26.2 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 15:24
ESPA
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες μετοχές εκτοξεύουν ΑI και data centers

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες μετοχές εκτοξεύουν ΑI και data centers

Η τεράστια υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για να τροφοδοτήσει την έκρηξη που παρατηρείται στην τεχνητή νοημοσύνη, προβληματίζει εταιρείες και κυβερνήσεις και ενώ απέχει πολύ από τη λάμψη και την αίγλη των εταιρειών τεχνολογίας, η ΑΙ θα αναδείξει νέους πρωταγωνιστές, σύμφωνα με το ΒΙ.

Apple: Πώς έγινε μετοχή AI με την… δύναμη της τελειοποίησης

Αυτό σημαίνει ανάπτυξη κέντρων δεδομένων (data centers), τα οποία θα είναι όλο και πιο θεμελιώδη για την αποθήκευση πληροφοριών, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο mainstream.

Έκρηξη στη ζήτηση ενέργειας φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Goldman Sachs λέει ότι η ζήτηση ενέργειας στα κέντρα δεδομένων πρόκειται να αυξηθεί κατά 160% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με την τράπεζα να σημειώνει ότι μια αναζήτηση που υποστηρίζεται από το ChatGPT απορροφά έως και 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από μια βασική αναζήτηση Google.

«Αυτού του είδους η άνοδος της ζήτησης ενέργειας δεν έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ από τα πρώτα χρόνια αυτού του αιώνα», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman σε έκθεσή τους. «Θα τροφοδοτηθεί εν μέρει από την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανική επανεγκατάσταση, αλλά και από την τεχνητή νοημοσύνη».

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ωφελήσει μια σειρά κατασκευαστικών, βοηθητικών και ηλεκτρικών εταιρειών που αποτελούν τον πυρήνα των κέντρων δεδομένων. Συνήθως θεωρούνται ως οι πιο «βαρετοί» τομείς αγοράς αν και θα μπορούσαν να προσφέρουν μερικές από τις πιο συναρπαστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Στην πρίζα οι μετοχές

Οι εταιρείες ρίχνουν ήδη δισεκατομμύρια στη δημιουργία κέντρων δεδομένων και οι μετοχές που σχετίζονται με την κατασκευή σταθμών παραγωγής και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας βλέπουν τεράστια κέρδη.

Σε βάση μίας μετοχής, η Digital Realty Trust – η μόνη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα κέντρων δεδομένων που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – σημείωσε άνοδο 38% τον περασμένο χρόνο, ενώ το Global X Data Center & Digital Infrastructure ETF σημείωσε άνοδο 12%. Και οι δύο αυτές αποδόσεις μετοχών υπερβαίνουν κατά πολύ το κέρδος 4% για το iShares Core US REIT ETF κατά την ίδια περίοδο.

Εταιρείες που σχετίζονται με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είχαν επίσης ένα ισχυρό 2024. Η Super Micro Computer – του οποίου η τεχνολογία υγρής ψύξης έχει χαρακτηριστεί απαραίτητη για το υλικό AI – έχει αυξηθεί κατά 200% από έτος σε έτος. Η Nvidia παραμένει βασιλιάς της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι παραδοσιακές μετοχές τεχνολογίας που σχετίζονται με λογισμικό φαίνονται ακριβές σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρειών ενέργειας και κέντρων δεδομένων. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εν τω μεταξύ, φαίνεται να είναι περίπου 5% υποτιμημένες, εκτιμούν αναλυτές.

Η αναγκαία ωρίμανση

Ωστόσο, παρά την πρόσφατη υπεραπόδοση, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ωριμάσει πλήρως η έκρηξη των κέντρων δεδομένων. Τα πρώτα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τα εταιρικά κέρδη είναι το 2028. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να περιμένουν λίγο για να αξιοποιήσουν πλήρως τις νέες δυνατότητες.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να μην κατασκευάσουν τόσα κέντρα δεδομένων όσα αναμένονται λόγω ανησυχιών για το αν έχουν την ενεργειακή ικανότητα να τα υποστηρίξουν.

Παρά την πιθανότητα αυτή, οι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν ελπιδοφόρα πορεία για εταιρείες που μέχρι σήμερα δεν ήταν στη «βιτρίνα» των αγορών.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο