17.7 C
Almyros
27 Σεπτεμβρίου 2024 06:28
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝτιμπέιτ Ν. Φίλη – Δ. Καιρίδη – Μ. Αποστολάκη στην ΕΡΤ: Τι...

Ντιμπέιτ Ν. Φίλη – Δ. Καιρίδη – Μ. Αποστολάκη στην ΕΡΤ: Τι απάντησαν για οικονομία, θεσμούς, εκλογικά διλήμματα και συνεργασίες

Στο τρίτο και τελευταίο – πριν την προκήρυξη των εκλογών – ντιμπέιτ μίλησαν σήμερα (20.04.2023) ο Νίκος Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ, με τον Γιώργο Κουβαρά.

Οι βουλευτές των τριών κομμάτων απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οικονομία, τους θεσμούς, την κοινωνία, τα εκλογικά διλήμματα και τις συνεργασίες, λίγο πριν τις εκλογές 2023.

Τι απάντησαν για θέματα σχετικά με την οικονομία:

Δ. Καιρίδης: «Είχαμε 13 αναβαθμίσεις επί Νέας Δημοκρατίας»

Σε ερώτηση για το πώς συμβάλλει στην κυβερνητική σταθερότητα η απόφασή να οδηγήσει η ΝΔ την χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, μέχρι να κατακτήσει την αυτοδυναμία και το αν έχει υπολογίσει τις συνέπειες για την οικονομία ο Δ. Καιρίδης, απάντησε πως: «Κατ’ αρχάς έχετε δίκιο ότι είναι εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα φέρει χαμηλότερο δανεισμό, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και για το κράτος και για τους ιδιώτες.

Να θυμίσω στους τηλεθεατές μας ότι είχαμε 13 αναβαθμίσεις επί Νέας Δημοκρατίας. Εν μέσω όλων αυτών των κρίσεων. Με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία και άρα τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά. Είμαστε τώρα ένα σκαλί λίγο πριν και οι αγορές περιμένουν να δούνε τι θα γίνει με τις εκλογές.

Το ζητούμενο είναι προφανώς η σταθερότητα, είναι η προϋπόθεση για όλα. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση τις πολλαπλές εκλογές. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πάντοτε ήμασταν υπέρ της ενισχυμένης. Ουδέποτε – σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε με ενισχυμένη, επανεκλέχτηκε το 85 με ενισχυμένη, έφερε την αναλογική όταν έχανε το 89 ή τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε με την ενισχυμένη, επανεκλέχθηκε με την ενισχυμένη και την έφερε όταν έχανε – εμείς είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας για ένα εκλογικό σύστημα και το θεωρούμε τη βέλτιστη λύση. Από κει και πέρα ο Έλληνας θα αποφασίσει, ο Έλληνας ψηφοφόρος κυριαρχικά, στις 21 Μαΐου».

Ν. Φίλης: «Μια κοστολογημένη πολιτική, η οποία είναι αναγκαία κοινωνικά σήμερα»

Σε ερώτηση σχετικά με μελέτη του economist, η οποία έλεγε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα, εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, οι επιπτώσεις για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι αρνητικές, απάντησε ο Ν. Φίλης:

«Καταρχήν οι Έλληνες εργαζόμενοι το εισόδημά τους είναι τελευταία, τρίτη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε τρίτη φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το εισόδημα. Άρα, είναι αναγκαίο να υπάρξει δραστική ενίσχυση του εισοδήματος, με το 880 κατώτατο μισθό, με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή 10% που είναι μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Βέλγιο.

Επίσης, να μειωθεί ο φόρος, το ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα στα καύσιμα και τέλος, να υπάρξει ένα χτύπημα της αισχροκέρδειας, όπως επίσης και αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια με βάση την επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλη, ώστε να υπάρξει δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αρχίσουν και να μην εκποιηθεί η περιουσία τους.

Όλα αυτά, συγκροτούν μια κοστολογημένη πολιτική, η οποία είναι αναγκαία κοινωνικά σήμερα. Εάν εάν το εισόδημα δεν το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν στη νέα οικονομική πραγματικότητα, είναι σαν να αφήνουμε τη χώρα να βουλιάζει στη φτώχεια.

M.Αποστολάκη: «Οι τιμές των τροφίμων και ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από τον Γενικό Δείκτη»

Σχετικά με το πως θα πέσουν οι τιμές χωρίς δημοσιονομικό κόστος, απάντησε η κ. Αποστολάκη:

«Οι τιμές των τροφίμων και ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από τον Γενικό Δείκτη, από τον γενικό πληθωρισμό και είναι ένας από τους υψηλότερους, μιλώ για τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αιτίες είναι ότι δεν λειτουργεί κανένας έλεγχος στην αγορά και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος επίσης στον ανταγωνισμό.

Και αυτό οφείλεται γιατί το περιθώριο κέρδους στην Ελλάδα, τόσο στο εμπόριο όσο και στη βιομηχανία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά, τα επισημαίνουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν η κυβέρνηση ακολουθούσε το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης, μείωνε δηλαδή τον ΦΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα για 6 μήνες στα τρόφιμα, θα είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας, όπως θα είχε αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ακρίβειας, αν υπήρχαν έλεγχοι και δεν υπήρχε η σημερινή ασυδοσία, δηλαδή όπου η ΔΗΜΕΑ, η αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έκανε μόλις δύο ελέγχους λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Θέλω να πω μια λέξη σε σχέση με τον επιγραμματικό χαρακτήρα, ότι βεβαίως είναι άποψή μας, αλλά θέλω να πω ότι συμφωνεί και ο πρωθυπουργός με την άποψή μας, ο οποίος το 2019 έλεγε ότι τα επιδόματα επιχειρούν να εξαγοράσουν την ψήφο και την αξιοπρέπεια των πολιτών».

Οι παρεμβάσεις

Έπειτα, οι βουλευτές των κομμάτων προχώρησαν σε δικά τους σχόλια – παρεμβάσεις για όσα ειπώθηκαν:

Ν. Φίλης: «Θέλω να τονίσω ότι διεθνώς είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα όπου μετά την πανδημία το Δημόσιο επανέρχεται ως παράγων της οικονομίας και οι αγορές οδήγησαν σε αδιέξοδο. Είναι η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, οδήγησαν στο να καταργηθούν και κοινωνικά δικαιώματα. Άρα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής μας, θα πάρει αυτή τη νέα πραγματικότητα υπόψιν, το Δημόσιο, που σημαίνει η ενέργεια η ΔΕΗ θα επανέλθει υπό δημόσιο τομέα, που σημαίνει το νερό θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, που σημαίνει ότι θα έχουμε μια τράπεζα που θα έχει δημόσιο μάνατζμεντ.

Είναι αυτά αναγκαία για να υπάρξει μια ανάπτυξη υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων, όπως επίσης να υπάρξει και μια αναθεώρηση του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε μεταξύ άλλων.

Δ. Καιρίδης: «Θες να αγιάσεις και δεν σε αφήνουν. Δηλαδή αν δεν τα ξέρει ο κ. Φίλης να τα πω εγώ ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι διπλάσια και τριπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου και δεν έχει καμία σχέση με το σύρσιμο που είχαμε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ όταν η Ελλάδα ήταν στον πάτο στον απόλυτο πάτο, είχε τη χειρότερη οικονομική επίδοση την περίοδο 15 – 19, παρόλο που ήταν μια χρυσή εποχή για την Ευρώπη με χαμηλά επιτόκια και χαμηλό κόστος πετρελαίου και είχαν αναπτυχθεί πάρα πολύ άλλες χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, για να μη μιλήσω για την Ιρλανδία.

Να θυμίσω στην κυρία Αποστολάκη ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στον Γενικό Δείκτη και στα τρόφιμα και πάντως χαμηλότερο από τη Γερμανία και στα τρόφιμα από τη Γερμανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχει να κάνει με την πολιτική Μητσοτάκη, έχει να κάνει αν δεν το ξέρει να της το πούμε και αυτό, με την επισιτιστική κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση και με όλα τα υπόλοιπα το νερό το πήγε στο υπερταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται τώρα υποκριτικά να μας εγκαλέσει. Και τέλος αν θεωρεί ότι το κουφάρι ΔΕΗ που παρέδωσαν χρεωκοπημένο κάνει κακό στα ιδιωτικά συμφέροντα κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος.

Οι ενεργειακοί ιδιώτες πάροχοι είχαν ωφεληθεί από την αδυναμία της ΔΕΗ να παίξει τον οποιοδήποτε ρόλο Και ερχόμαστε εμείς τώρα να ανατάξουμε να ανατάξουμε πραγματικά μια χρεοκοπημένη επιχείρηση η οποία σήμερα επενδύει και αναπτύσσεται και στα Βαλκάνια όπως πρέπει.

Μ. Αποστολάκη: « Να θυμίσω στον κ. Καιρίδη ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας είναι διπλάσιος του Γενικού Δείκτη Τιμών και ένας από τους υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει επίσης να του θυμίσω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη είναι μια πολιτική η οποία απευθύνθηκε σε 61 μόλις επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες θα κάνουν χρήση του προνομιακού επιτοκίου του 1,1% και θα πρέπει επίσης να του θυμίσω, τα εννιάμισι δισεκατομμύρια των απαιτήσεων των απευθείας αναθέσεων με τα οποία βαρύνεται η κυβέρνησή του.

Αλλά θέλω να θυμίσω και κάτι στον κύριο Φίλη τον άκουσα να αναφέρεται στην επαναφορά του νόμου Κατσέλη. Θέλω λοιπόν εδώ να θυμίσω στον κύριο Φίλη, αλλά κυρίως στους ανθρώπους που μας ακούνε, ότι ο νόμος αυτός στο 38 69 του 10 είναι νόμος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι νόμος ΠΑΣΟΚ που ψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας νόμος τον οποίο καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένας νόμος τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε με τους νόμους 36, 45 και 43, με τους δύο νόμους του 2015 όπου άνοιξαν την πόρτα για να μπουν τα funds. Και βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία με τον πτωχευτικό της κώδικα ακύρωσε κάθε έννοια προστασίας της πρώτης κατοικίας».

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο