23.8 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 21:32
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤο ΕΡΤNews στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή – Σε νέα φάση ο πόλεμος...

Το ΕΡΤNews στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή – Σε νέα φάση ο πόλεμος μετά τα σφοδρά πλήγματα του Ισραήλ βόρεια της Βυρητού

Με το βλέμμα στην Μέση Ανατολή βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ, για πρώτη φορά, εξαπέλυσε βαλλιστικό πύραυλο κατά του Τελ Αβίβ, ο οποίος ωστόσο αναχαιτίστηκε πάνω από την ισραηλινή πρωτεύουσα. Άμεση ήταν η απάντηση των ισραηλινών μαχητικών, τα οποία βομβάρδισαν περιοχές στα βόρεια της χώρας. Αίγυπτος, Ιράκ και Ιορδανία υποστηρίζουν πως το Ισραήλ σπρώχνει την περιοχή σε γενικευμένο πόλεμο.

Το ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ – Για νέα φάση πολέμου προειδοποιούν οι IDF

Για τη βάση Χακιριγιά στο Τελ Αβίβ η οποία ήταν στόχος της Χεζμπολάχ στη σημερινή επίθεση, θα συνεδριάσει στις 20:00 το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ για να λάβει ανάλογες αποφάσεις.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε στα στρατεύματα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφεί η υποδομή της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Ακούτε τα αεριωθούμενα αεροσκάφη πάνω από το κεφάλι σας, χτυπάμε όλη την ημέρα», είπε ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί σε στρατιώτες μονάδας τεθωρακισμένων στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού. «Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας, όσο και για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τη Χεζμπολάχ».

Το ΕΡΤNews στη Χάιφα – Κινητικότητα στα σύνορα Ισραήλ με Λίβανο, μετακινούνται ομάδες Ισραηλινών εφέδρων

Οι IDF ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ότι καλούν δύο εφεδρικές ταξιαρχίες που θα αναπτυχθούν στο βόρειο Ισραήλ, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να σημαίνει το επόμενο διάστημα θα υποάρξει πιο δυναμική παρουσία του Τελ Αβίβ.

Αυτή την χρονική περίοδο, αναμένεται οι ισραηλινές δυνάμεις να επικεντρωθούν στα αεροπορικά πλήγματα καθώς η Χεζμπολάχ δυσκολέυεται να τα αντιμετωπίσει.

Αν και οι κάτοικοι στη Χάιφα έχουν κληθεί πολλές φορές να απομακρυνθούν από την περιοχή, συνεχίζουν να ζουν την καθημερινότητά τους. Συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, κάνουν τις δραστηριότητές τους, βρίσκονται στις εργασίες τους.

Φεύγουν μαζικά οι Βρετανοί από τον Λίβανο

Ο βρετανικός στρατός ετοιμάζει μαζική εκκένωση των 10 χιλιάδων Βρετανών από τον Λίβανο, ενώ η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή ενισχύεται με 700 στρατιώτες στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Ο Κιρ Στάρμερ κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο, όσο ακόμη λειτουργούν οι εμπορικές πτήσεις. Ταυτόχρονα, ο βρετανικός στρατός ετοιμάζει μαζική εκκένωση των 10.000 Βρετανών από τον Λίβανο στα πρότυπα αντίστοιχων επιχειρήσεων στο Σουδάν πέρσι και στο Αφγανιστάν πριν από περίπου 2 χρόνια.

Η χερσαία αποχώρηση των Βρετανών δεν είναι δυνατή καθώς η χώρα είναι αποκλεισμένη μεταξύ Ισραήλ και Συρία. Η εκκένωση σχεδιάζεται να γίνει είτε με πολεμικά αεροσκάφη εάν σταματήσουν οι εμπορικές πτήσεις είτε με ελικόπτερα προς τις στρατιωτικές βάσεις της Κύπρου που είναι 10-15 λεπτά απόσταση. Άλλη οδός μπορεί να είναι δια θαλάσσης από τις ακτές του Λιβάνου.

Το Υπουργείο Άμυνας ενισχύει τις βάσεις στην Κύπρο με 700 ακόμη στρατιώτες, ενώ δύο πολεμικά πλοία βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η βρετανική διπλωματική και στρατιωτική παρουσία είναι έντονη στην περιοχή, ενώ ο πρωθυπουργός καλεί για άμεση αποκλιμάκωση από τη Νέα Υόρκη, καθώς η κατάσταση στο Λίβανο περιγράφεται ως επιδεινούμενη «ραγδαία, με καταστροφικές συνέπειες».

Αποστολή – Τελ Αβίβ: Κωστής Κωνσταντίνου

Ανταπόκριση – Βρετανία: Ευδοξία Λυμπέρη

Αποστολή – Χάιφα: Γιώργος Σιδέρης | εικονολήπτης: Γιάννης Παρίσης | ηχολήπτης: Γιάννης Παπαχρήστος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο