23.3 C
Almyros
7 Οκτωβρίου 2024 10:20
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΠρώτη δημόσια παρουσίαση των έργων της Συλλογής Bellasi (ηχητικό)

Πρώτη δημόσια παρουσίαση των έργων της Συλλογής Bellasi (ηχητικό)

Ημερίδα για μια πολύ σημαντική συλλογή χαρακτικών των Pietro Bellasi και Κατερίνας Παπαγεωργίου Bellasi πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο πρώτος όροφος του οποίου θα φιλοξενεί κατά περιόδους έργα της συγκεκριμένης συλλογής που το ζευγάρι δώρισε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η συμφωνία είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2022. Πρόκειται για μια μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή που περιλαμβάνει διακόσια τριάντα έργα περίπου, έργα χαρακτικής τέχνης, διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σημαντικού εύρους και ποιότητας.

Τη σημερινή ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φιλότεχνοι αλλά και πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, ο νυν Ζήσης Μαμούρης και ο επόμενο κ. Μπιλίνης.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μαμούρης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δωρεάς και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου Bellasi αλλά και το συμβούλιο που διαχειρίζεται τη συλλογή, πρόεδρος του οποίου είναι ο εκάστοτε πρύτανης. «Θέλουμε να αναδείξουμε τη συλλογή, να την επισκέπτονται ντόπιοι αλλά και ξενοι καθώς και ερευνητές αποδίδοντάς της την αίγλη που της αξίζει. Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος γνώστης της τέχνης για να εκτιμήσεις αυτά τα εξαιρετικά κομμάτια».

Τη συλλογή του ζεύγους Bellasi διεκδικούσαν επίσης η Μπολόνια και το Λουγκάνο, πόλη καταγωγής του Pietro Bellasi,αλλά τελικά την κέρδισε το Π.Θ. Και ο Βόλος καθώς το ζευγάρι ήταν ερωτευμένο με την πόλη και η κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου διατηρούσε και διατηρεί στενούς δεσμούς με την πόλη, ενώ ο τότε πρύτανης του Π.Θ., κ. Πετράκος, είχε επιδείξει μεγάλο ενθουσιασμό για την φιλοξενία των έργων και το κτίριο που θα τα φιλοξενήσει γοήτευσε το ζευγάρι των συλλεκτών. Όπως τόνισε ο κ. Δ. Δερβένης που συνέβαλε τα μέγιστα να έλθει η συλλογή στο Π.Θ. , «η συλλογή είναι αποτέλεσμα μιας ζωής ολόκληρης από τους δωρητές. Γνώριζαν τους καλλιτέχνες, δούλευαν μαζί τους, τους βοηθούσαν να αναδειχθούν και κρατούσαν έργα τους, άλλα χαρισμένα, άλλα αγορασμένα, μια περιπέτεια ζωής με ευτυχή για εμάς κατάληξη».

Η δωρήτρια Κατερίνα Παπαγεωργίου Bellasi αναφέρθηκε στην μακρόχρονη ιστορία του ζευγαριού και τη γνωριμία του με την τέχνη, τις εκθέσεις που διοργάνωσε ο σύζυγός της για την ανάδειξη της συλλογής που αποτελείται από έργα διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων χαρακτών αλλά και των βιβλίων που πλέον φιλοξενούνται στο κτίριο Τσικρίκη.

«Το μέλλον συλλογής είναι στο Π.Θ. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη νέα ηγεσία του Πανεπιστημίου και τη συνεργασία της. Πλέον τα έργα από 203 φθάνουν τα 230 ενώ έρχονται και έξι ακόμη έργα που είχαν μείνει «παραπονεμένα» στην Ιταλία», τονισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αλεξάνδρα Γουλάκη- Βουτυρά, Ομότιμη Καθηγήτρια σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Και Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος και αναφέρθηκε στη δημιουργία του Τελλόγλειου Ιδρύματος, στη δημιουργία και λειτουργία του μετά από τη μεγάλη δωρεά Τέλλογλου. Εκανε εκτενή αναφορά την πλούσια γκάμα των εκθέσεων και με μεγάλη διαφοροποίηση έργων που δεν είχαν να κάνουν με την αρχική συλλογή ενώ η παρουσίαση μιας έκθεσης γίνονταν κατά κύριο λόγο σε συνδυασμό με άλλες δράσεις όπως θέατρο, όπερα, κινηματογράφο κλπ.

«Πετύχαμε το κοινό να περιμένει να γίνει μια μεγάλη έκθεση κάθε φθινόπωρο αγκαλιάζοντας το ίδρυμα» τόνισε.. Επιπλέον αποφάσισαν και άνοιξαν στον κοινό τη προετοιμασία μιας έκθεσης. Το Τελλόγλειο διαθέτει 14.000 έργα συλλογής που δίνει μεγάλες δυνατότητες ανταλλαγών με άλλα ιδρύματα ενώ έχουν γίνει 380 εκθέσεις μέχρι σήμερα. «Η έρευνα στις εκθέσεις μας δίνει τη χαρά να ζούμε την ανακάλυψη» επισήμανε.

Τέλος ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμού, και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Π.Θ., Σωτήρης Μπαχτσετζής αναφέρθηκε στην επιμελητική πρόταση που στόχο έχει την ανάδειξη των επιλογών των συλλεκτών. Εξήγησε δε, σε πέντε κριτήρια, ήτοι την ιστορική αξία των έργων, την αισθητική τους ποιότητα, την αντιπροσωπευτική παρουσίαση Ελλήνων Χαρακτών, τον διάλογο μεταξύ έργων παραστατικής και ανεικονικής ή αφηρημένης τεχνης και το εύρος των τεχνικών και την εκφραστική ιδιαιτερότητα των δημιουργών.
Τέλος επισήμανε ότι ο χώρος που θα τα φιλοξενήσει θα δεχθεί τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις καθώς πρόκειται για διατηρητέο κτίριο ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Διεθνούς Εμβέλειας. Επιπλέον επισήμανε ότι θα πρέπει να μπει στη συζήτηση και η ψηφιακή αναπαράσταση μέσω ψηφιακών αρχείων που είναι ασφαλισμένα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να διατηρούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς τα έργα αλλά και τη μοναδικότητά τους.

Δείτε φωτογραφίες έργων της Συλλογής

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο