Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ESPA
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑX (πρώην Twitter): Τελικά ίσως να μην χαρακτηριστεί... θεματοφύλακας

X (πρώην Twitter): Τελικά ίσως να μην χαρακτηριστεί… θεματοφύλακας

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ιδιοκτησίας Ίλον Μασκ, δεν θα αναγνωριστεί ως θεματοφύλακας (gatekeeper) σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τις ψηφιακές αγορές, γνωστός ως Digital Markets Act, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές του Reuters. Στην περίπτωση που μία ψηφιακή πλατφόρμα χαρακτηριστεί θεματοφύλακας αυτομάτως μπαίνει σε λίστα αυστηρών υποχρεώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε έρευνα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X τον Μάιο, θα ανακοινώσει την απόφασή της την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Αίτημα ενημέρωσης προς το X σχετικά με την εποπτεία περιεχομένου

Το X, πρώην Twitter, είχε δηλώσει προηγουμένως στην Κομισιόν ότι παρόλο που πληρούσε το κριτήριο χαρακτηρισμού ως θεματοφύλακας λόγω του αριθμού των χρηστών, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το άλλο κριτήριο δηλαδή ως σημαντική πύλη μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Αυτή η επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους του X ουσιαστικά άνοιξε την έρευνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Μάιο.

Τον χαρακτηρισμό (άρα και τις ανάλογες υποχρεώσεις) του θεματοφύλακα έχουν αποκτήσει οι Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, η ιδιοκτήτρια του TikTok κινεζική ByteDance και η πλατφόρμα Booking.com.

Ο κανονισμός DMA (Digital Markets Act) ουσιαστικά απαιτεί μεταξύ άλλων από τους οργανισμούς που έχουν χαρακτηριστεί θεματοφύλακες να κάνουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους να αλληλεπιδρούν με τους ανταγωνιστές τους, να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους και δεν επιτρέπεται να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των αντιπάλων τους.

Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν ικανοποιούνται οι εταιρείεςθεματοφύλακες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου τους.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο το X (πρώην Twitter) έγινε στόχος προσφυγών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για «παράνομη» χρήση προσωπικών δεδομένων χρηστών προκειμένου να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη του, σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης Noyb.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Twitter International (πλέον γνωστό ως “X”) άρχισε να χρησιμοποιεί παράνομα τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 60 εκατομμυρίων χρηστών στην ΕΕ/ΕΟΧ για να εκπαιδεύσει τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης του (όπως το “Grok”) χωρίς τη συγκατάθεσή τους».

Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι σε αντίθεση με τη Meta (η οποία πρόσφατα έπρεπε επίσης να σταματήσει την εκπαίδευση AI στην ΕΕ), το Twitter δεν ενημέρωσε καν τους χρήστες του εκ των προτέρων.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο