22.8 C
Almyros
24 Σεπτεμβρίου 2024 19:16
ESPA
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑTSMC: Σκέφτεται αυξήσεις τιμών των τσιπ

TSMC: Σκέφτεται αυξήσεις τιμών των τσιπ

Η μετεωρική άνοδος της κατασκευάστριας τσιπ τεχνολογίας αιχμής Nvidia που ακολουθεί κατά πόδας της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης την έχει καταστήσει μια από τις πολυτιμότερες εταιρείες στον κόσμο και ενίσχυσε την περιουσία του CEO Τζένσεν Χουάνγκ.

Τώρα, ο βασικός προμηθευτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company φαίνεται να θέλει να μπει στο κάδρο.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Στήριξαν τις αγορές οι επιδόσεις της TSMC

«Πραγματικά παραπονέθηκα στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ – τον «τύπο των τριών τρισεκατομμυρίων» – ότι τα προϊόντα του είναι τόσο ακριβά», δήλωσε ο Σ. Σ. Γουέι, Διευθύνων Σύμβουλος της TSMC, σύμφωνα με τη Nikkei.

Ο Γουέι αναφερόταν στην αγοραία αξία της Nvidia, η οποία ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Η εταιρεία υπέβαλε άλλη μια έκθεση εκρηκτικών κερδών τον περασμένο μήνα, με τα έσοδα και τα κέρδη πρώτου τριμήνου να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Πολύτιμα προϊόντα

Ο Γουέι πρόσθεσε ότι τα προϊόντα της Nvidia ήταν «όντως πράγματι πολύτιμα», αλλά σκεφτόταν να επιδείξει και τις αξίες της δικής του εταιρείας.

Τα σχόλια του Γουέι έχουν πυροδοτήσει εικασίες ότι η TSMC, η μεγαλύτερη εταιρεία φασόν τσιπ στον κόσμο, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών. Η TSMC παράγει, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 90% των πιο προηγμένων τσιπ επεξεργαστών στον κόσμο, αναφέρει το Business Insider.

Η TSMC προσπάθησε να περιορίσει την κερδοσκοπία της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η τιμολόγηση της εταιρείας ήταν πάντα «προσανατολισμένη στη στρατηγική παρά στις ευκαιρίες».

Τον Απρίλιο, ένας αναλυτής ρώτησε εάν η TSMC αποκομίζει τα οφέλη της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης και πώς σκεφτόταν ο Διευθύνων Σύμβουλος την τιμολόγηση.

«Είμαστε χαρούμενοι που οι πελάτες μας πάνε καλά. Και αν οι πελάτες τα πάνε καλά, η TSMC πάει καλά», απάντησε ο Γουέι.

Η αύξηση της τιμής από την TSMC δεν φαίνεται να πειράζει τον Χουάνγκ

Είπε σε δημοσιογράφους στην Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεισφορά της TSMC στη βιομηχανία ήταν «όντως μεγάλη».

«Η αύξηση των τιμών, νομίζω, συμβαδίζει με την αξία που προσφέρουν. Και έτσι είμαι πολύ χαρούμενος που τους βλέπω να πετυχαίνουν», είπε ο Χουάνγκ.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley έγραψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η διοίκηση της Nvidia πιθανώς αναγνώρισε την αξιοπιστία της TSMC.

«Πιστεύουμε ότι εάν η NVIDIA αποδεχτεί αυξήσεις τιμών, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι βασικοί πελάτες τσιπ τεχνητής νοημοσύνης», έγραψαν οι αναλυτές σε σημείωμα.

Εκτίμησαν ότι η Nvidia θα αντιπροσώπευε το 10% των εσόδων της TSMC το 2024.

Αύξηση τιμής για κατασκευή εκτός Ταϊβάν

Η TSMC έχει ήδη υπονοήσει αυξήσεις τιμών για παραγωγή εκτός Ταϊβάν. Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που η TSMC σηματοδοτεί αύξηση των τιμών.

Τον Απρίλιο, ο Γουέι είπε ότι η εταιρεία σχεδίαζε να χρεώσει περισσότερους πελάτες εάν ήθελαν τα τσιπ τους να κατασκευάζονται εκτός Ταϊβάν.

«Αν ο πελάτης μου ζητήσει να βρίσκεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, τότε σίγουρα, η TSMC και ο πελάτης θα πρέπει να μοιραστούν το πρόσθετο κόστος», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος στην κλήση κερδών του πρώτου τριμήνου της TSMC. «Στο σημερινό κατακερματισμένο περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, το κόστος θα είναι υψηλότερο για όλους, συμπεριλαμβανομένης της TSMC, των πελατών μας, των ανταγωνιστών μας και ολόκληρης της βιομηχανίας ημιαγωγών».

Η Ταϊβάν αύξησε επίσης τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες τον Απρίλιο, γεγονός που θα πιέσει τα αποτελέσματα της TSMC. Ο Γουέι είπε ότι ο πληθωρισμός και η ηλεκτρική ενέργεια οδηγούν σε υψηλότερο κόστος.

«Περιμένουμε από τους πελάτες μας να μοιραστούν μέρος του υψηλότερου κόστους μαζί μας και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συζήτησή μας με τους πελάτες μας», είπε, αρνούμενος να μιλήσει συγκεκριμένα για τις στρατηγικές τιμολόγησης στην κλήση κερδών.

Γεωπολιτική ανησυχία

Η παραγωγή τσιπ αποτελεί πλέον γεωπολιτική ανησυχία, καθώς η παγκόσμια παραγωγή τσιπ συγκεντρώνεται στην ανεξάρτητη Ταϊβάν – την οποία η Κίνα θεωρεί δική της επικράτεια. Μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και να επιτρέψει στο Πεκίνο να καταλάβει τις εγκαταστάσεις της TSMC.

Η TSMC διαφοροποιεί την παραγωγή με νέες εγκαταστάσεις στην Αριζόνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Ο Γουέι είπε ότι η TSMC είχε συζητήσει τη μεταφορά ορισμένων εργοστασίων τσιπ εκτός Ταϊβάν, αλλά ότι ήταν αδύνατο να μεταφερθεί όλη η παραγωγή στο εξωτερικό.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο