27.7 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 17:22
ESPA
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑSilicon Valley: Στο στόχαστρο του FBI κινεζικό fund που επενδύει σε startups

Silicon Valley: Στο στόχαστρο του FBI κινεζικό fund που επενδύει σε startups

Στο στόχαστρο του FBI βρίσκεται ένα ένα αμερικανικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων που χρησιμοποίησε κινεζικά χρήματα, για να γίνει ένας από τους πιο  κορυφαίους επενδυτές της Silicon Valley, προκειμένου να διαπιστώσει εάν μέσω αυτού το Πεκίνο κατάφερε να αποκτήσει εμπορικά μυστικά νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η Hone Capital με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία ξεκίνησε το 2015 με αρχικό κεφάλαιο 115 εκατομμυρίων δολαρίων από κινεζικό ιδιωτικό μετοχικό όμιλο, επένδυσε σε 360 νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ σε λιγότερο από τρία χρόνια. Αυτό περιελάμβανε την απόκτηση μεριδίων στην εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων χωρίς οδηγό Cruise, τον όμιλο πληρωμών Stripe και τον μηχανικό αεροδιαστημικής Boom.

Πηγές τις οποίες επικαλούνται οι FT αναφέρουν ότι το FBI εξετάζει εάν η Hone Capital είχε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία, τα οικονομικά ή τους πελάτες νεοφυών επιχειρήσεων προς όφελος του ιδιοκτήτη της που εδρεύει στο Πεκίνο ή των κινεζικών αρχών. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Bitcoin: Οι εταιρείες εξόρυξης κουνούν μαντήλι στην Κίνα, «στραγγίζουν» ενεργειακά τις ΗΠΑ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράζονται ανησυχίες ότι ορισμένες από αυτές τις startups παρέχουν υπηρεσίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι ορισμένα από τα χρήματα της Hone μπορεί να προέρχονται από κινεζικά κρατικά κεφάλαια.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Η έρευνα έρχεται καθώς οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν κλονίσει τη βιομηχανία επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley, η οποία για χρόνια καλωσόριζε τις κινεζικές επενδύσεις πριν λάβει προειδοποιήσεις από τις αμερικανικές αρχές, να προσέξει την ξένη κατασκοπεία.

Τον Ιούλιο, το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποίησε τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας ότι οι αντίπαλοι στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, χρησιμοποιούν επενδύσεις για να αποκτήσουν ευαίσθητα δεδομένα και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια.

Οι πράκτορες του FBI πήραν συνεντεύξεις με άτομα που εργάστηκαν στην ή με την Hone Capital τον περασμένο χρόνο και ρώτησαν τους ιδρυτές ορισμένων νεοφυών επιχειρήσεων που έλαβαν επενδύσεις σχετικά με τον κίνδυνο η πνευματική ιδιοκτησία τους να είχε περάσει στην Κίνα.

Η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, Cruise, δήλωσε ότι η Hone Capital δεν ήταν επενδυτής και «δεν είχε κανένα αρχείο επικοινωνίας από καμία αρχή επιβολής του νόμου ή ρυθμιστικούς φορείς σχετικά με αυτό».

Η Hone έχει εκχωρήσει πολλές από τις συμμετοχές της από το 2019, με ορισμένα από τα μερίδια της να έχουν μεταφερθεί σε άλλο αμερικανικό όχημα που ελέγχεται από την κινεζική μητρική της εταιρεία, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Η Hone δεν είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες από πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις στις οποίες επένδυσε, όπως η Stripe, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συναλλαγές της.

Η έρευνα του FBI έχει επίσης κατακλύσει μια από τις πιο δημοφιλείς επενδυτικές πλατφόρμες της Silicon Valley, την AngelList, η οποία έλαβε 80 εκατ. δολάρια εισφορά μετρητών από τη Hone μεταξύ 2015 και 2016. Σε αντάλλαγμα, η Hone είχε πρόσβαση σε όλες τις «συνδικαλιστικές» συμφωνίες στο σύστημά της — με τις οποίες οι επενδυτές μπορεί να συγκεντρώσει πόρους για να πραγματοποιήσει μια επένδυση — και συνεργάστηκε με την AngelList ως έναν από τους μεγαλύτερους εξωτερικούς επενδυτές της.

Μεγαλοεπενδυτής της Silicon Valley

«Η Hone έγινε ο νούμερο ένα επενδυτής στη Silicon Valley, με [πρόσβαση] σε κάθε συμφωνία στην πλατφόρμα AngelList», είπε ένα πρώην στέλεχος ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου που προσέγγισε η Hone το 2018 σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες. «Δεν είχα δει ποτέ ένα ταμείο σαν αυτό».

Η AngelList αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με έγγραφα του ταμείου και ανθρώπους κοντά στο θέμα, τα χρήματα της Hone παρασχέθηκαν από την China Science & Merchants Investment Management Group (CSC), έναν όμιλο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα το Πεκίνο που ιδρύθηκε το 2000 με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο Shan Xiangshuang.

Τα χρήματα της CSC διέρρευσαν μέσω οντοτήτων των Νήσων Σαγκάη και Κέιμαν σε διάφορα αμοιβαία κεφάλαια που ήταν εγγεγραμμένα στο Ντέλαγουερ και λειτουργούσαν στο Πάλο Άλτο, στα οποία περιλαμβάνονταν η Hone, η CSC International και η CSC Upshot Ventures.

Η CSC μετέφερε 215 εκατομμύρια δολάρια στις οντότητες των ΗΠΑ μεταξύ 2015 και 2018, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν σε περίπου 360 νεοσύστατες εταιρείες και χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλός για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Ο όμιλος με έδρα το Πεκίνο αυτοχαρακτηρίζεται ως «μία από τις πρώτες μεγάλης κλίμακας και εγκεκριμένες από την κινεζική κυβέρνηση εταιρείες επενδύσεων ιδιωτικών μετοχών και διαχείρισης κεφαλαίων RMB». Διαγράφηκε αναγκαστικά από το κινεζικό χρηματιστήριο NEEQ το 2018 λόγω παραβίασης των κανονισμών για τους τίτλους.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο