11.7 C
Almyros
2 Οκτωβρίου 2024 08:24
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟυγγαρία-Ρωσία: Συμφωνούν για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας

Ουγγαρία-Ρωσία: Συμφωνούν για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας

Η Ουγγαρία και η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Rosatom» συμφώνησαν για την από καιρό προγραμματισμένη επέκταση του πυρηνικού σταθμού στο Πακς.

«Μπορεί πλέον να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι οι δύο νέες μονάδες θα συνδεθούν στο δίκτυο στις αρχές της δεκαετίας του 2030», δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2014, για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Η Rosatom θα προμηθεύει τους αντιδραστήρες και τις ράβδους καυσίμου. Η Μόσχα πρόσφερε επίσης δάνειο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια), το οποίο καλύπτει περισσότερο από το 80% του κόστους.

Ο Όρμπαν δεν άλλαξε τα σχέδια ακόμη και μετά την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, παρά τις διεθνείς πιέσεις να το πράξει.

Η ουγγρική κρατική πυρηνική αρχή χορήγησε τις απαραίτητες κατασκευαστικές άδειες πέρυσι.

«Η επέκταση του Πακς δεν αφορά πλέον έγγραφα, αλλά πραγματικές κατασκευαστικές εργασίες», είπε ο Szijjártó.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός διευθυντής της Rosatom, Αλεξέι Λίχατσεφ είπε ότι η Ρωσία στέλνει τις καλύτερες δυνάμεις της για να εργαστούν στη χώρα και τόνισε ότι:«Θα υπάρξει αυξημένη προσοχή για το έργο».

Η ενεργειακή συνεργασία της Ουγγαρίας με τη Ρωσία έχει επικριθεί ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Η Ουγγαρία, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ συνεχίζει να αγοράζει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία, γείτονας της Ουγγαρίας, έχει επανειλημμένα ζητήσει κυρώσεις κατά της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Ο πυρηνικός σταθμός Paks κατασκευάστηκε μεταξύ 1969 και 1987. Διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες νερού υπό πίεση σοβιετικού τύπου VVER-440/213 και ημερήσια ισχύ 2.000 μεγαβάτ.

Αυτό καλύπτει περισσότερο από το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας.

Πηγή: ATSH-DPA

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο