27.4 C
Almyros
3 Οκτωβρίου 2024 17:22
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΒοσνία: Ο ποταμός Δρίνος έχει μετατραπεί σε πλωτό σκουπιδότοπο

Βοσνία: Ο ποταμός Δρίνος έχει μετατραπεί σε πλωτό σκουπιδότοπο

Όπως κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, μια τεράστια μάζα απορριμμάτων φράζει ένα ποτάμι στην ανατολική Βοσνία, τον ποταμό Δρίνο. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται πίσω από το φράγμα που έχει ανεγερθεί σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη του Βίσεγκραντ.

Ο ποταμός φουσκώνει από τις χειμερινές βροχές, και μεταφέρει τοξικά υλικά από παράνομες χωματερές, τα οποία συσσωρεύονται πιο πολύ τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής και προστατευτικής οργάνωσης Udruženje građana Eko Centar Visegrad, Dejan Furtula, δηλώνει: «Κατά τη γνώμη μου, όλοι οι δήμοι ανάντη του Βισεγκραντ θα πρέπει να βάλουν φράγματα απορριμμάτων όπως αυτό εδώ και να δημιουργήσουν τις δικές τους ομάδες συλλογής για να επιταχύνουν την απομάκρυνση των απορριμμάτων, να την κάνουν πιο αποτελεσματική και επίσης να αποτρέψουν τη βύθιση των απορριμμάτων στον πυθμένα του ποταμού, γιατί αν τα απόβλητα μείνουν στο νερό για ένα χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος τους είναι πιθανό να βυθιστεί».

Κάθε χρόνο, περίπου 10.000 κυβικά μέτρα απορριμμάτων απομακρύνονται από αυτό το τμήμα του ποταμού. Με τα κρυστάλλινα νερά και τις καταπράσινες κοιλάδες, ο Δρίνος είναι ένας τουριστικός προορισμός, αλλά οι ακτιβιστές τονίζουν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να λυθούν τα προβλήματα ρύπανσης.

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Πηγή: Euronews Albania

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο