14.6 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 03:49
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΤην ίδρυση ΕΠΑ.Λ Ζαγοράς προτείνει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας

Την ίδρυση ΕΠΑ.Λ Ζαγοράς προτείνει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Δρ Σωκράτης Σαβελίδης εισηγήθηκε την ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου. Η πρόταση υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και εφόσον εκείνο συμφωνήσει για τη διάθεση κτηρίων για τη στέγαση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς και την κάλυψη της αντιστοίχου οικονομικής δαπάνης η ίδια εισήγηση θα προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με σκοπό την έναρξη λειτουργίας των Λυκειακών Τάξεων και των προς έγκριση Τομέων από το σχολικό έτος 2024-2025. Η εισήγηση αναφέρει:

«Η παρούσα Εισήγηση προς την Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. αναφέρεται στην ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς το οποίο… θα υποστηρίζει, καταρχάς, τους παρακάτω τομείς/ειδικότητες:

  • Τομέας Διοίκησης & Οικονομίας με ειδικότητα Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων.
  • Τομέας Γεωπονίας Τροφίμων & Περιβάλλοντος με ειδικότητα Τεχνικός φυτικής Παραγωγής.
  • Τομέας Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας με ειδικότητες: α) Βοηθός Νοσηλευτή και β) Αισθητικής Τέχνης.
  • Τομέας Μηχανολογίας με ειδικότητες: α) Τεχνικός Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων & Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου β) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού και γ) Τεχνικός Οχημάτων.

Τα εργαστήρια του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς θα εξυπηρετούνται από το 4ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Μαγνησίας σε χώρους του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου στην περιοχή της Ζαγοράς… Αναφορικά στην αναγκαιότητα ίδρυσης του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και κατόπιν εμπεριστατωμένης διερεύνησής μας συνάγονται τα ακόλουθα: Το τρέχον σχολικό έτος 28 περίπου μαθητές από το Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου φοιτούν σε ΕΠΑ.Λ. του Δήμου Βόλου. Οι μαθητές αναγκάζονται να μετακινηθούν διά δύσκολων και επικίνδυνων διαδρομών με κύρια απώλεια χρόνου τουλάχιστον 4 ωρών ημερησίως για τον καθένα, χρόνος ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά για εκείνους. Η ίδρυση αυτής της σχολικής μονάδας, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση καθημερινού χρόνου μετακινήσεων (σε κάποιες περιπτώσεις άνω των 120 χιλιομέτρων) και αναμονής, σε μεγάλο αριθμό μαθητών και γονέων. Θεωρείται επόμενο ότι το συγκεκριμένο σχολείο, εφόσον λειτουργήσει, θα αντλεί μαθητές και από τα γύρω χωριά (Μακρυράχη, Ανήλιο, Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα κ.τ.λ.) και επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα σε σημαντικό (κατά τη διερεύνησή μας) αριθμό μαθητών οι οποίοι δεν επιλέγουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση λόγω της μεγάλης απόστασης των σχολείων που επιθυμούν να φοιτήσουν… Αξιοποιώντας διερευνητικές τεχνικές, η υπηρεσία μας προβλέπει το δυναμικό του υπό εισήγηση ΕΠΑ.Λ. να φτάνει τους 60-70 μαθητές σε πλήρη ανάπτυξη… Πέραν αυτών σημειώνεται ότι η ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου είναι εφικτή καθώς θα χρησιμοποιηθούν υφιστάμενα κτήρια του Δήμου με μικρές δομικές τροποποιήσεις… Εν κατακλείδι σημειώνεται ότι η ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου αποτελεί μια απολύτως εφικτή, αμέσως υλοποιήσιμη και-κυρίως- σημαντικά βελτιωτική ενέργεια ανάπτυξης της εκπαίδευσης ειδικά της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αφού θα είναι το μοναδικό Επαγγελματικό σχολείο σε ένα μεγάλο εκτεταμένο χωρικά και αναπτυσσόμενο Δήμο με δυσκολίες στη μετακίνηση, ιδιαίτερα ωφέλιμη για ένα σημαντικό πλήθος μαθητών για τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα διευκολυντική για πλήθος γονέων και κηδεμόνων. Σε αυτό συνηγορεί η κάθετη επίδραση στην ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής και η αξιοποίηση ενδοσχολικών και εξωσχολικών χώρων και δράσεων πολιτισμού και άθλησης του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.»

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο