26.8 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 17:28
ESPA
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣδούκου στο Economist: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δε θα επηρεάσει την πορεία του Green Deal

Σδούκου στο Economist: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δε θα επηρεάσει την πορεία του Green Deal

«Καμπανάκι» για τη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιηθεί η Πράσινη Μετάβαση στην Ευρώπη, καθότι χρειάζονται 620 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, με τα υπάρχοντα χρήματα να αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό»

Τη βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δε θα επηρεάσει την πορεία αντιμετώπισης της Κλιματική Κρίσης εξέφρασε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Πράσινη μετάβαση: Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι – Γιατί πέφτουν οι αποδόσεις των ΑΠΕ

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ανησυχία για το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η πλειοψηφία ανήκει στα μεγάλα πολιτικά κόμματα», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «Δε θα αλλάξουμε επί της ουσίας την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης. Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Κάθε χρόνο τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα».

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια ανέφερε ότι δε θα πρέπει να υπάρξει απομάκρυνση από την ενεργό δράση, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη και «δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Green Deal».

Δε θα κάνουμε πίσω

Ακόμη πρόσθεσε: «Δε θεωρώ ότι θα υπάρξει κάποιος που θα κάνει πίσω. Αυτό αναμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, να λύσουμε τα υψηλά τιμολόγια ρεύματος, να καταλάβουμε τον αντίκτυπο που θα έχουν στη δική τους ζωή», σημειώνοντας ότι δημιουργείται πρόβλημα όταν δε βλέπουν τον αντίκτυπο στην τσέπη τους και στο πορτοφόλι τους, με την υλοποίηση των πολιτικών.

Παράλληλα, τόνισε ότι «Στην Ελλάδα έχομε στιβαρό ΕΣΕΚ και ξέρουμε μέχρι που θέλουμε να φτάσουμε μέχρι το 20230. Έχουμε οδικό χάρτη για αυτό που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «βλέπει» το ενδιαφέρον της βιομηχανίας, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χρηματοδότηση

Ωστόσο, η κα Σδούκου αναφέρθηκε και στους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί. Πρώτα από όλα, παραμένει προβληματικό το γεγονός ότι η Πράσινη Μετάβαση μέχρι το 2030 έχει ένα κόστος της τάξης των 620 δις. ευρώ, ενώ οι υπάρχοντες πόροι από Ταμείο Ανάκαμψης, εθνικούς προϋπολογισμούς κτλ δεν επαρκούν, καθώς όπως είπε «αυτή τη στιγμή αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό».. Η υφυπουργός σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μόχλευση ιδιωτικής και κρατικής χρηματοδότησης», αλλά αυτό δεν αρκεί.

Παράλληλα, η ίδια σημείωσε ότι όσο προωθούνται νέες τεχνολογίες, η Κλιματική Κρίση και οι συνεπακόλουθες φυσικές καταστροφές δημιουργούν επιπλέον κόστη για την αποκατάσταση, κάτι το οποίο επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Όπως και το ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει τα απαραίτητα κίνητρα για την ενίσχυση των βιομηχανιών «ώστε να κρατήσουν εντός ΕΕ τις παραγωγικές τους δυνατότητες».

Η ανησυχία Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ)

Την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο αντιστροφής της πολιτικής σε ό,τι αφορά την Πράσινη Μετάβαση εξέφρασε ο CEO του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι ακόμη πρέπει να γίνουν  πολλά για να φτάσουμε στο 100%», ενώ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 60%

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρχει ένα ευσταθές ενεργειακό σύστημα, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί  μέσω «από τις διασυνδέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε στην εποχών των ηλεκτρικών διασυνδέσεων»

Ακόμη, πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα πρέπει να είναι αυτόνομη», ενώ αποτελεί ενεργειακό σταυροδρόμι σε περίοδο μεγάλης αναταραχής. Για αυτό και ο κ.Μανουσάκης σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η σημασία των υποδομών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε «Γεωπολιτική Σταθερότητα».

Και κατέληξε στο ότι θα πρέπει η Ελλάδα να τοποθετηθεί «νωρίς στη σκακιέρα» προκειμένου να είναι σε καλύτερη θέση όταν και θα ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση σε μια 10ετία.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο