20.4 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 19:17
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟρκωμοσία Ερντογάν: Η τελετή υπό βροχή, η ομιλία και τα παραλειπόμενα –...

Ορκωμοσία Ερντογάν: Η τελετή υπό βροχή, η ομιλία και τα παραλειπόμενα – Αναφορές και στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε το Σάββατο για μια νέα πενταετή προεδρική θητεία, παρατείνοντας την παραμονή του στο «τιμόνι» της Τουρκίας. Ακολούθησε μια φαραωνική εκδήλωση στο Λευκό Παλάτι της Άγκυρας, όπου ο Τούρκος πρόεδρος δεξιώθηκε τους αρχηγούς κρατών και υπουργούς εξωτερικών 78 χωρών που παραβρέθηκαν στην τελετή της ορκωμοσίας του. Στην ομιλία του, δεν έλειψαν και πάλι οι αναφορές στο όραμά του για τη γαλάζια πατρίδα.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Από λεπτό σε λεπτό, αναμένεται η ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου από τον Ερντογάν. Αυτή την ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος παραθέτει δείπνο προς τιμή των προσκεκλημένων του.

Στην ομιλία του, νωρίτερα επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος ότι αρχίζει ο αιώνας της Τουρκίας και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Γαλάζια Πατρίδα, όπου η Τουρκία θα προασπίζεται με περισσότερη ισχύ τα δικαιώματα της ιδίας και των αδελφών της.

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μαζί με τον επικεφάλης της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, ακριβώς πίσω από τον κ. Ερντογάν, σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, είχε τον δικό της συμβολισμό.

Για το εσωτερικό της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση ενότητας, λέγοντας ότι με το τέλος των εκλογών μένουν πίσω οι διαφορές.

Η «φιέστα» υπό βροχή και η ομιλία του

Yπό καταρρακτώδη βροχή, o Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Αφού χαιρέτησε την φρουρά, τον υποδέχθηκε ο προσωρινός πρόεδρος του κοινοβουλίου Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Του παρέδωσε την προεδρική εντολή εν μέσω θερμού χειροκροτήματος από τους βουλευτές, και την οικογένειά του που παρακολούθησε την τελετή από θεωρείο της Βουλής. Ο Τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε για μία νέα πενταετία με την υπόσχεση ότι θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του με αμεροληψία.

Παρά την ισχυρή βροχόπτωση, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στους δρόμους από όπου περνούσε η προεδρική πομπή. Κρατώντας σημαίες, πολίτες πετούσαν γαρύφαλλα στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ερντογάν στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι.

Με την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων από 78 χώρες ξεκίνησε, στη συνέχεια, η λαμπερή τελετή στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τους υποδέχεται στην είσοδο, όπου ήταν παραταγμένοι άνδρες ντυμένοι με πολεμικές στολές, παραπέμποντας στην ιστορία της Τουρκίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ και του Σουηδού πρώην πρωθυπουργού, Καρλ Μπιλτ οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στον Ερντογάν για άρση του βέτο κατά της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία. Παρόντες ήταν και Σύμμαχοι του Τούρκου προέδρου, όπως ο Βίκτορ Ορμπάν, ο Νικολάς Μαδούρο και ο Ιλχάμ Αλίγιεφ, αλλά και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ένδειξη των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Υψηλού επίπεδου ήταν η εκπροσώπηση από τα τουρκογενή κράτη, τις χώρες του Κόλπου και της Αφρικής αλλά και ορισμένων χωρών της Βαλκανικής, που εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγού κράτους.

Επιστροφή στις προκλήσεις: Αναφορά του Ερντογάν στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν τόνισε ότι απευθύνεται και στα 85 εκατομμύρια του τουρκικού λαού, ενώ με τις αναφορές του στη «Γαλάζια Πατρίδα» υποδηλώνει ότι θα συνεχίσει την ίδια εξωτερική πολιτική.

«Στη νέα εποχή, οι συνομιλητές μας θα δουν μία Τουρκία, που εντός και εκτός των συνόρων της, αντιμετωπίζει πιο αποφασιστικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις, που στη “Γαλάζια Πατρίδα” προασπίζεται με περισσότερη ισχύ τα δικαιώματα της ιδίας και των αδελφών της», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Τούρκος πρόεδρος παράθεσε επίσημο δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του, πριν ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης.

Τα βλέμματα στραμμένα στην ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το νέο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μένουν εκτός βαριά ονόματα όπως αυτό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοιλού.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα που κυκλοφόρησε, νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015, ο οποίος επιστρέφει και φέρνει μαζί του την καταξιωμένη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάνη οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα η οποία τοποθετείται επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στη θέση του Σαχάπ Καβτσιόγλου.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Χακάν Φιντάν, ο πρωην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, θέση στην οποία τοποθετείται ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης, Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο