22.4 C
Almyros
14 Οκτωβρίου 2024 10:23
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤα κυρίαρχα οικονομικά μοντέλα πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής,...

Τα κυρίαρχα οικονομικά μοντέλα πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν αναλυτές

Οικονομολόγοι σε όλον τον κόσμο συνηθίζουν πολλές φορές να υπολογίζουν με ακρίβεια ακόμη και δεκαδικού ψηφίου τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην παγκόσμια οικονομία κατά τις επόμενες δεκαετίες, με τους επικριτές αυτών των θεωριών να επισημαίνουν ότι είναι αποτελέσματα οικονομικών μοντέλων που δεν συμπεριλαμβάνουν το πλήρες εύρος των κλιματικών αλλαγών και κατά συνέπεια προσφέρουν σε πολλές περιπτώσεις ένα βολικό άλλοθι για πολιτική αδράνεια.

Θερμοκρασίες-ρεκόρ, ξηρασίες, πλημμύρες και τεράστιες πυρκαγιές έχουν κοστίσει μόνο φέτος δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, όμως υπάρχουν οικονομικά μοντέλα που καταλήγουν ότι στο τέλος του αιώνα μας η υπερθέρμανση της Γης θα έχει προκαλέσει μικρότερη οικονομική ζημιά από αυτή που άφησε στο πέρασμά της η πανδημία του covid-19 ή η κρίση του 2008.

Φώτο Αρχείου (AP Photo/Biswaranjan Rout, File)

Μάλιστα, ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Ουίλιαμ Νόρντχάουζ πυροδότησε μια έντονη διαμάχη το 2018 με την παρουσίαση ενός μοντέλου, το οποίο κατέληγε ότι οι κλιματικές πολιτικές που θα εξισορροπούσαν καλύτερα τα κέρδη και τα κόστη από οικονομική άποψη θα προκαλούσαν υπερθέρμανση άνω των 3 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100. Ένα χρόνο νωρίτερα, η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε ανάλογα οικονομικά μοντέλα ώστε να ανατρέψει τα σχέδια Ομπάμα περί καθαρής ενέργειας και να επιτρέψει υψηλότερες εκπομπές στις εγκαταστάσεις που βασίζουν τη λειτουργία τους στην καύση άνθρακα.

Φώτο Αρχείου (AP Photo/Frank Augstein, File)

Πολλοί οικονομολόγοι χρησιμοποιούν μοντέλα ολοκληρωμένης αξιολόγησης για να βγάλουν συμπεράσματα επί παντός επιστητού, από απώλειες παραγωγής μέχρι χρηματοοικονομικούς κινδύνους ή την τιμολόγηση των αγορών άνθρακα. Βασίζονται σε εργαλεία που υπολογίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν στην οικονομία η προσφορά, η ζήτηση και οι τιμές ώστε να βρεθεί μια νέα ισορροπία όταν επέρχεται ένα εξωτερικό «σοκ» και αλλάζουν περιοδικά μια σειρά από δεδομένα.

Όμως η κλιματική αλλαγή είναι ένα διαφορετικό είδος σοκ. «Από τη στιγμή που ήρθε, δεν θα φύγει» επισημαίνει ο Τιερί Φιλιππονά, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Finance Watch που ασχολείται με οικονομικά θέματα, για να τονίσει στη συνέχεια ότι «εφόσον η θεμελιώδης υπόθεση είναι εσφαλμένη, τότε όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν μεγάλη σημασία – αν έχουν την οποιαδήποτε».

«Το κυριότερο μήνυμα θα πρέπει να είναι: Οικονομολόγοι μιλήστε με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και καταλήξτε σε συμπεράσματα που να έχουν νόημα» συμβουλεύει ο κ. Φιλιππονά.

Πηγή: Reuters  

www.ertnews.gr



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο