17.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 05:39
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤουρκικές εκλογές: Κλειδί η ψήφος του εξωτερικού για την έκβαση του τελικού...

Τουρκικές εκλογές: Κλειδί η ψήφος του εξωτερικού για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος

Αισιοδοξία επικρατεί στην πλευρά του κυβερνητικού Συνασπισμού στην Τουρκία και μάλιστα επισημαίνουν ότι «δεν το περίμενε ο Ερντογάν μια τέτοια σχεδόν νίκη» εν μέσω τόσο τεταμένης ατμόσφαιρας και τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να κερδίσει. Αλλά και στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές από τα ποστοστά των κομμάτων, φαίνεται ότι και εκεί ο Ερντογάν διατηρεί την πρωτοκαθεδρία. Στη Συμμαχία της αντιπολίτευσης επικρατεί περίσκεψη για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Υπάρχουν και σκέψεις από αναλυτές ότι μπορεί να κινδυνεύει με απόσυρση κάποιων κομμάτων από διαφωνίες που θα προκύψουν μεταξύ τους.

Η Μεράλ Ακσενέρ η οποία από τα γραφεία του Καλού Κόμματος βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών είπε «δεν σας είπα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε;» υπενθυμίζεται πως είχε σηκωθεί και φύγει από το «τραπέζι» των έξι για να ξαναγυρίσει στη συνέχεια.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα πρέπει να βρει τρόπο να συσπειρώσει όλους τους Συμμάχους του, τουλάχιστον έως τον β΄γύρο των εκλογών – εάν υπάρξει β΄γύρος – καθώς το AKP του Ερντογάν βρίσκεται μία ανάσα από το 50 συν 1, γιατί αναμένεται να προσμετρηθεί το αποτέλεσμα των ψηφοφόρων από το εξωτερικό, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταμετρηθεί ότι έχει περίπου 56%, οπότε μπορεί κερδίσει την προεδρία από τον α΄γύρο.

Σε περίπτωση που η Τουρκία οδηγηθεί σε β΄γύρο εκλογών καθοριστική θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο τρίτος ακροδεξιός υποψήφιος, ο Σινάν Ογάν που συγκέντρωσε ποσοστό 5,20% στον α΄γύρο και κάνει σκληρά παζάρια με τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο