17.6 C
Almyros
2 Οκτωβρίου 2024 00:40
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤο Ισραήλ λέει ότι έχει υπό έλεγχο κυβερνητικά κτίρια της Χαμάς στη...

Το Ισραήλ λέει ότι έχει υπό έλεγχο κυβερνητικά κτίρια της Χαμάς στη Γάζα – Εφιαλτική η κατάσταση για εγκύους και νεογνά

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά κτίρια του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην πόλη της Γάζας, ιδίως το κοινοβούλιο και κτίρια της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και τα άρματα μάχης του σφίγγουν πλέον τον κλοιό τους στην πόλη της Γάζας, κυρίως γύρω από νοσοκομεία, τα οποία χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με το Ισραήλ, ως κέντρα εφοδιασμού και στρατιωτικές βάσεις από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του το “κοινοβούλιο της Χαμάς, την έδρα της κυβέρνησης, τα αρχηγεία της αστυνομίας της Χαμάς και σχολή μηχανικών που χρησίμευε στην παραγωγή και την ανάπτυξη όπλων”.

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να τοποθετούν την σημαία του Ισραήλ στο έδρανο του προέδρου του κοινοβουλίου, όπως και στρατιώτες να ποζάρουν μπροστά σε τοίχο κάτω από την επιγραφή “Έδρα της στρατονομίας”.

Από το 2017 που η Χαμάς εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα, τα δύο παλαιστινιακά εδάφη εξαρτώνται ντε φάκτο από παράλληλες αρχές.

Στην Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος, θαλάσσης και πλέον από τα άρματα μάχης στην ξηρά έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 11.000 ανθρώπων, εκ των οποίων τα δύο τρίτα γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τραγική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας με στοιβαγμένα πτώματα και πρόωρα μωρά εκτός θερμοκοιτίδας, μεταξύ ζωής και θανάτου.

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας, η οποία έχει γίνει επίκεντρο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν περισσότερους από 100 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Αλ Χίλου στην πόλη της Γάζας. Ο διοικητικός διευθυντής ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να παράσχουν μια ασφαλή οδό για εκκένωση έκτακτης ανάγκης.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στο νοσοκομείο και χρησιμοποιήσαμε το νερό της βροχής για αποστείρωση», είπε. «Δεν υπάρχει καύσιμο ή νερό στο νοσοκομείο, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί μόνο σε μαιευτήριο».

Εν μέσω αναφορών για μωρά που πεθαίνουν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και ασθενείς που αντιμετωπίζουν πυρά ελεύθερων σκοπευτών, το Ισραήλ συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων για νεογνά και αναπνευστήρων για παιδιά από ένα ισραηλινό νοσοκομείο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Ο Ισραηλινός Στρατός παραμένει προσηλωμένος στο να τηρεί τις ηθικές και επαγγελματικές του ευθύνες για τη διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών της Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF. «Οι IDF είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με οποιοδήποτε αξιόπιστο μεσολαβητικό μέρος για να διασφαλίσει τη μεταφορά των θερμοκοιτίδων» τονίζει ο ισραηλινός στρατός.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο