26.7 C
Almyros
4 Οκτωβρίου 2024 13:32
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣ. Άνθης στο Πρώτο: Θέλω να σφίξω το χέρι του πρωθυπουργού-Το νομοσχέδιο...

Σ. Άνθης στο Πρώτο: Θέλω να σφίξω το χέρι του πρωθυπουργού-Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα μας γέμισε ελπίδα, χαρά και ενθουσιασμό (audio)

Με αφορμή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στο δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», ο Σταμάτης Άνθης, Διεθνολόγος, Οικονομολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργάνου ΛΟΑΤΚΙ των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και ένας Έλληνας ομογενής που ζει μόνιμα στις Βρυξέλλες, είναι παντρεμένος με τον σύντροφό του και έχουν δύο παιδιά τα οποία γεννήθηκαν μέσω παρένθετης μητέρας.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον πρωθυπουργό-Δεν ήταν σαφές ότι ο νόμος θα μπορούσε να έρθει από ένα κόμμα όπως η ΝΔ»

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών «είδαμε πάρα πολύ θετικά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Μας γέμισε ελπίδα, χαρά, ενθουσιασμό (…). Θα τον ευχαριστούσα λοιπόν, από καρδιάς που έχει το πολιτικό θάρρος να βγει μπροστά και να περάσει ένα δύσκολο νομοσχέδιο, το οποίο δεν ήταν καθόλου σαφές ότι θα μπορούσε να έρθει από ένα κόμμα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία έχει κάνει όλες τις ευρωπαϊκές επιλογές της χώρας. Στα θέματα όμως, οικογενειακού δικαίου, δεν ήταν η πλέον πρωτοπόρος. Οπότε λοιπόν, θα ήθελα αρχικά να τον ευχαριστήσω και να του δώσω το χέρι και να του και να του πω να προχωρήσει με την ίδια πυγμή και με το ίδιο θάρρος και σε άλλα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί μια θετική τομή στη γονεϊκότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα»

«Αυτό το νομοσχέδιο λύνει μια σειρά από πρακτικά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ήδη υπάρχουν και μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες. Οπότε η συζήτηση δεν είναι αν θα πρέπει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ή αν θα μπορούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να αποκτήσουν παιδιά. Τα παιδιά υπάρχουν, υπάρχουν εδώ και χρόνια και απλά υποφέρουν καθόσον δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα. Οπότε λοιπόν,  αυτό το νομοσχέδιο εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού μας καλύπτει πλήρως γιατί θα αναγνωρίσει πλήρως τα γονεϊκά μας δικαιώματα τα οποία ισχύουν στη χώρα που μένουμε αλλά δεν ισχύουν στην Ελλάδα, οπότε θα μπορέσουμε να μετεγράψουμε μέσω του Ειδικού Ληξιαρχείου τα παιδιά μας στα Ελληνικά ληξιαρχεία. Επίσης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνει λύσεις για τα δεκάδες θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στην Ελλάδα. Αποτελεί λοιπόν, μια θετική τομή στη γονεϊκότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα ακολουθεί την πορεία της Δυτικής Ευρώπης και μπορώ να πω ότι είναι και πρωτοπόρος σε πάρα πολλά θέματα, όπως τώρα, που θα επιτρέψει σε όλους να έχουν το δικαίωμα στο γάμο» σημείωσε εν συνεχεία της συνομιλίας τους.

«Τα παιδιά εμένα με φωνάζουν μπαμπά και το σύντροφό μου papà Είμαστε μια οικογένεια που έχουμε πάρα πολύ αγάπη»

«Εμένα ο σύζυγός μου είναι Ιταλό-Μαλτέζος, οπότε στα ιταλικά το μπαμπά λέγεται, papà οπότε εγώ είμαι ο μπαμπάς, ο Έλληνας μπαμπάς και ο Ιταλός papà. Υπάρχει αυτό και στις περιπτώσεις που είναι δύο μαμάδες. Έχουμε δηλαδή, πάρα πολλές περιπτώσεις γύρω μας εδώ στο Βέλγιο, που είναι η μαμά και η μάμμη, ανάλογα και με την εθνικότητα των γονέων. Επίσης, αυτό που πρέπει να πω είναι ότι εδώ στο Βέλγιο το σχολείο είναι τελείως συμπεριληπτικό από την άποψη ότι υπάρχουν οικογένειες όλων των μορφών όπως για παράδειγμα μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με έναν μπαμπά και μία μαμά, οικογένειες με δύο μπαμπάδες, με δύο μαμάδες ή με κανένα μπαμπά ή μαμά (…). Η ευτυχία είναι ένας αγώνας που δίνεται καθημερινά. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε μια οικογένεια που προσπαθεί για το καλύτερο. Κάθε μέρα δίνουμε αγώνα έτσι ώστε να είμαστε καλοί γονείς. Κάποιες φορές το καταφέρνουμε, άλλες βλέπουμε ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης και άλλες προσπαθούμε κάτι διαφορετικό. Παρ’ όλα αυτά, το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι είμαστε μια οικογένεια που έχουμε πάρα πολύ αγάπη. Δίνουμε πάρα πολύ φροντίδα στα παιδιά μας, τους δίνουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε και όπως όλες οι οικογένειες, ελπίζουμε και ευχόμαστε το καλύτερο για τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου».

«Για την Εκκλησία το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι χειρότερο από το να είσαι εγκληματίας-Η Εκκλησία βαπτίζει τα παιδιά του εγκληματία ενώ τα δικά μου όχι»

Τέλος, αναφερόμενος στις στην Εκκλησία, στις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου και του Μητροπολίτη Πειραιώς Συμεών, ο κ. Σταμάτης Άνθης αναφέρει το εξής «εγώ έχω την άποψη ότι η Εκκλησία διδάσκει την αγάπη, τη συμπερίληψη και νομίζω ότι ο λόγος των κληρικών και δη των κληρικών που ανήκουν στα ανώτερα ή ανώτατα στρώματα της Εκκλησίας πρέπει να είναι ένα παράδειγμα αγάπης για όλους μας. Όσον αφορά τώρα, τη δήλωση του Μητροπολίτη εμένα μου ακούγεται ακραία, ξεφεύγει ή είναι εκτός της διακεκριμένης γραμμής της Εκκλησίας, η οποία λέει ότι σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία, αλλά οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι στην Εκκλησία. Και υπάρχουν τέτοιες ακραίες δηλώσεις εντός και εκτός Εκκλησίας (…). Επίσης άκουσα μια δήλωση και δεν ξέρω αν είναι αληθής που λέει ότι τα παιδιά που θα προκύψουν στους ομόφυλους μετά από τους ομόφυλους γάμους, η εκκλησία θα αρνείται να τους δώσει το μυστήριο της βάπτισης. Και εδώ θα ήθελα να το συνδέσω και με την αρχική δήλωση του Πάπα, όπου το μυστήριο της βάπτισης-αν καταλαβαίνω καλά-στα παιδιά των εγκληματιών, των αμαρτωλών, αυτών που έχουν κάνει τα χειρότερα ίσως οικονομικά ή άλλα εγκλήματα, η Εκκλησία δεν τους το αρνείται, ενώ στα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών λένε ότι θα το αρνηθούν. Οπότε εδώ βλέπουμε μια κατηγοριοποίηση των αμαρτιών, η οποία εμένα με ξενίζει, να σας πω την αλήθεια. Με άλλα λόγια, το να είσαι ομοφυλόφιλος για την εκκλησία είναι χειρότερο από το να είσαι εγκληματίας. Μου φαίνεται λίγο περίεργο όλο αυτό».

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο