20.7 C
Almyros
22 Σεπτεμβρίου 2024 19:38
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣTimes: «Μάχη με σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

Times: «Μάχη με σύμμαχο του ΝΑΤΟ»

Ο Ρίσι Σούνακ κατηγορήθηκε ότι «διάλεξε μάχη» με σύμμαχο του ΝΑΤΟ μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας σχολιάζει η εφημερίδα Times.

Ο Σούνακ επρόκειτο να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα το πρωί, αλλά αποχώρησε αφού ο Μητσοτάκης στο BBC συνέκρινε τον διαχωρισμό των Γλυπτών με το κόψιμο της Μόνα Λίζα στη μέση, μια παρατήρηση που ενόχλησε ιδιαίτερα την βρετανική κυβέρνηση.

Ο Μαρκ Χάρπερ, υπουργός μεταφορών, αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας ότι επιβεβαίωσε ότι ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση και είπε ότι η θέση της κυβέρνησης για τα γλυπτά ήταν σαφής. Πρόσθεσε ότι στον Μητσοτάκη είχε γίνει πρόταση για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν. Ο Χάρπερ είπε: «Ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Του προτάθηκε μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να αναλάβει».

«Η κυβέρνηση εξέθεσε πολύ ξεκάθαρα τη θέση της για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, η οποία είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου». Ο Χάρπερ επέμεινε ότι «όλοι οι διεθνείς εταίροι μας είναι πολύ σημαντικοί», προσθέτοντας: «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν μελλοντικές ευκαιρίες για τον πρωθυπουργό και τον ίδιο να συναντηθούν στο μέλλον για να μιλήσουν για σημαντικά θέματα. Συνεχίζουμε να έχουμε αυτές τις συζητήσεις με όλους τους εταίρους μας, όπως είπατε, για να επικεντρωθούμε σε σημαντικά θέματα όπως η μείωση της παράνομης μετανάστευσης».

Ερωτηθείς αν ισοδυναμούσε με απαξίωση, ο Χάρπερ είπε: «Έχω ορίσει τη θέση μας». Ο Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ζητήσει δημόσια να επιστρέψει ολόκληρη η ζωφόρος στην Αθήνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από πέντε χρόνια, επιτέθηκε επίσης στην απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση. «Εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου που ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη πραγματοποίησή της», είπε. «Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ τα αντίθετα επιχειρήματα».

Η εφημερίδα αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών. Το ζήτημα των γλυπτών συζητήθηκε εν συντομία, αλλά οι Εργατικοί είπαν ότι δεν θα αλλάξουν τον νόμο και δεν συμφωνήθηκε καμία αλλαγή ως προς τη θέση αυτή. Πηγή του Εργατικού Κόμματος είπε: «Το να επιλέγεις μια μάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για χάρη ενός τίτλου δείχνει πόσο αδύναμος είναι ο Ρίσι Σούνακ. Θα έπρεπε να είχε μιλήσει για την οικονομία, τη μετανάστευση, τη Μέση Ανατολή… αυτό θα περίμενε η χώρα από έναν ηγέτη, αλλά ο Σούνακ δεν είναι ηγέτης».

Ένας εκπρόσωπος του Νο 10 είπε: «Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική, από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ, την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Επίσης ο Γκάβιν Μπάργουελ, ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού της Τερέζα Μέι, επέκρινε την Ντάουνινγκ Στριτ λέγοντας: «Αν αυτό είναι το όριο για την ακύρωση συναντήσεων, θα έχει ένα αρκετά άδειο ημερολόγιο. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του τον εκνευρίζουν κατά καιρούς, πόσο μάλλον οι δημοσιογράφοι».

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο