκλογικές συνεργασίες

Ο κ. Μηταράκης σχολίασε εάν μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή σημαίνει πως θα ανιχνευθούν πεδία συνεργασίας τη Δευτέρα με τη διερευνητική εντολή ή αν θα παραδοθεί η διερευνητική εντολή άμεσα, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές.

«Νομίζω δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν πεδία συνεργασίας. Μακάρι να υπήρχαν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Το ΠΑΣΟΚ θέτει όρους οι οποίοι καν δεν μπορούν να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης, με τα άλλα κόμματα δεν υπάρχει καμία συνέργεια. Δυστυχώς, στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να επιδιώξει την αυτοδυναμία.

Νομίζω ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν δέχεται τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν δεχόμαστε άλλον πρωθυπουργό, άρα δεν μπορεί να υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε μια τέτοια κυβέρνηση».

Ο κ. Μουζάλας μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται κάτι, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι εάν στις εκλογές της Κυριακής υπάρχει ο συσχετισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ – προϋπόθεση για αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, ειδάλλως τα νούμερα δεν βγαίνουν – να φτιαχτεί μια κυβέρνηση με βάση τα προγράμματα των δύο κομμάτων ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην αισχροκέρδεια, ενάντια στον αυταρχισμό, στις υποκλοπές, στα δυστυχήματα, στα τραίνα, σε όλα αυτά τα πράγματα είναι ευκαιρία να τη φτιάξουμε».

Όσο για το σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος στις εκλογές, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι σε τέτοια περίπτωση «δεν βγαίνουν τα νούμερα έτσι κι αλλιώς».

«Το εγκληματικό είναι ο παράκτιος φράχτης»

Ο κ. Μουζάλας, διευκρίνισε αν ο φράχτης στον Έβρο θα πρέπει να συνεχιστεί, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα.

«Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Ο φράχτης στον Έβρο δεν αποτελεί το κύριο ζήτημα και δεν αποτελεί τον κύριο τρόπο για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. Ο φράχτης στον Έβρο – όχι στο παράκτιο τμήμα του – είναι μία εγκατάσταση η οποία σε συγκεκριμένες συνθήκες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να παίξει και θετικό ρόλο.

Εάν δε η χώρα μας είχε φροντίσει να έχει πύλες εισόδου και πύλες που μπορούν οι μετανάστες να καταθέσουν τα αιτήματα ασύλου τους, τότε ο φράχτης θα μπορούσε να είναι και νόμιμος.

Το εγκληματικό είναι ο φράχτης ο παράκτιος, ο οποίος θα αχρηστεύσει περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης. Πρακτικά, όχι θεωρητικά, θα μεταφέρει τα σύνορά μας από το μέσο του ποταμού στην ακτή. Θα εμποδίζει τους Εβρίτες οι οποίοι δουλεύουν σε αυτά τα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα να ποτίζουν, να ψαρεύουν…

Είναι 120 χιλιόμετρα. Ο φράχτης θα χτιστεί περίπου 100 – 150 μέτρα. Δεν μπορεί να χτιστεί μέσα στη θάλασσα. Βγάζω ένα τέτοιο ποσό και θα είναι πηγή καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», είπε.

Έπειτα έδωσε ένα παράδειγμα: «Ας υποθέσουμε ότι αυτό που έγινε, η χειραγώγηση των μεταναστών που κατά κάποιες χιλιάδες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα, το ξανακάνει ο κύριος Ερντογάν και περνάνε με τα πόδια πια το ποτάμι το καλοκαίρι και βρίσκονται 3.000 άνθρωποι έξω από τον παράκτιο φράχτη. Αυτοί είναι ήδη μέσα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τι ακριβώς θα κάνει; Θα κάνει pushback; Θα τους πάρει μέσα;»

«Μας ζήτησε να ανοίξουμε τρύπες στα σύνορα»

Ο κ. Μηταράκης απάντησε στις δηλώσεις του κ. Μουζάλα σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο, λέγοντας πως: «Εδώ κ. Μουζάλας είπε κάτι πάρα πολύ κρίσιμο. Μας ζήτησε να ανοίξουμε τρύπες στα σύνορα για να έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να μπουν στη χώρα μας.

Αυτή είναι η πολιτική της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επί των ημερών του μπήκαν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη χώρα μας. Πέρυσι μπήκαν 15.000. Τα νησιά μας είναι επιτέλους άδεια και αναπνέουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποχαρακτηρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα στο πρόγραμμά του. Θέλει να καταργήσει την κράτηση αυτών που πρέπει να απελαθούν ώστε να έρθουν στη χώρα μας πάλι 4 εκατομμύρια και να μην μπορούμε να τους απελάσουμε.

Και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κουβέντα σήμερα με μαντζούνια. Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κανένα σχέδιο, καταγγέλλει τη χώρα μας στην Ευρώπη για τη φύλαξη των συνόρων και δεν έχει τίποτα να προσφέρει», είπε.

Πρόσθεσε επίσης πως: «Ως χώρα έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Συνορεύει με ασφαλείς χώρες, Συνορεύει με χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν είμαστε σε εμπόλεμες ζώνες και έχουμε κάθε ηθικό δικαίωμα να φυλάμε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και έτσι προστατεύουμε ανθρώπινες ζωές, τα σύνορά μας.

Ο κ. Μουζάλας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξουμε μια τρύπα και οι τέσσερα εκατομμύρια, που ο Κιλιτσντάρογλου το λέει σήμερα, θέλει να τους διώξει από την Τουρκία, να έρθουν σε μας».

«Όσα ισχυρίστηκε ο κ. Μηταράκης είναι ψέματα»

Ο κύριος Μουζάλας απάντησε πως όσα ισχυρίστηκε ο κ. Μηταράκης είναι ψευδή. «Πρώτον, η ευκολία, η ευκολία σύγκρισης. Το 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες στον πόλεμο του ISIS και στις νίκες του ISIS και τώρα είναι από μόνη της μια διαστρέβλωση.

Το δεύτερο ψέμα που λέτε, αυτό που λέω εγώ, για πύλες εισόδου όπου θα μπορούν να καταθέτουν το αίτημα ασύλου, δεν το λέω εγώ, το λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για αυτόν τον λόγο οι φράχτες, δεν πληρώνονται», είπε.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο