25.4 C
Almyros
4 Οκτωβρίου 2024 19:19
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΣφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τη Γάζα οι Ισραηλινοί – Διπλωματικός...

Σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τη Γάζα οι Ισραηλινοί – Διπλωματικός πυρετός πριν την ολοκληρωτική επίθεση

Πλήρως περικυκλωμένη είναι η πόλη της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, από ξηρά και θάλασσα. Οι ισραηλινοί έκοψαν τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο ώστε να αποκόψουν τις συνεννοήσεις των μαχητών. Παράλληλα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι στοχευμένες επιδρομές, με τις μάχες να διεξάγονται κυριολεκτικά πόρτα – πόρτα και την Χαμάς να απαντά με καταιγισμό ρουκετών. Συνεχίζεται το λουτρό αίματος καθώς τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 4.104 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπό την Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει υπόγειους στόχους της Χαμάς – Χαιρετίζει την ανάπτυξη αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στους μαχητές της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες και τα μπούνκερ τους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού έχουν πλέον απομονώσει την περιοχή με στρατεύματα και άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Τώρα θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε σ’ αυτούς», είπε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ. «Όταν λέω ‘να συγκλίνουμε σ’ αυτούς’, αυτό θα γίνει στην επιφάνεια του εδάφους και θα γίνει επίσης και κάτω από το έδαφος».

Ο ίδιος καλωσόρισε ακόμα σήμερα την ανάπτυξη ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στην περιοχή, η οποία ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή, και θεωρείται πως έγινε σε μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εμποδίσει την επέκταση του πολέμου της Γάζας σε άλλα μέτωπα.

«Είναι πάντα καλή είδηση να βλέπουμε ότι οι Αμερικανοί φέρνουν περισσότερα στοιχεία», δήλωσε ο Χεχτ στους δημοσιογράφους.

«Το θεωρούμε αυτό ένα είδος παράγοντα αποτροπής, σταθεροποίησης στην περιοχή», πρόσθεσε ακόμα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη – Αντ. Μπλίνκεν

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας τέθηκαν επί τάπητος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Επανέλαβε, δε, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Επί 2,5 ώρες συζητούσαν Μπλίνκεν – Φιντάν στην Άγκυρα – Στο επίκεντρο η στάση της Τουρκίας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

(Photo by Adem ALTAN / AFP)

Δυόμισι ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες του Άντονι Μπλίνκεν με τον Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα χωρίς να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου ή κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, χαρακτηριστικό του ψυχρού κλίματος που συνάντησε στην Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Διπλωματικές πηγές στην ‘Αγκυρα ανέφεραν ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Xακάν Φιντάν επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ‘Αντονι Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να αποτραπούν η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ και ο εκτοπισμός των ανθρώπων στη Γάζα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να κηρυχθεί επειγόντως πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν για την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

(Jonathan Ernst/Pool Photo via AP)

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας.

Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, ξανανοίγει σήμερα για την απομάκρυνση ξένων και όσων έχουν διπλή υπηκοότητα οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Το πέρασμα είχε ανοίξει για τρεις ημέρες, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφήνοντας να βγουν δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων προτού να ξανακλείσει. Η Χαμάς είχε θέσει ως όρο για το άνοιγμα από τη δική της πλευρά τη διέλευση ασθενοφόρων προς τη Ράφα μετά τον φονικό βομβαρδισμό από το Ισραήλ ενός ασθενοφόρου στην πόλη της Γάζας.

Live όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο