31.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 16:18
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΣυλλείτουργο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Δημητριάδος Ιγνατίου στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας –...

Συλλείτουργο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Δημητριάδος Ιγνατίου στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας – Τελέστηκε το μνημόσυνο του Νίκου Τσούκα [εικόνες]

          Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων κ. Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και η πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και πλήθος ευλαβών προσκυνητών. Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ βρέθηκε στον τόπο μας το τελευταίο διήμερο, προσκεκλημένος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, προκειμένου να συμμετάσχει και να ομιλήσει στο Συμπόσιο, που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εστία «ΙΩΝΕΣ» για να 100 χρόνια της Νέας Ιωνίας.

          Τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη προσφώνησε ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Γαβριήλ «εξέχουσα προσωπικότητα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», που συνεργάστηκε τόσο με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, όσο και με τον διάδοχό του κ. Ιερώνυμο, ενώ εξήρε την μεταξύ τους στενή συνεργασία, στο πλαίσιο της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων. «Τον υποδεχόμαστε, με ιδιαίτερη χαρά», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «γνωρίζουμε το σπουδαίο έργο που επιτελεί στην Μητρόπολή του, καθώς και το Ιωνικό Κέντρο, το οποίο ετοιμάζεται και θα αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα». Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην ζωή των Μικρασιατών προσφύγων και στην προσφορά τους στον τόπο μας. «Η Ευαγγελίστρια», επεσήμανε, «είναι το κόσμημα της Ν. Ιωνίας, οικοδομήθηκε από τους πρόσφυγες και είναι η σφραγίδα της πίστεώς του, με την οποία εμπλούτισαν την τοπική κοινωνία».

          Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Γαβριήλ, ευχαρίστησε θερμώς για την ευγενική πρόσκληση, για την δυνατότητα της συλλειτουργίας και της κοινωνίας εν Χριστώ. Εξέφρασε δε την απέραντη ευγνωμοσύνη του προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, «διότι μου δίδαξε να εργάζομαι εκκλησιαστικώς και είναι για μένα πρότυπο μεθοδικότητας και αποτελεσματικότητας. Δεν ασχολείται με τα μικρά της ζωής, αλλά στοχοθετεί το έργο του μέσα στην Εκκλησία και ξεχωρίζει μέσα στην ιεραρχία για το ήθος, τις γνώσεις και την σοβαρότητά του».

          Ο Σεβ. κ. Γαβριήλ συνεχάρη τους «ΙΩΝΕΣ» για την διοργάνωση του Συμποσίου, ενώ επεσήμανε την προσφορά των προσφύγων προγόνων μας στην διαμόρφωση της ταυτότητας των σύγχρονων Ελλήνων, που διακρίνεται από την πίστη στον Θεό και τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το φαινόμενο της βίας, σχολικής, οικογενειακής κ.άλ. που παρατηρείται στην εποχή μας. «Πρέπει να καταλάβουμε», τόνισε, «ότι δεν πρέπει να χτυπήσει την πόρτα μας το πρόβλημα, αλλά να αντιδράσουμε κάνοντας το ιερό μας καθήκον. Η αυξανόμενη βία είναι απόρροια πολλών παραγόντων και απαιτεί κοινές δράσεις, για να περιοριστεί. Ο Κύριος, στο σημερινό Ευαγγέλιο, ζήτησε να μην κάνουμε στους άλλους αυτά που δεν θέλουμε να κάνουν σ’ εμάς. Όποιος θέλει να ζει κατά Χριστόν, δεν μπορεί να επιλέγει τον εύκολο δρόμο. Ο δρόμος του Χριστού είναι δύσκολος, γιατί μας καλεί σε μια διαφορετική πορεία. Εκεί που υπάρχει βία, να μιλήσουμε για αγάπη, όπου υπάρχει μίσος, να μιλήσουμε για συγχώρεση, στην μισαλλοδοξία να αντιτάξουμε την συνύπαρξη και την διαλεκτικότητα. Όλα αυτά είναι καρπός της διδασκαλίας του Χριστού. Να μιλήσουμε γι’ αυτά στους ανθρώπους. Είναι έργο και ευθύνη όλων μας. Η εφαρμογή του Ευαγγελικού μηνύματος είναι απάντηση στην βία και στον αρνητισμό…».

          Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Νικολάου Τσούκα, εκ των πλέον αγαπητών και στενών συνεργατών του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, Γενικού Γραμματέως του φορέα πολιτισμού της Μητροπόλεώς μας «Μαγνήτων Κιβωτός». Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε με πολλή συγκίνηση για τον μακαριστό συνεργάτη του και τόνισε ότι «αγάπησε υπερβολικά τον τόπο μας και δόθηκε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για την διάσωση του πολιτισμού του… Η απώλειά του μας πονά, όμως, γνωρίζουμε ότι είναι κοντά μας, με έναν άλλο τρόπο. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο του, προσπαθώντας να σταθούμε αντάξιοι των οραμάτων του…».

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο