19.6 C
Almyros
14 Οκτωβρίου 2024 21:15
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΒόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την...

Βόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση στις φυλακές

Τι μπορεί να προσφέρει η εκπαίδευση στην ιδιαίτερη ομάδα των ανθρώπων που βρίσκονται στην φυλακή και κυρίως πώς μπορεί να επιδράσει στην επανασύνδεση με την υπόλοιπη κοινωνία, χωρίς υποτροπές είναι ένα από τα στοιχήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως αποτυπώθηκε στις εναρκτήριες ομιλίες- παρεμβάσεις που έγιναν κατά την πρώτη ημέρα του διήμερου συνεδρίου που διεξάγεται στο Βόλο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα συνέδριο με θέμα Εκπαίδευση στις φυλακές: Προκλήσεις, καλές πρακτικές και προοπτικές”.

Το συνέδριο διεξάγεταιμε αφορμή τη λήξη του προγράμματος ACTinPRISON, το οποίο υλοποιήθηκε στο ΕΑΣΚΝ – Κασσαβέτειας- Σωφρονιστικό Ίδρυμα Ανηλίκων από ομάδα ερευνητών/τριών και μελλοντικούς/ές εκπαιδευτικούς με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Ομ. Καθηγήτρια του Π.Θ. Χαρούλα Σταθοπούλου.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολόπουλος, στην διαδικτυακή του παρέμβαση, αναφέρθηκε στις πολιτικές του Υπουργείου και ανακοίνωση την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ώστε το έργο που επιτελεί στην εκπαίδευση των φυλακισμένων, να είναι αποτελεσματικότερο. Μάλιστα κληθείς να απαντήσει στο αίτημα ενεργοποίησης και συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την “Επάνοδος”, ήταν θετικός. Να σημειωθεί ότι η “Επάνοδος” δημιουργήθηκε για την στήριξη των αποφυλακισμένων, καθώς κάθε εξυπηρετούμενος μπορεί να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική, αλλά και συμβουλευτική για τα ζητήματα της απασχόλησης.

Επίσης, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ιδρύματος Κράτησης Ανηλίκων του Βόλου, με επιπλέον προσωπικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

Αναγκαιότητα η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού

Η δημιουργική κάλυψη του νεκρού χρόνου, η επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, η απόκτηση νέων
δεξιοτήτων, η επαφή και η συνεργασία με εκπαιδευτές που έρχονται στη φυλακή από «έξω» επιδρούν ευεργετικά στην
προσωπικότητα του κρατούμενου, τονίστηκε μεταξύ άλλων από τους περισσότερους ομιλητές του συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι στο ασφυκτικό πλαίσιο της φυλακής, η εκπαίδευση ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας, αποφορτίζοντας τον κρατούμενο από τα δεινά του εγκλεισμού, δημιουργώντας έναν δίαυλο προετοιμασίας για κοινωνική του ενσωμάτωση.

Στο εν εξελίξει συνέδριο αφενός θα παρουσιαστεί η οπτική θεσμικών παραγόντων για την εκπαίδευση στη φυλακή μέσω της συμμετοχής της Εισαγγελέως επί τιμή Ξένης Δημητρίου αλλά και του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κ. Βάιου Παπαϊωάννου, καθώς και διευθυντών των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης (Στέφανος Ραφτόπουλος, Βασίλης Αποστολάκης), του Διευθυντή του ΙΑΑΑΒ (Αλέξανδρος Στάμος), Διευθυντών των εκπαιδευτικών μονάδων και κοινωνικών λειτουργών. Αφετέρου, θα παρουσιαστεί η οπτική της ερευνητικής ομάδας του ACTinPRISON, καθώς και τα αποτελέσματα του έργου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνονται, επίσης, δύο Στρογγυλά Τραπέζια: το πρώτο συντονίζει ο κ. Γιώργος Τράντας, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Δομών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λάρισας με συμμετέχοντες εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση στη φυλακή και το δεύτερο η κ.  Ρούλα Κίτσιου, Επ. Καθηγήτρια Π.Θ. με συμμετέχοντες/ουσες μελλοντικές εκπαιδευτικούς και πρώην νεαρούς κρατούμενους.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο