21.4 C
Almyros
10 Οκτωβρίου 2024 22:23
ESPA
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝNorthvolt: Βαθαίνει η κρίση για τον γίγαντα στις μπαταρίες Η χρεοκοπία χτυπά...

Northvolt: Βαθαίνει η κρίση για τον γίγαντα στις μπαταρίες Η χρεοκοπία χτυπά την πόρτα

Βαθαίνει η κρίση στη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt μετά την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η μονάδα της εταιρείας που διαχειρίζεται την επέκταση του κυρίου εργοστασίου στο Skelleftea αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας χρέη ύψους περίπου 606 εκατ. σουηδικών κορονών (58,3 εκατ. δολαρίων), σύμφωνα με το Βloomberg.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του περασμένου μήνα να καταργηθούν 1.600 θέσεις εργασίας στη Σουηδία  συμπεριλαμβανομένων 1.000 θέσεων εργασίας στο Skelleftea, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο ως απάντηση στην εντεινόμενη κρίση ρευστότητας.

Northvolt: Ο γίγαντας των μπαταριών μειώνει 25% το εργατικό δυναμικό στη Σουηδία

Η Titan Konstruktion, τοπική κατασκευάστρια εταιρεία που εργάστηκε στο έργο της Northvolt, υπέβαλε αίτηση αναδιάρθρωσης σε σουηδικό δικαστήριο τον περασμένο μήνα επικαλούμενη καθυστερημένες πληρωμές, σύμφωνα με νομική κατάθεση που είδε το Bloomberg News. Η εταιρεία είπε ότι έχει έναν κακοπληρωτή πελάτη που αντιστοιχεί περίπου στο 85% περίπου των συνολικών εσόδωντης. Ο δικηγόρος που ασχολήθηκε με την αίτηση επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης ήταν η Northvolt.

Οι απλήρωτες εργασίες συνολικού ύψους 79 εκατ. κορονών «οδήγησαν φυσικά σε αυξανόμενη πίεση στα οικονομικά της εταιρείας και ο όμιλος δεν θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσει ανέφερε το νομικό έγγραφο.

Συσσωρεύονται τα χρέη

Η Northvolt, η οποία προσέλκυσε επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων, έχει εξορθολογήσει τις δραστηριότητές της καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση για να ξεπεράσει την κρίση ρευστότητας. Η επόμενη δοκιμασία της έρχεται στις 14 Οκτωβρίου, όταν θα πρέπει να πληρώσει φόρους ύψους 28 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια η εταιρεία θα πρέπει να καλύψει τη μισθοδοσία, που στη Σουηδία τυπικά πιστώνεται στο λογαριασμό των εργαζομένων στις 25 κάθε μήνα.

Η κατασκευάστρια μπαταριών ζήτησε από τους προμηθευτές της πτωχευμένης μονάδας που εξυπηρετούν επίσης τις τρέχουσες δραστηριότητές της να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Αυτό μπορεί να γίνει όλο και πιο δύσκολο καθώς τα απλήρωτα τιμολόγια συσσωρεύονται.

Οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις κατά του κύριου εργοστασίου, Northvolt Ett, την περασμένη εβδομάδα περιλάμβαναν λογαριασμούς από ναυτιλιακές εταιρείες, κατασκευαστές και συμβούλους πυρασφάλειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

«Περίπου τα μισά από τα τιμολόγιά μας αξίας 11.047 κορονών έχουν πλέον ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης τους», δήλωσε η Sanna Backstrom της εταιρείας κοινής ωφέλειας Skelleftea Kraft AB . Οι λογαριασμοί αφορούν προσωρινές συνδέσεις ρεύματος για το πλέον καταργημένο εργοτάξιο, την Northvolt Ett Expansion AB, δήλωσε η ίδια.

Στη δίνη της κρίσης

Η ταχύτητα με την οποία συσσωρεύτηκαν οι απλήρωτοι λογαριασμοί δείχνει πόσο γρήγορα η Northvolt έπεσε σε κρίση. Μέχρι την Πέμπτη, η αρχή επιβολής του νόμου είχε εκκρεμείς διαταγές πληρωμής κατά θυγατρικών της Northvolt συνολικού ύψους 378 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών.

Ενώ οι περισσότερες απαιτήσεις αφορούσαν την Northvolt Ett Expansion, τη μονάδα που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, περισσότερες από 85 εκατ. κορώνες οφείλονταν από άλλες εταιρείες του ομίλου.

Τα στοιχεία δείχνουν απότομη αύξηση του ποσού των απαιτήσεων, καθώς οι εταιρείες του ομίλου είχαν εκκρεμείς διαταγές πληρωμής ύψους 16,9 εκατ. κορονών στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Dagens Nyheter.

Η ακμή του Skelleftea

Το Skelleftea, ένα βιομηχανικό φυλάκιο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των δυσκολιών της εταιρείας κατασκευής μπαταριών. Το εργοστάσιο gigafactory, που τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2021, συμβόλιζε τη φιλοδοξία της Ευρώπης να δημιουργήσει τη δική της αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και προσέλκυσε εργαζόμενους από τόσο μακρινές περιοχές όπως η Ινδία. Επιχειρήσεις όπως η Titan, που η έδρα της βρίσκεται μιάμιση  ώρα βόρεια του κεντρικού εργοστασίου με αυτοκίνητο, γνώρισαν μια άνθηση άνευ προηγουμένου.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες που εργάζονται για την επέκταση «πλήττονται πολύ σκληρά» από τις απλήρωτες απαιτήσεις

Η ξαφνική διακοπή του έργου επέκτασης αυτή την εβδομάδα προκάλεσε σοκ στις τοπικές εταιρείες. Πολλοί από τους επιχειρηματίες της περιοχής είχαν άμεση επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί, «οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα αισθανθεί σημαντικό αντίκτυπο», δήλωσε η δημοτική διευθύντρια του Skelleftea Kristina Sundin Jonsson στη Σουηδική Ραδιοφωνία.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες που εργάζονται για την επέκταση «πλήττονται πολύ σκληρά» από τις απλήρωτες απαιτήσεις, δήλωσε ο Φρέντρικ Άντερσον, επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της βιομηχανικής ομάδας Byggforetagen, στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT

Εργαζόμενοι στον πάγο

Οι μειώσεις του εργατικού δυναμικού που ανακοινώθηκαν στο κεντρικό εργοστάσιο στη Skelleftea δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ, καθώς υπόκεινται σε συνομιλίες με τα συνδικάτα. Ο δημοτικός υπάλληλος Jonsson δήλωσε στο TT, τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι ελπίζει ότι πολλοί από τους απολυμένους θα παραμείνουν.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά αυτό το εργατικό δυναμικό», είπε. «Έχουμε μεγάλες ανάγκες στο σύστημα πρόνοιας. Έχουμε άλλες βιομηχανίες που φωνάζουν για εργαζόμενους. Θα κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε».

Οι εργαζόμενοι της Northvolt έχουν αγοράσει μετοχές μέσω προγραμμάτων αποταμίευσης, αλλά δεν τους έχει επιτραπεί να τις πουλήσουν, παρά τις υποσχέσεις στους όρους και τις προϋποθέσεις της εταιρείας, ανέφερε η εφημερίδα Svenska Dagbladet.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο