19.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 07:32
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑO καιρός με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο: Οι αλκυονίδες είναι εδώ – Ποια...

O καιρός με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο: Οι αλκυονίδες είναι εδώ – Ποια είναι όμως η Αλκυόνη;

Και σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Το θερμόμετρο θα ξεπεράσει σε πολλές περιοχές και τους 20 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιες θερμοκρασίες θα υπάρξουν και την Τετάρτη με κάποιες αραιές νεφώσεις.

Την Πέμπτη, θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Πιθανόν να βρέξει για λίγο στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Έως το μεσημέρι της Παρασκευής θα συνεχιστεί στα Δωδεκάνησα ο βροχερός καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Από την Κυριακή και από τα δυτικά θα περάσουμε σε μια φθινοπωρινή εκδοχή του φθινοπώρου, για χειμώνα ούτε λόγος ακόμα…

Για τις αλκυονίδες μέρες που έχουμε σήμερα είναι γνωστός ο μύθος ότι ο βασιλιάς Κύηκας και η σύζυγός του Αλκυόνη που ήταν κόρη του Αίολου, έδειξαν μεγάλη υπερηφάνεια και ασέβεια απέναντι στον Δία και την Ήρα και γι’ αυτό ο Δίας ως τιμωρία τους έκανε πουλιά. Όμως, για να γεννούν οι αλκυόνες το χειμώνα, έδωσε τις ήπιες ημέρες που ονομάστηκαν αλκυονίδες. Όμως ο μύθος αυτός που ήδη αναφέρεται από τους αρχαίους Έλληνες, δεν έχει βάση καθώς τα πουλιά αλκυόνες γεννούν την άνοιξη!

Οι αλκυονίδες ημέρες σχετίζονται με το αστέρι Αλκυόνη

Στον αστερισμό της Πούλιας, όπως είναι γνωστός ο αστερισμός των Πλειάδων, το κεντρικό αστέρι και το πιο φωτεινό ονομάζεται Αλκυόνη. Ο αστερισμός αυτός ήταν πολύ γνωστός και σημαντικός στους Αρχαίους Έλληνες, και σε λαούς ήδη πριν από εμάς της Μέσης Ανατολής (Βαβυλώνιοι) Ήδη, ο Ησίοδος το 800 πχ. γράφει ότι με αυτόν τον αστερισμό κανονίζονταν πότε θα γίνουν γεωργικές εργασίες ή τα θαλάσσια ταξίδια. Για να είναι ορατός ο αστερισμός αυτός το χειμώνα πρέπει να υπάρχει αίθριος ουρανός, δηλαδή αλκυονίδες ημέρες.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Φυσικός Μετεωρολόγος ΜSc. FRMetS

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο