24.8 C
Almyros
28 Σεπτεμβρίου 2024 21:19
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟυγγαρία: Τριήμερη επίσκεψη του Πάπα

Ουγγαρία: Τριήμερη επίσκεψη του Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει από σήμερα μια τριήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μετανάστευση και οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που θα θίξει στις δημόσιες ομιλίες του και κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συνομιλιών με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρει το Reuters.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει αυτό το ταξίδι για να τιμήσει την υπόσχεση μιας επίσημης επίσκεψης, αφού το 2021, καθοδόν για τη Σλοβακία, έκανε μια στάση μόνο επτά ωρών, για να κλείσει ένα εκκλησιαστικό συνέδριο που πραγματοποιείτο στη Βουδαπέστη, κάτι που τον έκανε πολλούς να αισθανθούν προσβεβλημένοι.

Είναι το πρώτο ταξίδι του Πάπα στο εξωτερικό από τότε που νοσηλεύτηκε για βρογχίτιδα τον Μάρτιο. Η επίσκεψη στην Ουγγαρία θα είναι το 41ο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο εξωτερικό. Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας έχει ταξιδέψει σε εξήντα χώρες από την εκλογή του το 2013.

Αν και κύριος στόχος του είναι η συνάντηση με τους Ούγγρους Καθολικούς, ο Πάπας Φραγκίσκος παραδέχτηκε ότι στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα τρέχοντα γεγονότα. «Θα είναι ένα ταξίδι στην κεντρική Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από τον ψυχρό άνεμο του πολέμου, ενώ ο εκτοπισμός τόσων πολλών ανθρώπων έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη επείγοντα ανθρωπιστικά ζητήματα», είχε πει την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συχνά θεωρείται ότι έχει φιλορωσικές θέσεις, είπε ότι η Ουγγαρία και το Βατικανό είναι τα μόνα δύο ευρωπαϊκά κράτη που μπορούν να χαρακτηριστούν «υπέρ της ειρήνης» όταν πρόκειται για την Ουκρανία.

Ο Όρμπαν, 59 ετών και ο Πάπας, ο οποίος είναι 86 ετών, έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου και ο κυρίαρχος ποντίφικας προέτρεψε την Ουκρανία να είναι ανοιχτή στον διάλογο με την «επιτιθέμενη» Ρωσία, κάτι που το Κίεβο έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει .

Η Ουγγαρία, η οποία υποστηρίζει μια κυρίαρχη Ουκρανία, αλλά εξακολουθεί να έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Όμως, ενώ ο Πάπας έχει ζητήσει συχνά μια γενική απαγόρευση του εμπορίου όπλων και τη μείωση της παραγωγής όπλων, έχει επίσης πει ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι ηθικά αποδεκτή εάν χρησιμοποιούνται μόνο για αυτοάμυνα.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέσω Ουγγαρίας τη χώρα τους  και έχουν μετακομίσει σε άλλες χώρες. Περίπου 35.000 υπέβαλαν αίτηση για καθεστώς προσωρινής προστασίας στη γειτονική χώρα.

Ο Όρμπαν και ο Πάπας έχουν μεγάλες διαφορές ως προς τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και ως προς τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία η Ουγγαρία είχε πολλές συγκρούσεις.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πιστεύει ότι οι μετανάστες που ξεφεύγουν από τη φτώχεια πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και να ενσωματωθούν, επειδή μπορούν να εμπλουτίσουν πολιτιστικά τις χώρες υποδοχής και να τονώσουν τον μειούμενο πληθυσμό της Ευρώπης. Πιστεύει ότι, παρόλο που οι χώρες έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορά τους, οι μετανάστες θα πρέπει να διανεμηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ.

 Ο Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να αφήσει την Ουγγαρία να μετατραπεί σε «χώρα μεταναστών», όπως λέει έχουν γίνει άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: Hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο