31.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 13:17
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΣταθμός μέτρησης αερορύπανσης από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Σταθμός μέτρησης αερορύπανσης από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Μέσα στο Ιούνιο του 2023 αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Climate Detectives της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος ESA, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 και ολοκληρώνεται Μάιο 2023. Σε αυτόν συμμετείχε το 6ο Γυμνάσιο Βόλου που με τη συνδρομή της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατασκεύασε και λειτούργησε ένα σταθμό μέτρησης της αερορύπανης και όχι μόνο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο όπου γίνονται τα μαθήματα της ομάδας TALOS. Στόχος να επιδειχθεί ενδιαφέρον και από άλλα σχολεία για κατασκευή και λειτουργία παρόμοιων σταθμών στο πλαίσιο δημιουργίας ενός μαθητικού δικτύου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αυτό επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, εκ μέρους της ομάδας TALOS, ο κ. Γιώργος Πρώϊας. “Τα παιδιά επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή του καθώς ήθελαν να πληροφορηθούν τι σημαίνει ρύπανση, ακούγοντας τόσα πολλά για το θέμα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη του Βόλου. Επιθυμούσαν επίσης με τις δράσεις τους να συνεισφέρουν στη μείωση της ρύπανσης. Ο σταθμός κάνει μετρήσεις πολύ κοντά στην πραγματικότητα, καθώς τον συγκρίνουμε με ένα σταθμό μέτρησης της αερορύπανσης που περιλαμβάνεται το δίκτυο των σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και είναι τοποθετημένος στην ταράτσα του κτιρίου Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας”.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός των μαθητών του 6ου Γυμνασίου μετρά αιωρούμενα σωματίδια, θερμοκρασία, υγρασία και ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου. Είναι κατασκευασμένος με αρντουίνο και η βάση που είναι τοποθετημένος σχεδιάστηκε από τους μαθητές και εκτυπώθηκε σε εκτυπωτή 3d που διαθέτει το πανεπιστήμιο.

Φυσικά ο σταθμός είναι κατασκευασμένος για εκπαιδευτική χρήση για να κατανοήσουν τα παιδιά τι σημαίνει μετράω, αισθητήρας, ακρίβεια στις μετρήσεις κλπ και να ερευνήσουν και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα αιωρούμενα σωματίδια ανάλογα με τον άνεμο και την υγρασία. Τα στοιχεία των μετρήσεων καταγράφονται σε μία βάση δεδομένων και γίνονται συγκρίσεις με τον σταθμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ταράτσα του κτιρίου Παπαστράτος. Ο σταθμός ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες και οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου αλλά και εμείς θα συνεχίσουμε να τον λειτουργούμε και να παίρνουμε μετρήσεις. Μακάρι να γίνουν και άλλοι τέτοιοι σταθμοί από άλλα σχολεία και να στηθεί ένα μαθητικό δίκτυο”, επισήμανε ο κ . Πρώϊας.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο