29.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 11:36
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΣτην εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες στο Σαραντάπορο το 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο...

Στην εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες στο Σαραντάπορο το 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο Λάρισας

Στην εκδήλωση για τα ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σαρανταπόρου, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας και η τοπική Κοινότητα στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, συμμετείχε μετά από πρόσκληση, ομάδα εκπαιδευτικών-μαθητών κοινού προγράμματος του 5ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου Λάρισας με τίτλο «Δημοκρατία και Εκπαίδευση: Εχθρός της Δημοκρατίας ο Ναζισμός».

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο 5ο Λύκειο, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σύμβουλος της Κοινότητας Γιάννης Ντάλλας, ο οποίος παρουσίασε το χρονικό της ημέρας διανθισμένο με ποιήματα-θρήνους, αλλά και μαρτυρίες Σαρανταποριτών για την αποφράδα ημέρα, στις 19 Ιανουαρίου 1944, ημερομηνία κατά την οποία, οι Γερμανοί με τη συνεργασία δωσίλογων, εκτέλεσαν άμαχους στη θέση «Μελίσσι», αφού πριν συγκέντρωσαν στην περιοχή «Μέγα» άντρες, γυναίκες και παιδιά και τους διαχώρισαν.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η συντονίστρια του προγράμματος Αρχοντία Γιαννακάκη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιείται στο σχολείο, τονίζοντας πως οι μαθητές διδάσκονται τη βαρβαρότητα του ναζιστικού καθεστώτος και ότι για τη ναζιστική ιδεολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι έννοια ανύπαρκτη. Από την πλευρά των μαθητών, χαιρετισμό απηύθυνε ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Αθ. Τσιαγκάλης.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν από τη χορωδία των δύο σχολείων, αντιφασιστικά και αντιστασιακά τραγούδια, ενώ στο σκηνικό της, κυριάρχησε η εικαστική δημιουργία μαθητών με τίτλο «Σαραντάπορο Μαρτυρικό χωριό: 19-1-1944», για να μεταδοθεί το πώς προσλαμβάνουν οι μαθητές τη διδασκαλία για τις θηριωδίες των ολοκαυτωμάτων.

Μαθητές κι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην επιμνημόσυνη δέηση, στο τέλος της οποίας οι μαθήτριες Κατερίνα Καρατζά και Ρεγγίνα Τσέκα κατέθεσαν-μεταξύ άλλων, στεφάνι εκ μέρους των δύο σχολείων στο Μνημείο των πεσόντων, ενώ η χορωδία έψαλλε τον Εθνικό ύμνο.

Την εικαστική δημιουργία για το σκηνικό της εκδήλωσης, συντόνισε και υποστήριξε η εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών του Γυμνασίου Ευαγγελή Καραγγέλη, ενώ την εικαστική επιμέλεια είχαν οι μαθήτριες: Βασιλική Πετσέτα, Άρτεμις Παπαδοπούλου και Ισαβέλλα Τέγου (από το Γυμνάσιο).

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν σε μια βιωματική πεζοπορία, στα βήματα των αμάχων του Σαρανταπόρου. Μια διαδρομή που ήταν γεμάτη με στάσεις και διηγήσεις, σε ένα μάθημα τοπικής ιστορίας από τους Γιάννη Ντάλλα και Αθανασία Ντάλλα, ερευνητές της τοπικής ιστορίας και συγγραφείς του συλλογικού έργου «Το Σαραντάπορο Ελασσόνας, Ο τόπος και οι άνθρωποι». Στη θέση «Αλωνάκι», η διήγηση πραγματοποιήθηκε ατενίζοντας την κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα και γύρω από τον γιγαντιαίο κορμό απολιθωμένου δέντρου, ένα σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα, 20 εκατομμυρίων ετών.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο