15.7 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 01:30
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠερού: Οι μισοί από το 1,5 εκατ. παράνομων μεταναστών είναι από τη...

Περού: Οι μισοί από το 1,5 εκατ. παράνομων μεταναστών είναι από τη Βενεζουέλα

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 1,5 εκατομμύριο αλλοδαπούς στο Περού, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Βενεζουέλα, βρίσκονται στη χώρα με το καθεστώς των παράνομων μεταναστών, δήλωσε την Τετάρτη ο περουβιανός υπουργός Εσωτερικών Vicente Romero σύμφωνα με  το Reuters .

Χρησιμοποιώντας δεδομένα μέχρι τα μέσα Απριλίου, είπε ότι περίπου το 60% των αλλοδαπών που ζουν στο Περού εισήλθαν ή παρέμειναν στη χώρα χωρίς κατάλληλα έγγραφα, κάτι που έχει αντίκτυπο στη “δημόσια ασφάλεια, τις δημόσιες υπηρεσίες και την απασχόληση”.

Οι δηλώσεις του υπουργού, στο Κογκρέσο, γίνονται καθώς η κυβέρνηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε έχει διπλασιάσει την επιτήρηση κατά μήκος των συνόρων, στέλνοντας ένοπλες δυνάμεις για να ενισχύσουν την ασφάλεια και εκατοντάδες κυρίως Βενεζουελάνοι μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι στα σύνορα του Περού με τη Χιλή.

Οι μετανάστες λένε ότι θέλουν να ταξιδέψουν βόρεια για να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, η οποία έχει πληγεί από σοβαρές οικονομικές αναταράξεις τα τελευταία χρόνια.

Η περουβιανή κυβέρνηση λέει ότι συνεργάζεται με εκπροσώπους από τη Χιλή, τον Ισημερινό, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα για να αξιολογήσουν τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που θα επιτρέπει στους μετανάστες να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα.

Περίπου 150 Βενεζουελάνοι θα επιστρέψουν στη χώρα τους με πτήση από την πόλη Arica της Χιλής, η οποία συνορεύει με το Περού, αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε επίσης στο Κογκρέσο η υπουργός Εξωτερικών του Περού, Ana Cecilia Gervasi.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χωρίς έγγραφα έφτασε στο Περού αφού η κυβέρνηση άρχισε να χορηγεί προσωρινή διαμονή σε μετανάστες της Βενεζουέλας το 2017, είπε ο Romero, ενώ έκτοτε έχει λήξει η προσωρινή διαμονή πολλών μεταναστών.

Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, η κυβέρνηση στη Λίμα έχει θέσει προθεσμία για να επιτρέψει στους αλλοδαπούς να νομιμοποιήσουν το καθεστώς μετανάστευσης

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο