12.8 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 09:26
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣ«Σκληρή γλώσσα» από Σούμερ – Τι σημαίνει η παρέμβασή του κατά της...

«Σκληρή γλώσσα» από Σούμερ – Τι σημαίνει η παρέμβασή του κατά της Τουρκίας

«Η Τουρκία συνιστά σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια». Με αυτή τη φράση, ο ισχυρότερος παράγοντας του αμερικανικού Κογκρέσου, Τσακ Σούμερ, αναφέρεται στην επιθετικότητα της Άγκυρας στην περιοχή και επισημαίνει τους κινδύνους για την πώληση των F-16. Παράλληλα, την αντίθεσή τους, στην άνευ όρων πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία εκφράζουν Ελληνοαμερικανοί βουλευτές και οργανώσεις, με επιστολή στον Άντονι Μπλίνκεν.

H σημερινή παρέμβαση και πολύ σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί εναντίον της Τουρκίας είναι ενδεικτική δυο πραγμάτων: ότι οι νέες συντονισμένες δράσεις της ομογένειας για τα F-16 είναι αποτελεσματικές και ότι η δυσπιστία του Κογκρέσου για την Τουρκία παραμένει, παρά την νέα κυβέρνηση και παρά την σχετική αποκλιμάκωση σε διαφορά μέτωπα.

Όλα αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, όλη αυτή η κινητικότητα του ελληνοαμερικάνικου παράγοντα με πρωτοβουλίες, επιστολές και επαφές αλλά και οι συνομιλίες μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στο θέμα των F-16.

Αν η Τουρκία αποφασίσει να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας πριν από την σύνοδο του ΝΑΤΟ τότε θα πρέπει να περιμένουμε και μεγάλη πίεση για το θέμα των μαχητικών.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο