15.7 C
Almyros
24 Σεπτεμβρίου 2024 05:25
ESPA
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠράσινη μετάβαση: Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι – Γιατί πέφτουν οι αποδόσεις...

Πράσινη μετάβαση: Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι – Γιατί πέφτουν οι αποδόσεις των ΑΠΕ

Oι προκλήσεις και οι κίνδυνοι της πράσινης μετάβασης τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, «Redefining The Future Horizons».

«Πράσινες επενδύσεις 9 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια»

«Η ενεργειακή παραγωγή στην Ελλάδα είναι πράσινη κατά 55%, μέσα σε μία τετραετία έγιναν επενδύσεις πράσινης μετάβασης 9 δισ. ευρώ με βασικό χρηματοδότη το τραπεζικό σύστημα, σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων οι αποδόσεις των έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) πέφτουν διεθνώς. Από το Ταμείο Ανάκαμψης με δάνεια 1,5 δισ. ευρώ υλοποιούνται έργα ΑΠΕ 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, βοήθησε πολύ το Ταμείο», επεσήμανε ο Θεόδωρος Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Πειραιώς.

PODCAST Economics & Bussiness TALKS – Φοίβη Κουντούρη: Οι κατηγορίες επενδύσεων που λέγονται βιώσιμες

Τα αγκάθια

Παράλληλα, σκιαγράφησε τα προβλήματα τα οποία αφορούν την μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τον επερχόμενο δραστικό περιορισμό των επιδοτήσεων για έργα ΑΠΕ. Είναι ενδεικτικό πως στην χώρα μας έχουν λάβει όρους σύνδεσης με το δίκτυο έργα ΑΠΕ 15 GW, καθιστώντας κάτι παραπάνω από σαφή την τεράστια ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης.

Αυτορρύθμιση

Ο κ. Τζούρος αναμένει επιτάχυνση χρηματοδοτήσεων για έργα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) και αναβάθμισης ηλεκτρικών δικτύων. «Εκτιμώ πως η αγορά των ΑΠΕ θα αυτορρυθμιστεί με τους μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες να έχουν πλεονέκτημα»,υποστήριξε.

Τα «ναι μεν αλλά» της πράσινης μετάβασης

«Ο τραπεζικός κλάδος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων, βάσει του εθνικού σχεδίου για το κλίμα στην Ελλάδα μέχρι το 2030 θα απαιτηθούν 165 δισ. ευρώ πράσινες επενδύσεις», σημείωσε ο Χρήστος Μποσόλης, Investment Director στην Alpha Asset Management.

Συμπίεση αποδόσεων

«Ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια συμπίεσαν τις αποδόσεις των έργων ΑΠΕ καθώς αυξήθηκαν τα κατασκευαστικά και χρηματοδοτικά κόστη, ακόμη η αβεβαιότητα στην αγορά ενέργειας έριξε τις αποδόσεις. Πρέπει να υπάρξει στήριξη από την πολιτεία με την μορφή επιδοτήσεων και φορολογικών κινήτρων», ανέφερε.

Ακίνητα

Στις προοπτικές των πράσινων ακινήτων στην Ελλάδα εστίασε ο Κωνσταντίνος Ψαλτόπουλος, βοηθός Γενικός Διευθυντής στο Head of Commercial Real Estate Finance της Εurobank. «Στα πράσινα γραφεία παρατηρούμε πως υπάρχει ζήτηση κυρίως όμως από πολυεθνικές ενώ δεν υπάρχει το ανάλογο προϊόν, πολλά γραφεία που δεν είναι πράσινα μπορούν να αναβαθμιστούν και να χρησιμοποιηθούν και από μικρότερες επιχειρήσεις. Υπάρχουν παράλληλα προοπτικές στα εμπορικά κέντρα στον χώρο του λιανεμπορίου ενώ τελευταία βλέπουμε να αναπτύσσεται και ο κλάδος των data centers τα οποία όμως είναι ενεργοβόρα ενώ πρέπει να βρίσκονται κοντά στον πληθυσμό αλλά και σε καλές τηλεπικοινωνιακές υποδομές (οπτικές ίνες), στην χώρα μας τέτοια κέντρα αναπτύσσονται σε Σπάτα και Κορωπί, το θέμα είναι πόση ενέργεια θα καταναλώνουν», επεσήμανε.

Πράσινες επενδύσεις

«Πλέον οι επενδύσεις των επιχειρήσεων πρέπει να εστιάζουν και στο οικολογικό τους αποτύπωμα πέρα από το κέρδος καθώς οι καταναλωτές τείνουν να αγοράζουν πιο εύκολα πράσινα προϊόντα», σημείωσε ο Τζουζέπε Zιάνο, πρόεδρος της  Εuroxx Securities.

Το πάνελ συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», Νίκος Φιλιππίδης.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο