20.6 C
Almyros
4 Οκτωβρίου 2024 03:27
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΣτο «κόκκινο» τρεις περιοχές του Βόλου λόγω επικινδυνότητας από την επένδυση LNG...

Στο «κόκκινο» τρεις περιοχές του Βόλου λόγω επικινδυνότητας από την επένδυση LNG [χάρτης]

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης LNG στον Παγασητικό κόλπο, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε παρέμβασή του ο Γιάννης Παπαρίζος, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, MSc, Μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Τρεις περιοχές του Βόλου μπαίνουν στο κόκκινο της επικινδυνότητας, σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο κ. Παπαρίζος αναφέρει:

Η πρόσφατα δημοσιευμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σταθμού Εκφόρτωσης Υγροποιημένου Αερίου (LNG) εντός του Παγασητικού Κόλπου που προωθεί η εταιρία Mediterranean Gas, αποκαλύπτει για άλλη μία φορά ότι οι νόμοι και οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα των επενδυτών.
Είναι αποκαλυπτικό ότι σύμφωνα με τη μελέτη όλες οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις χαρακτηρίζονται μικρές και η ευπάθεια της κατασκευής από πιθανούς κίνδυνους για ατύχημα υποβαθμίζεται. Την ίδια στιγμή, στα σενάρια ατυχημάτων που παρουσιάζονται στη Μελέτη Ασφάλειας της εν λόγω εγκατάστασης αποκαλύπτεται ότι οι οικισμοί της Κριθαριάς, του Σωρού και οι Αλυκές βρίσκονται εντός των ζωνών επικινδυνότητας, ακόμη και εντός της Ζώνης Ι που είναι η ζώνη υψηλής επικινδυνότητας. Επιπλέον καταγράφεται ότι η θέση που προτείνεται να γίνει η εγκατάσταση βρίσκεται στην σεισμικά ενεργή ρηξιγενή ζώνη του ρήγματος της Νέας Αγχιάλου που προκάλεσε τον σεισμό του 1980 μεγέθους 6,5R.
Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος για την ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων όλης της περιοχής καθώς και οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και στη φάση κατασκευής και κυρίως στη φάση λειτουργίας είναι τεράστιοι. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αέριου υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης τεχνολογικού ατυχήματος μεγάλής έκτασης. Εξάλλου, η συγκεκριμένη εγκατάσταση εντάσσεται στις εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας επικινδυνότητας σύμφωνα με την οδηγία Seveso III (KYA 172058/2016). Ας σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό όταν οι φωτιές του καλοκαιριού πλησίασαν τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου και λίγο αργότερα προκάλεσαν ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη της 111 Πτέρυγας Μάχης, έξω από τη Νέα Αγχίαλο.

Συνολικά οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για την αλιεία και τον τουρισμό ενώ θα μεγαλώσει η αέρια ρύπανση καθώς σύμφωνα με την ίδια την μελέτη οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων φτάνουν σχεδόν το 50% της οριακής τιμής, στοιχείο που δείχνει μία σημαντική επιβάρυνση δημιουργώντας επιπλέον κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, που είναι ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας της ρυπογόνου καύσης σκουπιδιών RDF από τον όμιλο ΑΓΕΤ.
Αποκαλυπτικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μελέτη επικαλείται το ήδη διαμορφωμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Το υπό εξέταση έργο εντάσσεται στην στρατηγική του αστικού κράτους όπως αυτή περιγράφεται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο, το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Πρόκειται για σχεδιασμούς που δεν αφορούν μόνο την περιοχή, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Ηγουμενίτσα, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Αττική. Πρόκειται για επιλογές της ελληνικής άρχουσας τάξης για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα όλο και βαθύτερα στην αντιπαράθεση ιμπεριαλιστικών κέντρων, επιλέγοντας το ρόλο του σημαιοφόρου στα επικίνδυνα πολεμικά και οικονομικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η επένδυση αυτή δεν προωθείται με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού του Βόλου και της Μαγνησίας. Η κατασκευή του σταθμού LNG δεν θα ωφελήσει σε τίποτα σε ότι αφορά την ενεργειακή ακρίβεια και επάρκεια. Στην πραγματικότητα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, αφού το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην πολιτική, που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση τα λαϊκά νοικοκυριά. Δηλαδή, στην πολιτική της “πράσινης μετάβασης”, που έχει απαξιώσει τις εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως τον λιγνίτη, την υδροηλεκτρική ενέργεια, τη γεωθερμία σε συνδυασμό με το στόχο αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου απ’ το πανάκριβο αμερικανικό LNG.
Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι ενεργειακοί όμιλοι και οι εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Αποδεικνύεται ότι η «εθνική» στρατηγική που υπηρετεί η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ καθώς και η Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή, μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο σημαίνει τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ για τους εργαζόμενους, αύξηση των κινδύνων από βιομηχανικό ατύχημα, ρύπανση του περιβάλλοντος υποβάθμισή της περιοχής αλλά και αύξηση του κινδύνου να γίνει στόχος στρατιωτικής επίθεσης η περιοχή σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας αλλά και της γενικότερης ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι φανερό ότι μόνο ο μαζικός συλλογικός αγώνας με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που σχεδιάζει και προωθεί την εν λόγω επένδυση μπορεί να βάλει φρένο για να μην προχωρήσουν τα σχέδια εγκατάστασης συνολικά στην περιοχή μας. Τώρα απαιτείται να δυναμώσει και να απλωθεί ο αγώνας στοχεύοντας τις πραγματικές αιτίες αυτής της κατάστασης.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να απομονωθούν επικίνδυνες θέσεις που καλλιεργούν αυταπάτες ότι δήθεν με το υπάρχων νομικό πλαίσιο μπορούν να μπουν εμπόδια. Έχει αποδειχτεί ότι κάθε φορά το νομικό πλαίσιο προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των εταιρειών και στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Έτσι έγινε με την ΑΓΕΤ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπου τετραπλασιάστηκε το όριο του ολικού οργανικού άνθρακα στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων για να μπορεί να καίει σκουπίδια.

Το σύνθημα που επιβεβαιώθηκε στις φετινές καταστροφές “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής”, φωτίζει το δρόμο μας. Το ΚΚΕ παλεύει για να μην προχωρήσουν τα σχέδια εγκατάστασης των υποδομών LNG στην περιοχή του Βόλου και σε άλλες περιοχές. Είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να απεμπλακεί άμεσα η χώρα απ’ τη συμμετοχή στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, για την προστασία από τη βιομηχανική ρύπανση, για την προστασία του δασικού πλούτου, για την αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας, για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης. Παλεύουμε για να ανακουφιστεί ο λαός απ’ την ακρίβεια, για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Καλούμε όλο το λαό της Μαγνησίας να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο, να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή που μας αξίζει! Σήμερα, απαιτείται η αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποιημένη παραγωγή, με το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους ως κριτηρίου της ανάπτυξης, χωρίς καμιά εμπλοκή του λαού μας σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο