14.7 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 09:21
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤουρκία: Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών Μπλίνκεν-Ερντογάν

Τουρκία: Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών Μπλίνκεν-Ερντογάν

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, στην Άγκυρα, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Θεσμικά δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου, ούτε υπήρξαν δηλώσεις στον Τύπο. Το στίγμα των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, έδωσε η κοινή συνέντευξη τύπου του κ. Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε αυτή διαφάνηκε ότι η Τουρκία θέλει να διαχωρίσει το θέμα των F-35 από αυτό των F-16. H Τουρκία απαιτεί να αποζημιωθεί για τον μονομερή αποκλεισμό της, από το πρόγραμμα των F-35. Όσον αφορά στην προμήθεια των F-16, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε να δεσμευτεί λέγοντας ότι «Το υποστηρίζουμε αλλά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια τους». Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «εμείς δεν θα δεχτούμε επ΄ουδενί λόγο πώληση υπό όρους».

«Η κυβέρνηση στηρίζει την προμήθεια των F-16, θα ενημερωθεί το Κογκρέσο» είπε χαρακτηριστικά.

Τσαβούσογλου για F-35: Περιμένουμε αποζημίωση για τα χρήματα που καταβάλαμε

Στο θέμα των F-35 επέμεινε ιδιαίτερα η τουρκική πλευρά, ζητώντας να αποζημιωθεί για τον μονομερή αποκλεισμό της, από το πρόγραμμα. Ο κ. Τσαβούσογλόυ είπε ότι «εμείς πρέπει να αποζημιωθούμε για το μεγάλο ποσό το οποίο έχουμε καταβάλει, περίπου 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια».

Ήδη η Άγκυρα έχει αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία στις ΗΠΑ, για να προωθήσει το θέμα της αποζημίωσης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του τουρκικού μπλόκου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου επεσήμαναν τις διαφωνίες τους, με τον Αμερικανό υπουργό να υπενθυμίζει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» και πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό»

«Θα ήταν άδικο να αναχθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε προϋπόθεση για τα F-16», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει τα χέρια δεμένα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα «οι (αμερικανικές) κυρώσεις να αρθούν το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Αρμενία είναι πολύ σημαντικές» και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ εκτιμούν τα θετικά βήματα στις σχέσεις με Ελλάδα, Αρμενία, Ισραήλ»

Υπήρξαν από την πλευρά του Μπλίνκεν δηλώσεις υποστήριξης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό με 100 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον βοήθειας. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπλίνκεν για να προβάλει την αμερικανική συμβολή στις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στην Τουρκία.

Σχετική είδηση: Τουρκία: Παζάρια Τσαβούσογλου με Μπλίνκεν για τα F-16

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο